Г-н Ковачев, ако перифразираме една известна фраза на Г. Димитров,

...
Г-н Ковачев, ако перифразираме една известна фраза на Г. Димитров,
Коментари Харесай

В МОСВ „машината се смазва“ под един и същ лайтмотив

Г-н Ковачев, в случай че перифразираме една известна фраза на Г. Димитров, през днешния ден екодалаверата е скъпа като слънцето и въздуха, само че единствено за някои човешки същества. Как това, в миналото почтено и периферно министерство на запалянковци, се трансформира в подобен мега разпределителен център на съблазнителни запаси и какви са невидимите механизми, които движат измамите там?

Ентусиасти в бранша към този момент няма. Там се изпълни с хора послушни, добре изпълняващи заповеди и усърдно затварящи очите си. Секторът е доста добре ресурсно зареден от момента, когато България стартира да получава финансиране по предприсъединителните фондове. Там някъде би трябвало да се търси законодателното споразумяване на днешните корупционни практики.

Ноухау-то на далаверата?

То беше квалифицирано, когато се пишеше Глава 22 "Околна среда " по време на договарянията за присъединение на България към Европейски Съюз и хармонизиране на националното законодателство с европейското. След това пристигна един доста значим стадий, когато Движение за права и свободи - дребният съдружен сътрудник на Национална движение „Симеон Втори" (2001-2005 г.), постави ръка и на това министерство. Така, както беше поставило и на земеделското.

Те инцидентно ръка не поставят.

Да, това бяха двете чудесно финансирани по европейските стратегии ведомства. Оттогава, в случай че цитираме нашия държавен водач, Министерство на околната среда и водите е огромната „ мазнинка “ за дребния съдружен сътрудник. Далаверите в екологията са няколко вида и те са топ-даун насочени, т.е. схемите се структурират централно и се спускат надолу. По едната линия вървят парите, непосредствено ориентирани за запазване на околната среда – пречиствателни станции, системи за ликвидиране на въздуха, запазване на биоразнообразието. Втората група са секторите, където има доста екологични проблеми – енергетиката, превоза, строителството на огромни инфраструктурни обекти. Там Министерство на околната среда и водите утвърждава планове, със съответните екологични решения. Ако гръмне някой огромен скандал, то е, тъй като някой не е „ смазал “ добре машината.

Т. нар. „ връщок “ не се е състоял.

Именно. Третата група - ще я нарека хоризонтална, тъй като ненапълно съответствува с втората - е стремежът да се ограничи силата на законодателството. В случая - оценките за влияние на околната среда (ОВОС), екологичните оценки на проекти и стратегии, оценките за съгласуемост. Прокарва се „ разбирането “ у политиците, че мощният надзор пречи на вложенията. Ще се върна в 2000 г, когато министър Евдокия Манева сподели знаменателната фраза: „ Аз поради Оценка на въздействието върху околната среда няма да спра нито една бизнес активност! “ Оттогава насам това е лайтмотивът на екоминистрите. И този лайтмотив не е обвързван единствено с „ схващане “, а и със „ смазване на машината “.

За да преценим мащаба на източването, какъв брой е годишният финансов дебит на системата?

Много мъчно е да се каже. Има хора, които настояват, че до трето и четвърто равнище подизпълнители пари към този момент не стигат. А до преди няколко години стигаха до шестото. Ние, споделят хора от строителния отрасъл, не сме рушветчии, политиците ни натискат да даваме. Дали е по този начин, или противоположното - кой знае...

Щом има дежурни компании в непрекъснатия обръч към Министерство на околната среда и водите, кои се славят като първенци по асимилиране на средства?

В медиите се завъртяха имената на компании - като „ Агромах “, „ Джи Пи груп “, „ Главболгарстрой “ (ГБС), които по едно и също време строят и обекти, свързани с околната среда, и обекти, които са в колизия с природата. Общо взето, строителният отрасъл е този, който усвоява доста от европейските пари през публичните поръчки. Въпросът не е да няма градежи и автомагистрали, въпросът е това да става по разпоредбите. Разполагаме с писмо на Европейска комисия до Министерство на околната среда и водите от 13 май 2020 година, в което се споделя, че огромните инфраструктурни планове (в тях са и огромните пари), на 100% нарушават задачите на "Натура 2000 ". И то по една единствена причина - тези цели ги няма в настоящата нормативна уредба. Ето по тази причина Народното събрание желае да промени Закона за биологичното многообразие - да узаконят източването на "едни пари " и със задна дата, и за в бъдеще. При "заменките " е същото.

Излезе информация за нова "тематична " спекулация - в „ Свети Влас “.

Преди време Борисов се закани, че ще разрине старите скандални "заменки " - като „ Камчийски пясъци “, да вземем за пример. Днес обаче се оказа, че се появяват нови. И то постоянно по крайбрежието или в други забавни курортни местности. В „ Свети Влас “ една "заменка " се прави оценка от Министерството на земделието на 2.1 млн. лв.. После получателят продава земята на братя Диневи за 3 млн. лева, а територията се изключва от еко зоната „ Емине-Иракли “. Накрая там се строи ваканционно населено място, което на следващия ден братята ще продадат за прелестни пари и... всичко се узаконява. Както е бил „ легализиран “ и градежът в "Алепу ".

Състоятелно ли е съгласно вас обвиняването, отправено към братя Бобокови?

Прокуратурата показа една скица, само че дали действията са на Бобокови е доста забавен въпрос. Със сигурност част от обвиняванията на прокуратурата няма по какъв начин да бъдат отнесени към братята. Схемата е по този начин объркана, че съгласно мен ще падне в съда. В бизнеса с боклуци още веднъж се сблъскваме с казуса с малката врата в закона. Казано е, че би трябвало да има указател за известията: в случай че италианската компания Хикс желае да изнесе в България боклуци, тя изпраща нотификация на Министерство на околната среда и водите, а Министерство на околната среда и водите я вкарва в указател. И тук е значимото: на всички места тези регистри са обществени, единствено в България не е! Защото в закона е записано „ указател “, а не „ обществен указател “. Една изчезнала дума е задоволителна, с цел да бъдат покрити всички далавери.

Предшественикът му Нено Димов изкупителна жертва ли стана? Ще устоят ли обвиняванията против него?

Нено Димов може да падне жертва, както и да стане воин - зависи от интерпретациите на проблема. Министерство на околната среда и водите е основател на екологичното законодателство и в същото време реализира надзор върху осъществяването му. Ние от доста време предлагаме тази активност да се изведе в самостоятелна държавна организация, която да не е подчинена на министерството и да може дейно да управлява неговите дейности.

Тогава обаче ще разбие схемите.

Естествено. По сходен метод стои въпросът с екологичните оценки. Там също е доста сладко измислено. Аз съм вложител, ти си специалист по околна среда, ангажирам те да ми направиш отчета по Оценка на въздействието върху околната среда, министърът дава решението и в случай че то е негативно, аз мога да не ти платя. Затова, внимавай какво пишеш. Корупционните схеми са обградени от специалисти, консултанти, адвокати. И никой от тях не е сигурен, че ще си получи контрактуваното, в случай че даде погрешно мнение.

След водите и отпадъците, къде в еко бранша ще гръмне следващата бомба?

Във водите има да гърми още доста, там също са забъркани компании от строителния отрасъл. Има и любопитни вложения в чистотата на въздуха. Много забавен беше казусът при закупуване на рейсове с по-висок евростандарт. В София и Стара Загора офертите на една и съща компания, за едни и същи автобуси, бяха с разлика в цената от 200 000 лева на численост.

Мога да обобщя, че далаверите в и с присъединяване на Министерство на околната среда и водите ще продължат, включително и за разпра сред политиците и бизнеса, до момента в който опазването на околната среда не стане съществена и осъзната политика, прилагана с идентичен критерий към всички.

Разговора води Емил Янев

Петко Ковачев, изпълнителен шеф на Института за зелена политика.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР