Г-н Герджиков, какво наложи СОС да приема изцяло нова наредба

...
Г-н Герджиков, какво наложи СОС да приема изцяло нова наредба
Коментари Харесай

Шефът на СОС: Общината иска влезе в управлението на Витоша

Г-н Герджиков, какво наложи СОС да приема напълно нова разпоредба за градския превоз - Българска социалистическа партия ви упрекна, че се пробвате да финтирате съда за делото за повишението цената на билета на 1,60 лева?
По-скоро, в случай че употребявам същата терминология, социалистите се пробват с това изказване да финтират жителите. Ако те се бяха срещнали в детайли с текстовете в новата разпоредба, щяха да осъзнаят нейната нужда. Нека изброя единствено най-важните новости. Първо, основаване на правна рамка за идното въвеждането на електронната система за таксуване. Едва ли някой ще оспори, че това е значимо. В момента текат процедурите по въвеждането на тази система, само че в случай че ние чакаме тя да се случи и едвам по-късно стартираме да променяме нормативната уредба, вие ще сте първите, които ще кажете и то с съображение, че от години приказваме за съвременна билет система, а общинският съвет не е намерил време да си свърши работата. Текстовете в наредбата ще регламентират опцията да се употребяват всички нови технологии при закупуването и зареждането на транспортните документи, в това число смарт телефон или банкова карта. Второто значимо нещо е включването в новата разпоредба на част ограниченията за битка със замърсяването на въздуха. Именно тя вкарва нормативния ред за издаването и потреблението на така наречен зелен и бял билет, с които ще може да се пътува надлежно за 1 лев дневно или изцяло гратис при костатирано огромно запрашаване. Освен това, не по-малко значимо е, че се регламентира и стартирането на новата услуга – нощен превоз.

Стана ясно към този момент по кое време започва нощният превоз, какви са упованията ви?
Лично аз поддържам тази концепция от дълго време. Такава процедура съществува в доста от огромните европейски градове. Много е значимо, обаче, по какъв начин ще я въведем – би трябвало вярно да бъдат планувани маршрутите, графика и спирките, с цел да бъде потребна и ефикасна. Знаете, че и преди е имало сходни опити, само че без резултат. Администрацията показа концепциите си – да има четири линии, които обгръщат цялата външна страна на правилото на лъчи, които да се събират в самия център на столицата. Тепърва следва разискване и в комисиите на общинския съвет. Надявам се пробните 9 месеца, за които се вкарва нощният градски превоз да покажат неговата полза и това да стане непрекъсната услуга в София. 

Може ли да обобщим какъв брой трамвая стопират в София през лятото, поради идни поправки?

Не би трябвало да приказваме за прекъсване на трамваи, а за изцяло реновиране на трамвайни трасета. За пръв от десетилетия насам се прави такова нещо. Трамвайната мрежа изисква големи вложения, само че изгодите са безспорни – понижаване на шума и вибрациите, увеличение на междинната скорост, увеличение на комфорта и сигурността и така нататък Това е част от политиката ни по рационализация на градския превоз и превръщането му в желан метод за напредване от от ден на ден жители.

Тази година предстоят поправки и изцяло възобновяване на трамвайните линии по ул. „ Граф Игнатиев “, бул. „ Цар Борис III “ и ул. „ Каменоделска “. Временно стеснение за пасажерите, несъмнено, ще има, само че резултатът изцяло ще изплати проявеното самообладание, уверен съм в това. 

Кои са най-големите идни поправки и по кое време стартират?
Освен гореспоменатите огромни обекти, следва и завършването на третия метродиаметър. Това е най-големият инфраструктурен обект на Столична община и той ще способства за намаляването на автомобилния трафик в целия град с 10%, а в региона на станциите – даже над 20%. Така че всички ще усетим действителен резултат от реализацията му. 

Планирани са още десетина комплицирани обекти, които не са ремонтирани, откогато са издигнати преди десетилетия. Заложено е и оповестяването на конкурс за възобновяване на ул. „ Първа българска войска “. Разбира се, ще продължим и с новия ни приоритет - поправяне на повече вътрешноквартални улици.

Кога ще е подготвен проектът за ръководство на Витоша?
За мен Витоша е болна тематика. Макар туристическата й част да се намира на територията на Столична община, ние сме лишени от присъединяване в ръководството й. А задачата ни е ясно декларирана – да превърнем планината от контур на градския пейзаж в място за дейна отмора.
Както знаете, приемането на новия План за ръководство на Витоша се бави към този момент няколко години. Ето за какво след нашето интензивно гледище, Министерствата на спорта, на екологията и на земеделието започнаха процедура по смяна на сегашния. Тази смяна би трябвало да в профил несъгласията сред Плана за ръководство и Закона за горите и Закона за устройство на територията, както и да лиши от каквато и да е опция за оправдания настоящия притежател на оборудванията за бездействието му. Ние желаеме на Витоша да има нови, съвременни, безвредни и екологични уреди в границите на в този момент съществуващите трасета при съблюдаване на най-високи екологични стандарти. 
Може би е време да се намерения за основаването на профилирана общинска конструкция, която да развива и поддържа обществената инфраструктура в парка, както и да координира дейностите там. И да желаяме от страната да ни даде тези отговорности. 
Столичният общински съвет и особено основаната от мен комисия за решение на проблемите с Витоша ще сме дейни, с цел да осигурим на столичани това, което заслужават.

А за Борисовата градина?
Както знаете следва приемането на първия в историята ни Подробен организационен проект за Борисовата градина, направен по наша поръчка. Конкурсът беше извоюван от най-консервативния план – без никакво строителство, а тъкмо противоположното – с унищожаване на някои обекти към езерото Ариана, както и Веселото село, Капитолия и други В същото време нашата цел е да вдъхнем още веднъж живот на някои знакови обекти в Борисовата градина като къпалнята Мария Луиза и Летния спектакъл. Искаме те да проработят още веднъж в границите на първичните си обществени функционалности. Разбирам, че компанията собсвеник на къпалнята е подхванала някакви дейности, за жалост без връзка с миноритарния притежател Софийски парцели и респективно - Столична община. Затова желая да кажа доста ясно на тях и на всички жители - ремонт и възобновяване на къпалнята – да, ново строителство – не.

А другояче ПУП-а на Борисовата градина е в развой на разработка, на 6-и март бяха дадени рекомендациите на екипа, спечелил състезанието и откакто публичните разисквания приключат, а те няма да са едно и две, ще бъде финализиран. Надявам се това да се случи до края на тази, началото на идната година. 

Как върви работата по някогашния пантеон и превръщането му изложба?
Според мен концепцията това място да се употребява за изкуство е страхотна и ние преди месец гласувахме някогашният пантеон да стане филиал на Софийска градска художествена изложба, която е една от най-притегателни културни обекти в столицата. Между другото нашата изложба има най-голямата сбирка в България и е единствена с настояща стратегия за откупки. Така че тя е идеалният управител за това нова културно пространство.
Считам, че с цел да се случи това, и сме го записали в решението си, е нужно да се направи конкурс, който да осмисли освен вътрешните пространства като организация и функционалност, само че и външните, с цел да е забележим и прелъстителен входа на музея, дружно с това да се проектира и място за бъдещи скулптурни и художествени съоръжения. Изключително значимо за такива подземия е вентилацията, климатизацията, осветлението, слагането на генератори и профилирани асансьори. 
Със своите към 1500 кв.м. подземни галерии и опция за външни експозиции, както и с историческата си конотация и неповторимото си разположение, това пространство има капацитет да се трансформира в едно от най-атрактивните места за просвета освен в София, само че и в Европа.

Кога ще бъде инсталирана Бронзовата къща?
Доколкото знам, тя към този момент пътува и скоро ще стартира инсталирането ѝ. Не мога да се наемам с съответни периоди за откриването ѝ, само че ще бъде в най-скоро време. От наша страна са утвърдени всички планове, издали сме безусловно всички позволения. „ Софинвест “ са изляли фундамента и в този момент чакаме детайлите.
Акцията с „ Бронзовата къща “ ще бъде огромно културно събитие и аз съм сигурен в триумфа му.

Можете ли да уверите хората, че потреблението на RDF отпадъка от Топлофикация София ще е безвредно. 

Не аз, а европейската процедура би трябвало да ги убеди. В момента в Европа работят над 300 сходни съоръжения. Някои от тях работят сполучливо от години, други са чисто нови. Някои са в периферията или отвън градовете, други са в самия център. Например инсталацията във Виена е в центъра, а в Копенхаген – до кралския замък.

Между другото датската компания Ramboll, която е създала нашия план, е създател и на плана в Копенхаген, както и на още над 20 сходни уреди в цяла Европа. Вероятно хората не са осведомени, само че еконормите в Скандинавските страни са по-високи от тези на Европейския съюз, тъй че фирмата-консултант е работила с грижа за опазването на околната среда в българската столица. Въпреки всички спекулации в последно време и опитите тематиката да се използва за политическа легитимация, хората би трябвало да знаят следното – тази модерна апаратура ще размени остарели мощности и общият резултат ще е сензитивно понижаване на нездравословните излъчвания. Освен това посредством нея ще се затвори изцяло цикъла по оползотворяване на отпадъците в София. 

Съгласете се, че единствено за седем-осем години София се трансформира от милионен град с голям проблем с боклука и преливащо бунище в съвременен град, който обработва 100% от отпадъка си и го трансформира в запас.

Какви са изгодите от инсталацията за изгарянето му, по какъв начин това ще се отрази на цените на парното? 

Изграждането на инсталацията ще разреши да се диверсифицира горивната база на „ Топлофикация София “. Това значи, че ще се употребява по-малко природен газ за производството на топлинна и електрическа сила, затова, ще се понижат разноските за закупуване на гориво. При сегашните цени на природния газ над 80% от цената на топлинната сила в действителност е цената на синьото гориво. Ако инсталацията за оползотворяване на модифицирано твърдо гориво (RDF) беше налична в този момент, това би довело до понижение с към 6% на цената на топлинната сила.

Според специалистите на фирмата-консултант финансовите прерогативи, които ще получи „ Топлофикация София “ от употребата на инсталацията са няколко: спестовност на към 15-18 млн. евро годишно от икономията на 65 000 хиляди куб.м естествен газ; икономисване на близо 110 000 т. излъчвания въглероден диоксид на стойност от 2,3 млн. лева.; в допълнение ще бъдат създадени 50 МВтч високоефективна електрическа енергия на стойност 4,5 млн. евро. 

Вижда се, че не може да има проблем с обслужването на заема за създаване на инсталацията, тъй като икономическата изгода доста надвишава вноската по дълга. Да не приказваме за екологичните изгоди за столичани. 
``
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР