Г-н Гайтански и неговата фирма Био Майнинг изразиха желание да

...
Г-н Гайтански и неговата фирма Био Майнинг изразиха желание да
Коментари Харесай

Гайтански бил готов да събори хотела до язовир Искър, ВАС се зае със завода край Павликени

" Г-н Гайтански и неговата компания " Био Майнинг " показаха предпочитание да показват линеен график и те сами да извършат тези действия ", сподели през вчерашния ден пред кметът Терзиев. Ако това стане, Столичната община по думите му щяла да спести над 2 млн. лева

Премахването на ловния хотел стартира при започване на април, макар опита на Югозападното държавно дружество да го попречва. Директорът на ловно стопанство " Искър " ограничи достъпа на хора и коли на територията на стопанството за " понижаване на риска от прибързано раждане на бременни кошути ". 

Тогава Столичната община отстрани катинара на портата с флекс, а с паяк реалокира автомобил, който стоеше пред входа. Проверка на bTV в последните дни обаче сподели, че в обекта не се работи и още веднъж има катанец на портата.  " Махат се керемидите от покрива и се работи вътре - смъкват се системи. Затова не е вижда резултатът от активността. Оригиналният проект планува в границите на 3-4 месеца да бъде разрушена противозаконната сграда ", посочи Терзиев, като даде обещание да ревизира за какво на портата към постройката още веднъж има катанец. 

" Ние твърдо сме решени да приключим това, което сме почнали , и да не остане единствено една маркетингова акция ", съобщи кметът.

Междувременно днес Върховният административен съд (ВАС) гледа делото за завода за каменна вата в павликенското село Върбовка , в който като енергиен източник се планува изгарянето на близо 1200 тона отпадък на денонощие, съобщи. 

Делото е по касационна тъжба на Регионалната екологична ревизия във Велико Търново и гражданското съдружие " Ти решаваш " против решението на Административния съд в София-област, което даде зелена светлина за завода на предприемача Румен Гайтански в кариерите на село Върбовка.

През зимата на 2022 година в Регионална инспекция за опазване на околната среда - Велико Търново се организира Екологичен експертен съвет, който утвърди капиталовото желание за завода и инсинератора за изгаряне годишно на 430 хиляди тона модифицирано гориво от битови боклуци. След една година последва нов екологичен съвет, който се произнесе срещу и шефът на еко инспекцията даде негативно решение.

Инвеститорът апелира пред Административен съд - София-област, който се произнесе в негова изгода, отхвърляйки отхвърли на Регионална инспекция за опазване на околната среда. Мотивът бе, че следва да се има поради първото съвещание на Екологичния експертен съвет. 

Според Лора Георгиева, старши юридически специалист в, решението на Административен съд - София област не регистрира събитието, че по закон експертният съвет е спомагателен орган към Регионална инспекция за опазване на околната среда и единствено шефът на Регионална инспекция за опазване на околната среда - Велико Търново има пълномощия да взема решения.

 

В района има мощен отпор против завода. Проектът на компания " Петрургия ", благосъстоятелност на Румен Гайтански, стана мотив за дейни цивилен митинги в общините Павликени и Севлиево през 2022 година Общественото неодобрение бе стимулирано както от подозрения по отношение на прозрачността и законността на процедурите по координиране и одобрение на капиталовото желание, по този начин и поради опасения по отношение на нездравословния резултат на инсинератора върху общественото здраве и околната среда.

Върховният административен съд е последната инстанция.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР