Г-н Мегале, започвате кариерата си като биолог и фармаколог, а

...
Г-н Мегале, започвате кариерата си като биолог и фармаколог, а
Коментари Харесай

Как работят мозъкът и съзнанието ни? VR може да ни помогне да разберем

Г-н Мегале, стартирате кариерата си като биолог и фармаколог, а през днешния ден сте чест представител по въпроси, свързани с цифровите нововъведения и виртуалната действителност. Кога и по какъв начин технологиите пресякоха професионалния Ви път?
Технологиите пресякоха пътя ми в ранните години на моите научни и фармакологични проучвания. Докато си сътрудничех с интернационалните проучвателен екипи първо във Франция, а по-късно и в Австрия, осъзнах капацитета на цифровите технологии за разширение на границите на моята работа, ускорение на нововъведенията и обезпечаване на значима стойност в опазването на здравето и отвън него. Още през 2015 година започнах да обръщам внимание на технологиите за разширена действителност (Extended Reality – XR) за превъзмогване на пропуските в бранша на опазването на здравето, изключително в поддръжка на опита на пациентите в клиничен подтекст. И това ме подтикна към използването на потапящи технологии и създаването на на практика решения за решение на действителни провокации, като поех по предприемаческия път и основах стартъп.
Работите върху основаването на нововъведения в региона на електронното опазване на здравето – бихте ли разказали какво в действителност съставлява то и какви са разликите с телемедицината?
Цифровото опазване на здравето обгръща необятен набор от технологии, употребявани за възстановяване на грижите за пациентите, здравните услуги и благосъстоянието. То включва телемедицина, мобилни здравни приложения, носими устройства и решения за виртуална действителност, наред с други. От друга страна, телемедицината е подмножество на цифровото опазване на здравето, като се концентрира главно върху даването на медицински услуги от разстояние посредством принадлежности за цифрова връзка.
Може ли технологията да размени медикаментите – в какви случаи?
Технологиите могат да допълват обичайна медицина в избрани случаи, като облекчение на болежка или на психологични проблеми. VR решенията, които сме създали в Softcare Studios, са предопределени за безлекарствено преодоляване на напрежението и болката при пациенти, подложени на медицински процедури, с съответната цел да се обезпечи опция на обичайните успокоителни и да се сведат до най-малко минусите, които произтичат от тях. Технологията обаче не може да размени напълно медикаментите и би трябвало да се преглежда като стратегически инструмент, който да бъде интегриран в по-широки лечебни протоколи.
Виртуалната действителност е в напредък – кои са най-напредналите, разрушителни и забавни нововъведения в региона на VR сега?
В сферата на VR се следи внезапен скок на нововъведенията. На първо място сме очевидци на явна смяна на пазара, където смесената действителност към този момент е налична с помощта на новите хардуерни интерфейси. Тази еластичност дава отговор по-добре на сложността на нашите житейски потребности, усилва приложимостта на технологията в разнообразни контексти и улеснява основаването на гъвкави решения за разработчиците. Освен това VR бързо се сближава с голям брой технологии, като да вземем за пример изкуствения разсъдък и блокчейн, създавайки нови парадигми на цифрови преживявания, услуги и артикули. Не можем да пренебрегнем и усъвършенстваните функционалности за събиране на данни, вградени в актуалните устройства, които разрешават по-точно схващане на държанието на хората, улесняват взаимоотношението с виртуалните светове с натурален UX и отварят нови сюжети за персонализиране на наличието в огромен мащаб.
AI + VR: Как изкуственият разсъдък усъвършенства потапянето във виртуалната действителност? И противоположното – по какъв начин технологията за виртуална действителност оказва помощ за възстановяване на логаритмите?
Изкуственият разсъдък (AI) и виртуалната действителност са в симбиоза. AI усъвършенства потапянето във виртуалната действителност, като дава опция за по-реалистични симулации и персонализирани прекарвания, до момента в който виртуалната действителност дава неповторима платформа за образование и рационализиране на логаритмите на AI посредством симулации и събиране на данни от действителния свят.

Сближаването с AI, изключително в подтекста на сегашната вълна на генеративен изкуствен интелект, фрапантно усилва достъпа до основаване на наличие (навлизащата парадигма на основаване на свят посредством интервенциите „ текст към виртуални светове “), което разрешава на хората и екипите да се съсредоточат по-добре върху привеждането на наличието в сходство с действителните потребности на крайните консуматори. От идващото потомство виртуални хора и хиперреалистични аватари до виртуални среди, персонализирани съгласно човешките биометрични данни – всичко това е резултат от продуктивната композиция от VR и AI. Разбира се, миксът от нови благоприятни условия е отразен от микс от нови евентуални закани и провокации, на които би трябвало да се отговори.
С напредването на VR се ускорява чувството за натурализъм – видяно по-философски и психически, по какъв начин тези технологии трансформират усещанията ни за действителността?
Засиленият натурализъм, реализиран от VR, трансформира усещането ни за действителност, размивайки границите сред виртуалното и физическото – граници, които сме привикнали да разпознаваме като безспорни и неизменими. Тази психическа смяна слага под въпрос разбирането ни за схващане и еднаквост, повдигайки дълбоки въпроси за съществуването ни в един бързо дигитализиращ се свят. Виртуалната действителност се обрисува като вълнуващ нов обектив, през който да следим и учим по какъв начин работят мозъкът и съзнанието ни: тя може да ни помогне да разберем по какъв начин откриваме усещането на тялото си посредством екзотичната опция да се въплъщаваме в голям брой аватари при поискване; може да ни осведоми по какъв начин развиваме предубеждения и навици; демонстрира ни, че мозъкът ни не избира съответна действителност, а е еволюирал, с цел да се приспособява към всяка действителност, с цел да ни отбрани и да обезпечи оцеляването ни въз основа на физични закони, които е в положение да дефинира количествено и да моделира от сетивата.

От моя позиция това е неповторим инструмент, който можем да използваме, с цел да изследваме дълбините на нашата човешка еднаквост и държание – нещо, което може да се случи до степента, в която сме подготвени да разберем технологията и да я използваме отговорно. В противоположен случай същият проучвателен капацитет може да бъде употребен за злонамерени интервенции, като да вземем за пример манипулиране и увещание по способи, които не би трябвало да разпознаваме и идентифицираме, а оттова и да противодействаме.
Deepfake наличието се популяризира съвсем на всички места. Каква е обстановката с фалшификатите във виртуалните действителности и къде са сериозните точки?
Във виртуалните светове хората се въплъщават в компютърно генерирани аватари: това основава голям брой благоприятни условия за даване на образни и гласови изображения, които са основани по поръчка, с цел да фалшифицират някой различен. Съвременните технологии разрешават събирането на сложни данни от хората, посещаващи платформите за виртуална действителност и евентуално открадване на тези профили от данни за пресъздаване на същите двигателни и поведенчески модели, които могат да бъдат предоставени без действителен надзор на аудиторията на виртуалните светове. Фалшификациите във VR в действителност са по-лесни, в сравнение с във видеосъдържанието, където генеративният изкуствен интелект към този момент унищожава нашите убеждения с неповторима скорост. Това води до нуждата от определяне на по-солидни стандарти за цифрова еднаквост, с цел да се свърже виртуалното ни наличие с надеждна еднаквост.

Липсата на доверие във виртуалните светове може да се трансформира в сериозен проблем, когато преглеждаме платформите, даващи достъп на младежи, които могат да се окажат в компанията на нежелани или злонамерени възрастни. Също по този начин с разпространяването на виртуални решения, ориентирани към професионални приложения, надеждната виртуална еднаквост става от първостепенно значение, с цел да се подсигурява отчетност, сигурност и цялост на персоналния живот.
На 26 октомври ще се присъедините към AI N` CYBER CONFERENCE 2023 за панел, отдаден на етичните въпроси във време на бързо разрастващи се нововъведения. Кои са етичните провокации, върху които ще фокусирате вниманието?
Ще се задълбоча в етичните главоблъсканици, подбудени от бързия софтуерен прогрес и конвергенцията на голям брой технологии, като изключително внимание ще обърна на неприкосновеността на персоналните данни, когнитивните операции, провокациите в региона на сигурността на децата и капацитета за цифрова дискриминация. Изтъквайки тези провокации, имам за цел да насърча разговора, който, уповавам се, ще докара до по-активни, виновни и приобщаващи цифрови нововъведения.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР