- Г-н Стойков, хора като вас не говорят по медиите.

...
- Г-н Стойков, хора като вас не говорят по медиите.
Коментари Харесай

За първи път! Човекът, пазил тайните в МВР: Борисов поиска от Костов да управляват държавата заедно. Той му каза: „Не!“

- Г-н Стойков, хора като вас не приказват по медиите. Вие, обаче сте работили в Министерство на вътрешните работи с Бойко Борисов. С какви усещания останахте тогава от него?


- Преди да ви кажа каквото и да е, желая авансово да се извиня и на Иван Костов, и на Бойко Борисов за това, което в този момент пред вас ще споделя. Не съм ги питал дали са съгласни с моето решение да оглася един, съгласно мен, доста индикативен случай. Тази преживелица беше през 2006 година, месец, месеци и половина преди президентските избори. Аз отидох в столична община при Цветан Цветанов по персонален въпрос. С Цветанов и Борисов се познавахме, работили сме дружно в Министерство на вътрешните работи. След като свърших работа, без да ме пита Цветан се обади на Борисов и му сподели, че съм в постройката. Борисов реагира бързо и подреди да отида в кабинета му. Посрещна ме с обятия по мъжки. При Бойко Борисов имаше две дами, като едната беше Душана Здравкова. Другата – не я познавах. Пред тримата той ми сподели: „ Искам да ми уредиш среща с Иван Костов “. Учудих се, тъй като аз не си „ пиех ракията с него всяка вечер “. Обясних, че Костов е малко комплициран човек с връзките. „ Не, желая среща с него “, настоя тогавашния кмет на София. Обещах: „ Ще направя всичко, което зависи от мен “.

- Стана ли ясно за какво Борисов толкоз упорства за тази среща?

- Слушайте деликатни с какви послания ме прати Борисов да отида и да ги предам на Костов. Първо и главното: „ Искам да ръководя тази страна с него “. Стана ми ясно, че още тогава той се готви да застане отпред на страната. Второ: „ Предлагам му да издигнем претендент за президент Митко Абаджиев “. И трето: „ Един чиновник от консулския отдел на Съединени американски щати, е наш добър другар, в този момент стана асистент на Хилъри Клинтън “. Демек имаме съществени позиции в щатското държавно управление. Викам: „ Добре “. И толкоз.

- Успяхте ли да предадете посланията на Борисов?

- С господин Соколов, Бог да го елементарни, бях по-близък. Обадих му се и го помолих за среща с Костов. След известно време ми сподели: „ В петък, в 2 часа да си при него в централата “. Трудно ми беше, тъй като авансово знаех какво е отношението на Иван Костов към някогашни членове на Българска комунистическа партия, като мен. Да не приказваме за мнението му по отношение на някогашни щатни чиновници на Държавна сигурност, какъвто съм аз. Прие ме той, седнахме. Казах му, че не съм подбудител и съм отишъл при него по волята на кмета, с цел да му предам, че желае да се срещне с него. Изброих му и трите оферти на Борисов.

- Как реагира Костов, откакто чу желанието на Борисов да е отпред на страната?

- Костов се поинтересува от кое място се познаваме с Борисов. По предложенията нямаше никакъв диалог. Само едно ми сподели: „ Г-н Стойков, ще му предадете, че среща няма да има. Ще ви помоля да му съобщите отговора ми във вторник “. Изпълних желанието му. Звъня на Борисов и тъкмо предадох думите: „ Среща няма да има “. Отсреща чух: „ Здраве да има “ и прас телефона. От 2006 година ние повече с него не сме се чували.

- Защо решихте в този момент да ни разкажете тази история?

- Защото този човек и през днешния ден играе отново такива тънки игри. Той постоянно се насочва към мощни и можещи хора. Хора с качества и желае да ги прикотка към себе си. Борисов е необикновен съблазнител. Той си фантазира, че всеки би могъл да прелъсти и купи, в случай че би трябвало и с пари. Аз се гордея, че тогава не съумя да пробие Иван Костов. Единствените хора, които не можа да купи или да прикотка, това са Иван Костов и президента Румен Радев. Спомнете си след отхвърли на Костов, какви бяха връзките на Борисов със синята коалиция. Той просто се гавреше с нея. В момента Борисов хвана Даниел Митов, който е възпитаник на Костов.

- Как приемате предлагането му Митов да е министър председател от държавно управление на ГЕРБ?

- Струва ми се, че тук повече играе роля обстоятелството, че Митов евентуално стои по-добре на открито, на първо място пред сътрудниците ни. Вероятно по тази причина се залага на него.

- Като човек, виновен за опазването на най-големите секрети в Министерство на вътрешните работи, по какъв начин реагирахте, когато на бял свят излезе създаването „ Буда “, обвързвана с Бойко Борисов?

- Много години следях и бях сигурен, че това знамение ще избухне в пространството. Как изтече в „ Биволъ “ нямам визия. Но постоянно съм чакал. Един ден возих мой непосредствен към болничното заведение и чух по радиото в обедните вести, че Яне Янев от РЗС заяви кой се крие зад псевдонима „ Буда “. Казах си – край, стана каквато стана. Това го чаках от доста време. Реално избухна голям скандал. И най-после какво – Борисов взе за консултант Яне Янев. По този метод той обезврежда враговете си. И Янев клекна. Какво го е съветвал, аз най-малко не разбрах. Случаите като Яне Янев не са едни и два. Ами един Едвин Сугарев по какъв начин беше прикоткан?! Ами Надежда Михайлова, Митко Абаджиев?

- Да не желаете да ни кажете, че това е модела, по който министър председателят ни работи по отношение на съперниците си?

- Това са си негови схеми. Той си ги измисля, той си ги осъществя. Недоверчив човек е и не работи с други. Вълк-единак. Само на йота да усети, че може някой да щърби егото му, ще го смачка. Ще го изхвърли. Той не прости на никого. И на най-близките си хора няма да елементарни, когато се накърни неговото огромно его.

- А чувствахте ли се екип, до момента в който работехте дружно в Министерство на вътрешните работи?

- Истината е, че имах огромни неприятности с някогашния вътрешен министър Георги Петканов поради Бойко Борисов. Обажда ми се Петканов един ден, късничко беше, към 6-6,30 ч. и ми оповестява по телефона трите му имена. Аз нищо не знаех за този човек. И споделя: „ Провери ми го! “. Обясних, че няма по какъв начин да стане незабавно, тъй като дирекцията е затворена и всичко е запечатано. Казах, че имам дежурен по дирекция, той ще извика дежурния по картотека, ще направи справката и ще се обяда, само че това няма по какъв начин да стане по-рано от един час. След като направихме информация, се видя, че той е „ чист “ по линия на Държавна сигурност. И гледайте в този момент орис. Тръгвам си за у дома и на спирката двама мъже си приказват. Единият сподели на другия, че Борисов щял да бъде основен секретар на Министерство на вътрешните работи. Направи връзка и с някаква фабрика. Това ме озадачи. На идната заран помолих шефката на картотеките да ревизира по другите масиви. И пристигна с резултат за „ Буда “. Бях колеблив – би трябвало ли да се рапортува на министъра или не. Служителката предложи да не докладваме, защото по закон ние не сме задължени да го създадем. Но аз бях самичък измежду свои, работих в доста тежка конюнктура. Знаех, че ще ме предадат. Много мислех и взех решение, че ще рапортувам. Не може шефът на дирекция да знае нещо за основния секретар и да си трае. Моето потомство беше по този начин възпитано. Поисках среща с министър Петканов. След два дни отидох в кабинета му с материала. Той погледна и ми сподели публично: „ Г-н Стойков, аз смъквам доверието си от вас “. Мина малко време и трябваше да отида на отчет при Борисов. Сега да видите каква е ориста на българския служител. Отвратителна бих споделил. И Бойко ми вика: „ Ти знаеш ли какво ми сподели министъра: „ Защитаваш Стойков, но той знаеш ли какво ми рапортува “. И ми сподели какво си му занесъл “. Отвърнах: „ Така е. Не те е излъгал. Истина е! “.

- Как се почувствахте?

- Не можете да си визиите до какво положение ме докараха. Аз съм учтив по други правила. Но да те съобщи министъра? Умът ми не го побираше. В името на какво го направи? Че му дадох тази информация? Какво трябваше да направи един служител, когато в ръцете си държи сходно нещо?

- Как завърши този случай?

- След известно време Петканов ме уволни дисциплинарно. Той беше юридически образован човек и знаеше, че аз ще печеля делото и съдът ще ме възвърне. Но дали щеше да постъпи по този начин, в случай че знаеше, че не страната, а той ще би трябвало да заплати?! Но по този начин е в България – чиновникът е парцал. Всеки го използва както си желае. Ето по този начин ме съобщи един министър.

- Ситуацията към този момент е друга, господин Стойков. Хората имат вяра, че идва нов модел на ръководство. Вие не мислите ли по този начин?

- Много време мина. Това са 12 години. Имам опасения, че обществото по този начин се разложи морално, че едва ли ще успее още веднъж да надигне гордо глава. Ние сме на дъното. Таково разлагане не е било в никакъв случай. Бойко Борисов към този момент има опит. Усеща накъде вървят нещата. Достатъчно злопаметен е. Борисов мъчно ще пусне властта, само че може би, с цел да се случи това, би трябвало да потече кръв. Бойко Борисов е в тежко положение. Имам сериозен боязън да не прибегне към други крайни ограничения. Той си беше въобразил, че имам съществени позиции в Съюз на демократичните сили. И по тази причина си разреши да ме изпрати с тези послания към Костов. Беше ми споделил веднъж: „ Кажи на Петър Стоянов да ме направи военачалник, че след няколко месеца идва ГЕРБ “. При него няма спирачки. И той го сподели. Дано не съм неприятен оракул, нека не се случат неприятни неща. Дано Борисов да прояви разсъдък. Но съм сигурен, че няма да се остави. Ще играе ва-банк. Няма да се остави.

Интервю на Катя Илиева

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР