Г-н Папукчийски, в НКЖИ за поредна година се организира акцията

...
Г-н Папукчийски, в НКЖИ за поредна година се организира акцията
Коментари Харесай

НКЖИ с поредна акция Красива гара

Г-н Папукчийски, в НКЖИ за поредна година се провежда акцията „ Красива гара “. Колко гари стопанисва сдружението и каква част от тях се нуждаят от ремонт?

Железопътните гари са неделима част от жп инфраструктурата. Те са първото, което виждат пасажерите, визитката на жп превоза.

Национална компания „ Железопътна инфраструктура “, като шеф на железопътната инфраструктура, стопанисва 298 гари, 392 спирки, 17 разделни постове, здания на железопътни сектори и четни пространства, здания на маршрутно-релейни централизации (МРЦ), трафопостове, тягови подстанции, стрелкови кабини и други

Голяма част от постройките са издигнати преди 1980 година Стремим се с модернизацията им да осигурим комфорт на пасажерите, естествена и налична среда за лица с понижена пъргавина. За нас е значимо да подобрим енергийната успеваемост на постройките, защото имаме обилни разноски за отопляването им през зимния интервал, с цел да осигурим комфорт в чакалните за пасажерите и улеснение за сътрудниците в служебните пространства.

Днес чиновници на компанията, като се изключи че ще почистват регионите на гарите, ще засадят над 2 хиляди дървета и цъфтящи растения – стараем се гаровите комплекси да са по-уютно и красиво място.

Искам да отбележа, че с изключение на пролетната акция, НКЖИ прави поправки на гарите в страната целогодишно.

Изпълняваме планове с национално финансиране за поправки на по-малките гари, които можем да изпълним в границите на година и да им придадем образ и европейски тип, отговарящ на всички условия за енергийна успеваемост, комфорт на пътуващите, екологичност.

Ние като страна можем да се гордеем със удивително красиви гарови сгради, които са обект на удивление от доста задгранични туристи и откриватели. Напоследък доста забележителни с хубостта си места получават повече внимание от феновете на железопътния туризъм. Не мога да не загатна спирка Аврамово /наречена Алпийската гара на Балканите, където поддръжката е напълно ръчна заради спецификата на терена/, спирка Средна Арда наоколо до Кърджали, откъдето се открива прелестна панорама към бент. Студен бунар, китната жп гара Скобелево, издигната от френската компания "Барон Хирш ", на която е работил като стажант –телеграфист поета Пейо Яворов. Железопътна спирка Трапезица, която има своето значимо място в историята на България – там, на 22 септември 1908 година Фердинанд слиза от влака и пеша минава дистанцията до църквата „ Свети четиридесет мъченици”, където е прочетен манифестът, с който България афишира независимостта си. Жп спирка Бисер в Югоизточна България е известна със своята чешма, станала ентусиазъм за написването на голям брой поеми, песни и стихотворения. Според легендата точно там се е състояла срещата сред Гергана и турския паша, за която Петко Славейков написва поемата „ Изворът на белоногата “. Железните пътища на страната ни са чудесна опция за едно ексцентрично странствуване, за взор от един по-различен ъгъл към чудната природа на България.

Какви поправки правите сега и кои предстоят?

Миналата година завърши ремонтът на гара Сливен. Тази година сме планували повече от 4 млн. лв. за поправки на гарите. Предстои избор на реализатор за правене на капиталови планове за жп гари Ямбол, Айтос, Стамболийски, Септември и Шумен. Съвсем скоро ще стартира реконструкцията на жп гара Долно Езерово. В момента се правят ремонтни действия и на жп гари Медковец, Костинброд, Перник разпределителна, Сахране, Змейово, Дунавци, Лозарево, Костандово, Стражица, Черквица, Разделна, както и перони на гари Драгичево, Берковица, Бойчиновци.

С европейско финансиране следва да бъдат изцяло актуализирани 6 жп гари. Това са софийските Казичене, Подуяне и Искър, както и Карнобат, Стара Загора и Нова Загора.

НКЖИ със лични сили и средства поддържа и ремонтира стотици жп гари и спирки, само че постоянно единствено тези старания не са задоволителни – от време на време наши съграждани се държат по гарите като на ничия земя. Необходими са общи старания да запазим чистотата и приветливия тип на българските жп гари и спирки, с цел да се радваме на техния необикновен сексапил и улеснения.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР