- Г-н Ангелов, кои според вас ще бъдат най-трансформиращите технологични

...
- Г-н Ангелов, кои според вас ще бъдат най-трансформиращите технологични
Коментари Харесай

Навлизането на 5G и IoT ще е с най-осезаем ефект върху бизнеса и личния живот

- Г-н Ангелов, кои съгласно вас ще бъдат най-трансформиращите софтуерни развития в близкото бъдеще?

- Живеем в ерата на осведомителното общество. От тази позиция най-голямо въздействие върху работата ни и метода ни на живот ще имат технологиите, които обезпечават съгласуваност и продан на информация в действително време. Ето за какво най-осезаем резултат и за бизнеса, и за персоналния ни живот ще има налагането на технологии като 5G и IoT. Изкуственият разсъдък (AI) и автоматизацията са единствено принадлежности и напълно не трябва да ги причисляваме към новостите. Разликата е в това, че през днешния ден тези принадлежности са доста по-достъпни, лесни за приложимост и проникват във от ден на ден аспекти на работата и живота ни. Това води до постепенна еволюция – софтуерните решения стават по-умни, услугите – по-свързани и интегрирани, а повтарящите се процеси – интелигентно автоматизирани. Ако вземем AI за образец, то фундаментите му са сложени още преди половин век. В момента тази технология прониква в живота ни с ускорено движение не тъй като има нов пробив в региона, а заради съчетаване на удобни условия, в това число сериозното повишаване на изчислителните мощности на главните системи и на крайните устройства, както и развиването на облачните технологии. Непрекъснатото повишение на успеваемостта на процесите и автоматизацията от своя страна обезпечава възходящо търсене на тези технологии в опит да се извлече конкурентно преимущество. Свидетели сме на последователно софтуерно израстване в съвсем всички браншове. В комбиниране с все по-широките и налични канали за продан на данни това основава благоприятни условия за нови и по-добри цифрови услуги за потребителите, а оттова и до по-високо качество на живота.

- Как IBS се вписва в тази огромна картина? Кои са най-перспективните софтуерни насоки за компанията?

- Основната активност на IBS е систематичната интеграция и създаването на програмен продукт. Нашето конкурентно преимущество е в даването на оптималната добавена стойност за клиента от всяко решение. Още преди години се фокусирахме в това да изградим висока степен на експертиза в три съществени посоки – технологии за интеграция; ръководство на данни и неестествен интелект; заоблачен бизнес модел. Основанията ни за тази тактика бяха доста елементарни. На първо място – всичко, което желаеме от едно софтуерно решение през днешния ден, е да е мъдро и да е елементарно за консолидиране във всякаква среда. На второ – и като бизнес, и като консуматори чакаме да плащаме единствено за това, което консумираме, когато го консумираме. А това изисква преразглеждане на главния модел на взаимоотношения във веригата клиент–доставчик. Развитието на софтуерна експертиза е належащо, само че не е задоволително изискване за триумфа на една ИТ компания. За да обезпечи висока спомагателна стойност, тя би трябвало да бъде съчетана с бизнес знания в съответната област на развиване. Клиентите през днешния ден търсят сложни бизнес решения, а не софтуерни платформи. Това прави условията към фирмите в ИТ бранша още по-високи.

- Ще трансформират ли финтех фирмите изцяло финансовия бранш?

- Фундаментите на финансовия бранш надали ще се трансформират. Това, което се трансформира, е методът, по който консумираме финансовите услуги. Финтех фирмите имат съществена заслуга за това те да са все по-широко налични и качествени. Тук имам поради освен главните банкови услуги, само че вложенията, които до неотдавна бяха налични за релативно затворен фаворизиран клуб. Илюстрация може да се даде с все по-лесния достъп до фондовите пазари. Днес на процедура всеки може да стане вложител и даже единствено с това капиталовата мощност на пазара нараства в пъти.

- Какви са вероятностите и капацитетът на българския ИТ отрасъл?

- Успехът на ИТ сектора в България се обуславя от обичаи, чиито основи са сложени надалеч обратно във времето, преди 1989 година За страдание, през днешния ден главната сила на ИТ промишлеността ни е в аутсорсинга на услуги, а това не може да бъде тактика, която подсигурява дълготраен триумф. Трябва да се подтиква цялостният развой по основаване и пазарна реализация на авторски про­дукти, с цел да покажем цялостния си капацитет.

- Как бихте желали да наподобява IBS след 10 години?

- Като Apple, само че по-добри. Шегувам се, несъмнено! Това, което най-вече желая от компанията, е да резервира духа си на предприемачество и съдействие, които ни обезпечават триумф към този момент 17 години. И да сме осъществили промяна на бизнеса си в тясна кооперация с нашите клиенти.

- Кои за вас са най-ценните уроци от опита ви като управител?

- „ Дай независимост на хората да творят и да вземат решения, както и правото да бъркат. “ Трябваха ми повече от 10 години, с цел да науча този обикновен урок.

Автор: Начо Стригулев. Интервюто е оповестено в новия брой на сп. " Мениджър "
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР