Г-н Комаров, наскоро излезе докладът на БАН за АЕЦ Белене.

...
Г-н Комаров, наскоро излезе докладът на БАН за АЕЦ Белене.
Коментари Харесай

Кирил Комаров: „Росатом“ е готов да строи „Белене“, а да инвестира в нея – зависи от условията


Г-н Комаров, неотдавна излезе отчетът на Българска академия на науките за АЕЦ " Белене ". В съвсем всички прегледани в него сюжети се предлага централата да бъде издигната. Готови ли сте в " Росатом " да се включите в плана, в случай че българското държавно управление вземе решение да го рестартира?

На първо място ние постоянно сме казвали, а персонално аз неднкратно съм отбелязвал и пред госпожа Петкова (министърът на енергетиката Теменужка Петкова - бел.ред.), че " Росатом " е подготвен при всички положения да взе участие в плана АЕЦ " Белене ". И да оказа всякаква помощ, в каквато форма бъде удачно за българското държавно управление. То ни е питало - в случай че да вземем за пример бъдат открити средства за строителство, дали с държавен запас или пък с привличането на вложители, дали ще сме подготвени да участваме като снабдител. И постоянно сме потвърждавали, че сме подготвени да участваме.

Що се отнася до формата ни на присъединяване в плана, ние имаме насъбран голям опит при най-различни сюжети. Ето, да вземем за пример, в този момент в Унгария, където строим въз основата на междуправителствено съглашение, източникът на финансиране е междудържавен заем. От друга страна имаме план в Турция, където ние сме вложител и сами влагаме средства в градежа на централата " Аккую ". Естествено всеки един от тези планове изисква структурирането на избрани връзки, на избрани условия. Що се отнася по българския план, всичко мощно зависи от това какви цели българското държавно управление ще сложи пред себе си.

Днес чухме изявлението на министър Шули (унгарският министър без портфейл по въпросите за АЕЦ " Пакш-2 " Янош Шули - бел.ред.), че за унгарското държавно управление най-важното е евтината електрическа енергия, която разрешава на стопанската система на страната да се развива, да има конкурентно произвеждане, което използва тази сила и въобще да бъдат конкурентоспособни на пазара за сметка на евтиния ток. И това е техният главен интерес, по тази причина те одобриха модела на междудържавен заем. Защото, в случай че би трябвало да сме почтени, от икономическа позиция, това е най-изгодният вид. Това е опция да се вземе заем с допустимо най-ниската рента, за доста дълъг интервал, да не се погасява по време на градежа на централата, а изплащането му да стартира когато тя започва работа и посредством приходите от продажба на сила да се изплащат вноските.

Има и други модели. Нееднократно съм давал образец, в това число и пред българските медии, че в прилежащата ви Турция ние осъществяваме плана за АЕЦ " Аккую ". За да се случи той като капиталов план, турското държавно управление ни даде гаранции за изкупуване на създадената електрическа енергия на задоволително висока цена. Ако би трябвало да сме почтени – по-висока от тази, на която през днешния ден се продава токът в България. Техният интерес обаче е понятен. Те споделя, че не желаят да поемат опасности, защото това е първата за Турция атомна централа. И желаят всички тези опасности да поеме върху себе си вложител. Но са подготвени да платят за това, като изкупуват електрическата енергия на задоволително висока цена, която покрива разноските и рисковете, които поема вложителя.

Затова въпросът за нашето присъединяване в плана " Белене " е директно обвързван с това българското държавно управление, въз основата на отчета на Българска академия на науките, който напълно скоро бе оповестен, на основата на други експертизи, на основата на необятно разискване, да вземе решение какво тъкмо е належащо на държавното управление, какъв е неговият приоритет. И ние ще сме подготвени, когато чуем тази позиция, да вземем решение за себе си до каква степен е допустимо нашето присъединяване и в каква форма може да бъде то. Но, като цяло, в случай че питате мен, най-подходящият вид, от позиция на вероятностите пред България към днешна дата, е да се тръгне по пътя, по който потегли Унгария. И това е доста разумно.

Т.е. оценявате като най-хубави вероятностите пред плана, в случай че той се състои по унгарския модел?

От икономическа позиция това е най-хубавият вид за България. Твърдо съм уверен в това. Но, разбираемо, аз не мога да взимам решения вместо българското държавно управление. Мога единствено да се изричам като специалист, който показва единствено една от гледните точки. Решението си го взима държавното управление на България.

У нас постоянно се приказва за приватизация на плана. Ако такава се реализира, " Росатом " подготвен ли е да взе участие като строител?

Като строител сме подготвени да участваме в какъвто и да било вид за реализацията на плана, без значение от избора на българското държавно управление. Като вложител - зависи какви ще са изискванията и какъв модел за реализация на плана бъде определен.

Какви са упованията ви за развиването на връзките сред България и " Росатом " в бъдеще?

Историята на нашето съдействие е доста продължителна, наброява десетилетия. И това е едно доста положително, устойчиво и взаимоизгодно съдействие. И знаете, че даже и по време на тези не изключително положителни моменти, свързани с арбитражното дело за " Белене " в Женева, те не пречеха на нашето положително съдействие и бих споделил другарски връзки. През цялото това време, даже по време на арбитража, ние извънредно интензивно работихме по удължаването на живота АЕЦ " Козлодуй " и на процедура дадохме на централата втори живот. Защото тя работи към този момент над 40 години и ще работи още 30. Да, доколкото знам, българският нуклеарен регулатор даде лиценз единствено за 10 години, само че това е условност. (Законодателството у нас не разрешава на Агенцията за нуклеарно контролиране да дава лиценз за по-дълъг период от 10 години - бел.ред.) А проучванията, които ние правихме в ход на работата по удължаването на периода на употреба, потвърдиха, че тя може най-малко още 30 години да работи в положението, в което се намира точно през днешния ден, както и с тези усъвършенствания, които въведохме по време на работата по удължаването на живота.

Знаете, че всички тези години ние сме снабдител и то благонадежден, на гориво за настоящата българска АЕЦ в Козлодуй. И имаме намерение да останем подобен благонадежден снабдител за целия период на ескплоатация на българските нуклеарни реактори. Днес водим дейни договаряния и сме подготвени интензивно да оказваме помощ и в областта на това какво да вършиме в областта на отработеното нуклеарно гориво (ОЯГ), по какъв начин да се съхранява то, по какъв начин да се понижава равнището на радиоактивност. Готови сме и за това да работим дружно. Аз имам вяра твърдо, че сред Русия и България към този момент има доста положителни връзки. И ние имаме отлични шансове за доста положително взаимно бъдеще.

Ще дойдете ли на първата копка на АЕЦ " Белене "?

Безусловно. Заради такова значимо събитие аз сигурно ще дойда. И ще захвърля всички свои задължения. Само да се състои.

Кажете по какъв начин работи сега " Росатом " на интернационалните пазари!

Продължаваме да се развиваме доста интензивно. Към днешна дата реализираме 42 плана за създаване на нови блокове, от които 8 са в Русия, а останалите 34 – в чужбина. Окончателно предадохме на Индия за употреба втори блок на АЕЦ " Куданкулам ", подписахме контракт за създаване на пети и шести блок на същата тази централа, продължаваме дейната работа по подписаните преди година договори за блокове 3 и 4. В Китай към този момент приключихме на процедура работата по трети блок на АЕЦ " Тянван ". В близко бъдеще чакаме формалното привършване на всички процеси, само че самият блок към този момент работи. Четвърти блок ще бъде подготвен следващата година. Много интензивно работим и в Беларус, през 2019 година ще бъде въведен в употреба първи блок на централата, а вторият – през 2020 година Много сериозен напредък постигнахме в Бангладеш, безусловно преди няколко седмици локалният нуклеарен регулатор издаде лиценз за изливането на първи бетон, а след 10 дни ще се състои и самата гала за началото на действителното строителство – т.е. формалният старт и започването на строителните работи. В Иран преди малко се състоя тържествената гала за реализацията на плана втори блок на АЕЦ " Бушер ". Продължаваме плана във Финландия, в Унгария, работим доста интензивно... На процедура по целия свят продължаваме да работим доста интензивно. А в най-близко бъдеще, уповавам се, ще можем дружно с вас, да кажем, че в цифрата на страните, решили да построят нова атомна централа, влиза и България.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР