Г-н Симеонов, предизборната кампания за кметове и общински съветници започна

...
Г-н Симеонов, предизборната кампания за кметове и общински съветници започна
Коментари Харесай

И Фандъкова, и Манолова играят в кампанията по учебник

Г-н Симеонов, предизборната акция за кметове и общински съветници стартира публично. Какво да чакаме?

- Самата предизборна акция би трябвало да е по-скоро положителна, а всичко към нея да е очебийно отрицателно. Самото предизборно говорене е деликатно. Гледам, че множеството претенденти в страната натъртват на не доста радикални, не доста отрицателни послания. В същото време всички сюжети, които гледаме към акцията, са доста неприятни. От порноизнудването до последния сюжет с Джок Полфрийман. Защо е по този начин? Защото, естествено, като наближат избори, дружно със обстановката в правосъдната система и в радиото, обикновено е всичко да се наелектризира. В същото време от кое място идва пък позитивизма в самата акция? Той идва от едно доста просто събитие – че българските градове в последните десетилетия в действителност започнаха да наподобяват по-добре. Това се дължи на Европейския съюз. И различен път съм се шегувал, че европейското финансиране е най-големия съдружен сътрудник на ГЕРБ. На този декор да тръгнеш да правиш остра отрицателна акция е губещо, хората няма да го схванат. Още повече, че наскоро европейските избори демонстрираха до какво може да докара остро отрицателната акция – може да докара до нерешителност измежду хората и в последна сметка да възпроизведе статуквото.

Все отново претендентите за кметове позволяват ли някакви неточности в акцията?

- Трудно ми е да приказвам за цялата страна. Ще съсредоточа погледа си върху София. Има доста неточности, само че са дребни. Няма концептуални неточности. И Фандъкова, и Манолова играят по учебник. Манолова е извънредно точна, съумява да покаже, че има поддръжка отляво и отдясно, към този момент води усмихната акция. Успява да дозира наличието на Българска социалистическа партия в нея – таман се скара на Българска социалистическа партия, пък след това приема Стефан Данаилов в инициативния си комитет.

Фандъкова пък залага на това, че има опит, има експертиза. Показва спокоен имидж. Забележете, че плакатът на откриването на акцията е черно-бял, сив. Това е проява на експертиза, липса на страст и работохолизъм. Но, несъмнено, че ще има неточности. Например някакви хора от инициативния комитет на Манолова могат да провокират мнения, други да дадат фира. Фандъкова назад – в устрема да покаже какъв брой доста е трансформирала града, редовно не помни, че през последните десетилетия този град се ръководи единствено от тяхната коалиция, от ГЕРБ и Съюз на демократичните сили. При откриването на акцията тя се базира на отрицателния опит преди нея, но преди нея беше Борисов, а преди него Съюз на демократичните сили. Някак си, по какъв начин да кажа, радостна историческа неточност, изключително на фона на 30-годишния празник от началото на измененията в България.

Една огромна неточност вършат тези, които подклаждат акцията против някои претенденти, тъй като знаем какъв брой доста пердах яде и Игнатов. Не по-малко пердах ядат и самата Манолова, и Борис Бонев. Като правиш такива неща, в общи линии постигаш два резултата – легитимираш тези хора в допълнение, и ги вкарваш в един тим. Поделяш света на власт против смяна. Това е доста рисково, тъй като, когато има балотажи, тъкмо то може да ти изяде главата. Тогава могат да се съберат всичките, които другояче не могат да се понасят между тях, само че най-много не могат да понасят теб, с цел да те победят.

А кой води такава акция?

- Борисов се усети, че някой сякаш от негово име води такава акция – пердах по тези претенденти. Той се усеща, че някой път в негово име се случват огромни нелепости. Аз не считам, че самият Борисов ги води тези акции. Разни такива, дето се борят за любовта на Борисов, малко пресоляват манджата.

София ще бъде ли България на тези избори? Почти всички акцентират, че измененията в страната постоянно започвали от столицатка.

- Аз се майтапя в последно време, че София към този момент е България. Много хора развиват доста баналната догадка, че демократичната общественост в София, така наречен десница, ще реши балотажа. Не е тъкмо по този начин, тъй като демократичната общественост към този момент е единствено част от София. Всичко живо пристигна да живее в столицата. И София в действителност стана някаква извадка от страната. Вярно, по-образованата, по-усмихнатата, по-младата извадка от страната. Но от страната! Това към този момент не е град самичък по себе си. Това е национално средище. Което, апропо, е неприятно, тъй като територията на България не трябва да се развива толкоз неравномерно. Но това е друга тематика. И в този ред на мисли, Манолова има още една група, към която да се обръща. Това, че сините ще решат балотажа не е доста несъмнено. Ами, патриотите? Джамбазки евентуално също ще завоюва много. Ами, негласуващите? Те се засилват, когато се появяват тъкмо такива претенденти като Манолова, апропо, които описват изострен протестен роман. Кога скача интензивността? Когато стартират да гласоподават другояче дистанцирани от политиката хора. Кога стартират да гласоподават? Когато се появи някакъв огромен план от вида "Народът против елита ". И няма ляво, няма дясно. Има народ и хайлайф. Такъв славитрифоновистки вид. Ето още един огромен електорален корпус, който ще е доста значим на балотажа. Тук се включват и най-младите, тези, които за първи път би трябвало да гласоподават. Те нормално не вървят да гласоподават. Но таман те, в случай че тръгнат, търсят точно нови или малко по-радикално звучащи варианти. Ето ви три или четири групи, които ще решат балотажа, а освен сините. Вие обаче ме питате в малко по-различен смисъл дали София е България, т.е. дали смяната ще тръгне от тук. В известна степен – да, тъй като е столица на България. Защото, дано не забравяме, Борисов потегли от тук. Защото наскоро пречупването на обстановката в Турция стана през победа на опозиционните сили в основния град. Така че доста е огромен ползата към София. Още повече, че в действителност каквото и да стане на тези избори госпожа Манолова събра огромен политически капитал и доста хора ще питат какво ще е продължението. Не знам дали сте забелязали, само че единият от щабовете употребява това като опорна точка. Завърта се внушението, че Манолова през София стартира някакъв собствен път, който ще е конкурентен на Българска социалистическа партия. И по този метод, лансирайки това обръщение, сътрудниците за въздействие на щаба желаят да поразколебаят малко електората на Българска социалистическа партия да гласоподава за Манолова, тъй като тя ще бъде съперник на Нинова.

Говорителят на ЦИК Александър Андреев сподели, че това ще са най-тежките локални избори. Защо?

- Не знам от позиция на ЦИК за какво. Но от позиция на политолога ще бъдат най-тежките, защото има доста огромен залог и озлобление, тъй като Българска социалистическа партия не е онази партия, която помним от преди четири години. В същото време на доста места към този момент политиката изчезва и идват парите и технологията. Особено в по-малки обитаеми места за никакви политически разлики към този момент не може да се приказва. Определящо е технологчното, занаятчийското, грозното, прагматичното. Това е тъжно за гледане, само че евентуално това е новото обикновено. Не на последно място би трябвало да си дадем сметка, че в днешната обстановка и политическа партия Движение за права и свободи ще има доста забавна роля. Тя явно се пробва да се отвори към нови електорални групи. И в допълнение внася една нотка прагматизъм в локалните избори, което ги прави малко по-грозновати за гледане.

Къде се чака ГЕРБ да загуби, кои градове, и къде Българска социалистическа партия има шансове?

- Главният късмет на Българска социалистическа партия се състои в това, че, както се видя на европейските избори, силите на ГЕРБ и нейните в доста общини са на процедура изравнени. Между другото, разликата сред ГЕРБ и Българска социалистическа партия в София е единствено 15 000 гласа. Българска социалистическа партия изрично беше втора мощ в София, не сините. Даже сините в един от многомандатните изборни региони в столицата бяха четвърти след Вътрешна македонска революционна организация. А това изрично свидетелства, че даже в градове като София има съвсем равнене на силите. Иначе Българска социалистическа партия обичайно е мощна в по-малки общини. Бих загатнал Сливен, евентуално Ямбол. Но Българска социалистическа партия на всички места като гласове е изравнена с ГЕРБ. Оттук нататък въпросът ще бъде дали има своите положителни претенденти. Има други градове като Плевен и Добрич да вземем за пример, в които борбата и на ГЕРБ, и на Българска социалистическа партия ще е против трети – против Спартански и против Йорданов, които бяха част от ДБГ на предишните избори. Сега, коства ми се, Спартански потегли по-скоро към "Демократична България " дружно със Зеленогорски. А Йордан Йорданов не е правил такива внезапни придвижвания, само че построи собствен личен политически бранш в Добрич. Трети градове ще бъдат забавни пък, тъй като там борбата на ГЕРБ и на Българска социалистическа партия ще е против Вътрешна македонска революционна организация и НФСБ. Коалиция сред тях има и в Русе, и в Пловдив, където са издигнали претенденти с действителни изгледи за положително показване. В Пловдив социологическите организации демонстрират едно и също – чака се оспорван балотаж сред Здравко Димитров и Славчо Атанасов. Така че картината този път ще наподобява малко по-пъстра от предишния път просто, тъй като тогава ГЕРБ победи толкоз доста, че би било чудно да повтори това достижение.

Как ще се подреди пъзелът в София сред претендентите за кмет? Кой на кое място ще е?

- Няма по какъв начин да знам още, ще се разбере най-после. Но във всеки случай по-голям е един различен пъзел – този на общинския съвет. За там ще е огромната битка кой по какъв начин да съумее да набави повече гласове. Много постоянно общинският съвет е подценяван в локалните избори, а той е извънредно значим. Иначе в кметския пъзел са ясни към този момент главните персони. Оттам нататък ще има опити да се размие малко ролята на Манолова като евентуален монопол върху протестното и наказателното гласоподаване. Появява се една алтернатива - Ангел Джамбазки, която ненапълно е застрашаваща за Манолова. Разбира се, застрашаваща алтернатива за Джамбазки е Волен Сидеров. От другата страна, отляво, в опит да се възползва от евентуалното напрежение сред Манолова и Българска социалистическа партия, се появи Кадиев и сподели: "Аз съм левия претендент ". В дясно също може да има размиване – трима претенденти ще притеглят вниманието. Разбира се, проектант Игнатов. Но с извънредно амбициозната и съдържателна акция на Борис Бонев, той съумя да пласира себе си измежду главните претенденти. Не знам какъв брой хора си дават сметка, че това ( "Спаси София ") е една Facebook група преди всичко, неправителствена организация, активистка организация, която с помощта на това, че поддържа доста дейна акция в обществените медии и съумя през цялото време да се съобщи, някак си чисто психически се постави в петорката на претендентите – Фандъкова, Манолова, Игнатов, Бонев, Джамбазки. И това е доста огромен триумф. Трябва да споменем и Иванчева. Така че и в дясно ще има размиване. Естествено, огромната питанка е ще успее ли Манолова, която по всичко проличава, че ще излезе на балотаж с Фандъкова, да се показа като капитан на тим "Промяна ".

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР