Г-н Октай, преди известно време допуснахте, че когато жегата“ дойде,

...
Г-н Октай, преди известно време допуснахте, че когато жегата“ дойде,
Коментари Харесай

Политико-олигархичният модел от Кръглата маса приключи

Г-н Октай, преди известно време допуснахте, че когато „ жегата “ пристигна, Движение за права и свободи ще удари по Борисов и Пеевски. Валидна ли е още тази ваша прогноза?

- След като президента Радев получи доверие за втори мандат, след парламентарната победа на „ Продължаваме промяната “ и избирането на млад, квалифициран и съдбоносен човек за ръководител на Народното събрание, аз споделих, че в този ден най-сетне се сбогуваме с политико-олигархичния модел, заложен от Луканов още на Кръглата маса през 1990 година.

Според вас този цикъл е завършен?

- Точно по този начин. Президентът съобщи, че преходът свършва, а аз споделям, че си отива един политико-олигархичен модел. Преди 30 година комунизмът бе видоизменен в система за завладяване на страната във всичките й браншове – от стопанска система до локална власт. Със старта на митингите през предходната година, преизбирането на президента и вотът за младите момчета, стартира нова епоха. От тук нататък всеки ден ще виждаме по какъв начин превзелите страната няма да се дават без пердах

(Цялото видео изявление с Осман Октай може да гледате )

Значи с политико-олигархичния модел не е изцяло завършено.

- Опитите за неуспех на новата формула за ръководство и лишаване на бухалките от мафията не стопират. Моделът направи по този начин, че за последните три десетилетия българите намразиха демокрацията. По-възрастните чак в този момент осъзнават, че упованието им за смяна е откраднато. В задкулисието играчите се сменяха, само че тактическите ходове са едни и същи и много старовремски. Позволявам си да кажа, че даже ръководителите на „ Демократична България “, макар претенциите си за промени, не схванаха, че би трябвало да предложат радикални промени и нови лица, а не да се самопредлагат. Това също са рефлекси на задкулисието, против което те в действителност се борят.

Говорите за тактически ходове, само че кои тогава са стратезите, които дефинират задачите и сортират изпълнителите?

- Заради основната си геостратегическа позиция, България постоянно е заемала значимо място в проектите на Великите сили. Така е от освобождението от османско робство до в този момент. Дори елементарен разбор демонстрира, че политико-олигархичният модел на днешна Русия и завладяването на тяхната страна се припокрива с действителността у нас. Има единодушие сред Съединени американски щати и НАТО (от една страна) и кръгът към Путин (от друга) да въздействат и да работят на нашата територия. Сделката е Русия да държи политико-олигархичните кръгове, а Щатите - военната логистика. След идването на Байдън този баланс стартира да се трансформира, а бъдещето на България и Балканите стартира да наподобява по друг метод. Затова е и тази раздразнителност измежду политико-олигархичните кръгове. Чрез „ Унибит “, фондация „ Примаков “ до ден сегашен управлява разнообразни стопански браншове в страната. До Десети ноември 1989 година да вземем за пример, българските служби обслужваха съветските ползи посредством управлението на контрабандните канали за опиати, оръжие, тероризъм. Нашите служби бяха най-лоялните сътрудници на съветските. След това тези схеми бяха приватизирани. Няма по какъв начин другояче по времето на Борисов избрани структури да отидат в Ирак и Кюрдистан, с цел да прокарват  стопански ползи. Няма по какъв начин без присъединяване на службите да попаднеш в центъра на международните събития и да въртиш контрабанда на цигари, оръжие и паспорти.

По времето на Костов също стартира развой на промени и опит за равноправност от мафията и службите, само че той продължи прекомерно малко.

- Костов имаше властта да преобразува стопанската система на България след банкрута на страната при Виденов. Тогава поръчката ни за участие в НАТО и Европейски Съюз стана действителна. Със 137 депутати Костов си намерения, че може да се еманципира от това въздействие, само че се оказа в капан. Неслучайно през 2001 година същите " коридори " го детронираха с дейното подпомагане на сътрудник „ Румянцев “.

Напомнете кой беше сътрудник „ Румянцев “.

- Банкерът Атанас Тилев, притежател на " Банка за аграрни заем ". Той е бил по едно и също време сътрудник „ Румянцев “ - на Първо основно ръководство на Държавна сигурност, сътрудник „ Зингер “ - на Разузнавателното ръководство на Генералния щаб на армията, и шурей на финландския министър-председател, където пък изпратиха като дипломат Стоян Денчев. Царят дойде посредством този сътрудник, взе властта без да има никакви партийни структури и в клопката „ Доган “ стартира завладяването на България като страна на мафията. През идващите 20 година тогавашният основен секретар на Министерство на вътрешните работи Бойко Борисов внедри фрагменти на всички равнища на властта и днешната съпротивата против измененията идва точно от тях.

Погледнато в вероятност, ГЕРБ бита карта ли е? Няма ли това да се разбере по реакциите на Движение за права и свободи, което не обича да плава на продънен транспортен съд?

- Съжалявам, че го споделям, само че Движение за права и свободи беше естествена партия до 2001 година. След това стана сътрудник на „ царския модел “. Доган и обръчите към него трансфораха Движението в корпоративна групировка за кадруване и надзор във всяко ръководство. Принципът беше да пазят своите дейности посредством опасност за етническия модел. Днес, в случай че посегнеш на Пеевски и компаниите му или върху Доган и неговата Топлоелектрическа централа “Варна “, Движение за права и свободи незабавно етнизира спора. Всяко разкриване се показва като опасност за етническия мир. ГЕРБ също в никакъв случай не е била естествена политическа групировка. Тя беше основана като милиционерско-полицейски инструмент за ръководство, с цел да се внедрят обръчовите фрагменти от разнообразни групировки – Г-13, клуб „ Възраждане “, СИК, ВИС...

Все отново, в случай че се одобри, че политически планът ГЕРБ е изхабен и изконсумиран, Движение за права и свободи насочи ли се към този момент нова посока?

- Движението се бие в гърдите с 34 мандата, само че картината е друга: 85 000 гласа бе следеният избор в Турция, 60 000-65 000 гласа е следеният ромски избор у нас. Като някогашен началник на избирателен щаб на Движение за права и свободи, с цялата си отговорност декларирам, че на тези избори Движение за права и свободи падна на 190 000 действителни гласа. Нещо повече - за първи път е пробито твърдото ядро на електората им. Всичко това е в резултат на етническата карта, корпоративните игри и наличието на глобения по „ Магнитски “ Делян Пеевски в листите, който в Народното събрание седи до ръководителя на партията Карадайъ. Образованото младо потомство в Движение за права и свободи се отдръпва от твърдото ядро и политическата цена ще е висока.

Тази цена би могло да бъде и добра – пречистване и връщане към началните правила на Движението. Какво очаквате?

- Очаквам " Продължаваме промяната " да сформира държавно управление макар саботажите на задкулисието. И първата им работа, както към този момент заявиха, е да сменят структурата на КПКОНПИ и да добавят проверяващите функционалности. Още при назначението на Цацаров за началник на КПКОНПИ споделих, че той назначава мъжката си секретарка за основен прокурор и ще има доста повече власт и от основния прокурор. Пример: американските управляващи заловиха Ал Капоне не за убийства и контрабанда, а за укрити оходи и неплатени налози. Ако реши, Цацаров може да проверява основния прокурор до девето коляно и да " закопчее " и парите, и парцелите му. А закопчеят ли финансите ти - ти си на колене! Затова и офанзивите им против " Продължаваме промяната ", Румен Радев и Бойко Рашков са за реваншизъм. И от какво се плашат? Че младите ще трансформират закона за КПКОНПИ и ще назначат нов началник. След това ще сменят състава на контролният орган на Висш съдебен съвет – инспектората. Така ще обезпечат опция за обективно наблюдаване върху бизнеса, финансовите дейности и имотните кръгове на всички магистрати и политици. Най-голямата неточност на Доган, за която той ще заплати висока цена, е Топлоелектрическа централа “Варна “. Защо му трябваше да излиза на ярко като физическо лице, притежател на 75% от активите на ТЕЦ-а? Не можеха да го заловен нито за Сараите, нито за Росенец, нито за нещо друго. Единствената му благосъстоятелност беше мезонет в „ Белите брези “. Вкараха го в договорката за Топлоелектрическа централа “Варна “, с цел да го употребят до дъно. И да го създадат подвластен от задкулисието.

Но Доган надалеч не е малоумен, с цел да попадне в този капан.

- Достатъчно добре познавам Ахмед. През годините той не е имал благоприятни условия за независими решения, тъй като е мощно следен план. Хранят го, поят го, возят го, обслужват го, заплащат му - всичко. Като политическа любовница е. В предишното ми изявление за „ СТУДИО БАНКЕРЪ “ избрабхе доста успешно заглавие: Доган не е кукловод, а златен пандизчия. Изведнъж обаче, новата конструкция на КПКОНПИ ще предложения Доган, с цел да изясни от кое място има средства, с цел да купи 75% от дружество, което коства 300 млн. Няма по какъв начин да ги потвърди. Влиза ли в клопката, влиза. Затова авансово се подвига врявата за етническия мир. Това им е играта. По същия метод новото КПКОНПИ ще стигне и до Гешев – какво има той. Настръхват и всички членове на Висш съдебен съвет. Така ще се стигне до всички, ограбили активите на КТБ и прикривани от проверяващия прокурор Гешев. Разбирам и нервността на Блъсков, както и на първановци, кольодобревци, да не ги изреждам всички. Всичко това в този момент е на масата. Петков и Василев споделят, че няма да има взаимни отстъпки даже за техни фрагменти. Не е единствено, тъй като им имат вяра. Геополитически ползи ще управляват тяхното държание. Забелязвате ли също, че всички огромни министерства, където бъка от корупция, са предоставени на дребните сътрудници. Какво би могло да се случи? С измененията в КПКОНПИ и правосъдната система, през май месец, да речем, с изключение на закопчаването на хора като Доган и близки до чекмеджето на Борисов – все неща, които чакат и Европейски Съюз, и Кьовеши, - можем да забележим и други затворени фигури. Познатите ни лица ще ореват навсякъде, че това е реваншизъм и ще се създадат на жертви. В този миг новите ръководещи от Политическа партия извеждат личен министър с белезници! Нека при подобен процес на събитията жителите да не се изненадват, че ще има задържани и измежду своите.

Това няма ли да бъде риск за лодката на властта на почтените?

- Ако някои министри и екипи фактически създадат неверни стъпки и нагазят в батака, нищо нелогично няма и те да бъдат закопчани. На този декор, да създадем хипотетично следната политическа картина. Арестуват се скандални министри. Как ще реагират дребните сътрудници? Напускат обединението и гласоподавателите ръкопляскат. Ако до тогава Политическа партия са оправдали доверието на българите, отиват на предварителни избори, печелят ги безапелационно със 130 мандата и стават самостоятелни от останалите партии в Народното събрание. В Европа постоянно сме виждали политически сили да отиват на предварителни избори, с цел да завоюват още по-убедително. Това е естествената процедура, когато искаш да преподредиш страната си. Аз нямам нищо срещу, че президентът Радев застава зад " Продължаваме промяната ". Лично съм му споделил, че го поддържам, тъй като не може да нямаш доверие в офицер, който над 20 година ежедневно се качва на изтребител, залагайки живота си в името на знаме, родно място, народ.

Съзирате ли и неприятен сюжет за смяната?

- Лошият сюжет е още веднъж да не бъде формирано държавно управление. Друг неприятен сюжет не виждам. Начинът, по който Политическа партия водят договарянията доста ми подхожда. Казвам го като човек, взел участие в доста политически договаряния още от времето на Филип Димитров. Силата на Политическа партия идва от слабостта на другите три обединения. Христо Иванов го сподели при консултациите в президентството: обстановката е безалтернативна. Ако те се провалят в договарянията или в ръководството с Политическа партия, на идващите парламентарни избори ще бъдат пометени.

Като вътрешен за Движение за права и свободи човек, по какъв начин четете мълвата, че Пеевски си има Народното събрание бодигард-депутат и достоверна ли е въобще тази версия? Самият Карадайъ не я отхвърли и се похвали, че цялото Движение е групов охранител на демокрацията?

- Карадайъ единствено повтаря концепцията на модела „ Доган “: ние сме охранители на правата и свободите в България. А със случая „ Пеевски “ управлението на Движение за права и свободи се самоуби. Фактът, че при откриването на Народното събрание - пред очите на всички и след акта „ Магнитски “ - Пеевски седеше на първия ред до ръководителя на партията, е извънредно тежка провокация към нашите сътрудници, към българските жители и към гласоподавателите на Движение за права и свободи.

След като говорите за взаимни зависимости, кой би могъл да бъде „ началникът “ на господин Пеевски в задкулсието?

- На опразнения след убийството на Илия Павлов стол, до Доган сложиха и Делян Пеевски. Ахмед от 30 г.е политически медиатор за кадруване и поддръжка за обръчите на мафията. Хора като Пеевски пък постоянно са били финансови медиатори за основаването на зависимости. Това е силата на Пеевски. Както отстраниха хора като Илия Павлов и Луканов, който си фантазира, че може да е гуру от тук до Москва, по този начин може и да продължи.

Очаквате „ мокри “ поръчки?

- Страхувам се, че в борбата за отвоюване на страната ще има кръв.

Разговора води: Емил Янев
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР