- Г-н Фурнаджиев, как се отразява пандемията "COVID-19" на търговията

...
- Г-н Фурнаджиев, как се отразява пандемията "COVID-19" на търговията
Коментари Харесай

Шефът на "Мото-Пфое" ексклузивно пред БЛИЦ TV за оцеляване на бизнеса от COVID-19!

- Г-н Фурнаджиев, по какъв начин се отразява пандемията "COVID-19 " на търговията с коли?
- Автомобилният отрасъл е един от най-засегнатите от рецесията с COVID-19. И това е обикновено, тъй като хората си стоят по къщите и съблюдават условието на Националния действен щаб.

Ситуацията постанова да вземем непопулярни ограничения като редуциране на хора и понижаване на всевъзможни разноски, само че ние сме минали през сходна рецесия. Помните тежката икономическа рецесия от 2008 и 2009 година, която ни сполетя.

Имаме опита и мисля, че ще излезем като спечелили от тази борба.

- Сегашната рецесия или тази от 2008 година ще нанесе по-сериозни вреди на българската стопанска система?
- Тази рецесия, която е сега ще нанесе по-сериозни вреди, защото има много производства, които са спрели в международен мащаб. Самото обновяване на тези производства ще бъде много мъчно. Определящо ще бъде и за какъв брой време ще завърши тази конюнктура обвързвана с ограничение на излизания, не вървене на работа и спрени производства.

Ако се възстановим до 3 месеца мисля, че има късмет за обичайно и бързо излизане на стопанската система от рецесията. Но, в случай че рецесията продължи повече от 3 месеца съгласно мен вредите ще бъдат големи.

Фурнаджиев пред БЛИЦ TV с първи думи за Стилиян Петров и за най-лошия вероятен сюжет!

- Независимо от комплицираната икономическа обстановка, "Мото-Пфое " даде 15 автомобила за прилагане на Столична община, ВМА, Александровска болница и пунктове на обществени грижи в огромните български градове. Как се решихте на сходен жест посред пандемията?
- Знаете, че "Мото-Пфое " постоянно е била обществено виновна компания. "Мото-Пфое " е част от "Сумитомо корпорация " - един от най-големите японски конгломерати и това също е от правилата на компанията. Ние дружно взехме това решение въз основата на това, че всеки един от нас би трябвало да даде своя дан в битката с ковид, тъй като единствено дружно и обединени можем да победим пандемията.




- Ще се изправи ли на крайници българската стопанска система поради на незадоволителната помощ за бизнеса от държавното управление?
- Вижте, ние би трябвало да знаем и опциите на нашето държавно управление, като се има поради, че България е най-бедната страна в Европейски Съюз. От тази позиция опциите на държавното управление за подкрепяне на бизнеса са лимитирани.

Всичко зависи от продължителността на рецесията. Бизнесът и българските жители могат да устоят едно спиране от 3 месеца, само че в случай че рецесията продължи и след този интервал вредите както споделих ще са големи.

- Предложението за данъчна почивка не бе призната от кабинета, само че по какъв начин гледате на концепцията страната да поеме осигуровките на служащите и чиновниците в интервала на изключителното състояние?
- Подкрепям концепцията, за която казвате. Мисля, че е добра мярка.

Но за жалост нашата страна е с лимитирани финансови благоприятни условия, тъй че не можем да чакаме кой знае какви чудеса да се случат тук.

- Единствената позитивна вест от пандемията е, че въздухът е по-чист. Не би ли следвало държавното управление да вземе фрапантни ограничения за ограничение на вноса на остарели коли, които тровят въздуха?
- Това е нещо, което от дълго време трябваше да се случи! Надявам се всички ние да извлечем поучения от тази рецесия и да се отнасяме по друг метод към майката природа.

Постоянният блян на индивида да създава материални богатства, към увеличение на стопанска система и производства води до замърсяване на околната среда и до тази пандемия с ковид.


- Кога съгласно вас ограничаващите ограничения свързани с пандемията ще стартират да отпадат?
- Аз персонално чакам, че изключителното състояние няма да бъде удължено след средата на месец май. Очаквам, че след 13 май ще стартираме да се връщаме към естествения си метод на живот. Но такова решение ще се вземе, в случай че се види, че пикът на пандемията е минал и случаите на инфектирани понижават. Решението зависи и от виновното държание на българските жители. Всеки един от нас би трябвало да съблюдава ограниченията, тъй че да можем да се преборим с тази пандемия.

- Какъв е Вашият съвет към сътрудниците ви от автомобилния отрасъл в този комплициран миг?
- Да взимат верните решения, т.е. това, което всички ние вършим - оптимизация, редуциране на разноските там където са вероятни, стартиране на част от чиновниците в неплатен и заплатен отпуск, с цел да се понижи тежестта на компанията, с цел да може тя да удържи на натиска.

Интервю на Ивайло КРАЧУНОВ

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР