Г-н Методиев, кога очаквате да бъде приет и да влезе

...
Г-н Методиев, кога очаквате да бъде приет и да влезе
Коментари Харесай

Работим най-скоро да имаме дата за еврото

Г-н Методиев, по кое време очаквате да бъде признат и да влезе в действие Закона за еврото?
Българското държавно управление работи интензивно по всички посоки, с цел да подсигуряваме, че законодателните и незаконодателните задължения са изпълнени в точния момент. Вярваме, че един от първите задължения на новият състав на Народното събрание ще бъде приемането на Закон за въвеждане на еврото в Република България.
Каква е реалистичната дата за приемането на единната валута в България и по кое време ще бъде публично оповестена тя?
България е в последната фаза от процеса на цялостната интеграция в Икономическия и паричен съюз. Единственият от числовите Маастрихтски критерии, който България не извършва, е този за ценова непоклатимост. Според предварителни оценки на МФ има възможност страната ни да го покрие в края на 2024 г. Когато това стане факт, българските управляващи имат намерение да изискат изключителни Конвергентни отчети от Европейска комисия и ЕЦБ. Правителството работи в посока допустимо най-скоро да се дефинира датата за въвеждане на еврото, което би трябвало да бъде решено от Съвета на Европейски Съюз.
Кои са главните провокации, на които страната ни би трябвало да отговори за по-бързото приемане на еврото? Какви стъпки се подхващат за решаването им?
Основното предизвикателство е осъществяването на критерия за ценова непоклатимост. Влияние върху него оказаха външни за страната ни фактори, подбудени от COVID-19, войната в Украйна, нарушените вериги на доставки, високата енергийна активност на българската стопанска система, както и продължаващия развой на действителна конвергенция и относително ниското ниво на цените в страната по отношение на междинното за Европейски Съюз. Важно е уточним, че Маастрихтският аршин за ценова непоклатимост се пресмята на база 12-месечната плъзгаща се междинна на темпа на инфлация, който е друг от годишния ритъм. Корекцията в посока понижаване не се отразява толкоз бързо, защото методът на пресмятане допуска по-голяма инерция в индикатора. Референтната стойност зависи и от динамичността на инфлационните процеси и в другите страни на Европейски Съюз.

Важен аспект е и битката с дезинформацията по отношение на въвеждането на еврото. Предвиждаме разгръщането на всеобхватна информационна акция, разпределена в три съществени етапи, в сходство с избраната дата за въвеждане на единната валута.
При догадка присъединение в средата на годината, какви са провокациите пред отчитането на бизнеса паралелно в две валути и какви ограничения планува страната за облекчение на фирмите при подобен вид?
В плана на закона е планувано салдата по счетоводните сметки в левове на датата на въвеждане на единната валута да се преизчисляват в евро в сходство с разпоредбите, избрани в него. От тази дата настоящото счетоводно документиране и отчитане се прави в евро, като данните за предходния регистриран интервал се преизчисляват в хиляди евро. Годишните финансови доклади и данъчните заявления за изминал данъчен интервал се показват в паричната единица, която е публична парична единица на България в края на отчетния/данъчния интервал, т.е. при въвеждане на еврото в средата на 2025 година тези документи, направени в края на същата година, следва да са в евро. Работните групи към Координационният съвет за приемане на еврото са в действен контакт с представителите на бизнеса и съсловните организации, което е институционалният механизъм за съгласуваност и причина за гладкото въвеждане на еврото.
Текстът е част от бр. 120 на сп. „ Икономика “. Публикува се в Economic.bg по силата на партньорско съглашение сред двете медии. Темите и мненията са подбрани от екипа на списанието и не съответстват безусловно с публицистичната политика на Economic.bg.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР