- Г-жо Танева, за колко инвалиди в Пловдив ще се

...
- Г-жо Танева, за колко инвалиди в Пловдив ще се
Коментари Харесай

Надя Танева: Няма да има ощетени с помощите за инвалиди

- Г-жо Танева, за какъв брой инвалиди в Пловдив ще се промени подпомагането след влизането в действие на Закона за хората с увреждания и по какъв начин?

- От 1 януари има смяна, касаеща огромна група. Състои се в това, че интеграционните добавки дружно с добавките към обществените пенсии, инвалидните, пенсиите за общо заболяване и трудова акцидент се сплотяват в месечна финансова поддръжка. Тя към този момент ще се изплаща от „ Социално подкрепяне ”, като за първи път това ще стане на 15 февруари. Хората не губят средствата си за януари, които до момента са взимали от Национален осигурителен институт. АСП прави преводите с месец обратно, а не през настоящия, т.е. заплащането идния месец ще е за януари.

26 845 пловдивчани сега получават интеграционни добавки, които преди включваха пари за превоз, телефон, диетично хранене. На всички тези хора автоматизирано ще им се начисли новата сума. Само тези, които досега не са получавали интеграционни добавки, би трябвало да дойдат в обществените служби до края на март, с цел да подадат заявки. Подалите до тази дата няма да изгубят предходните месеци.

След 1 април влиза в действие Законът за персоналната помощ,

по който към този момент ще се изготвят обществени оценки. Когато е подготвена методиката, ще знаем по какъв начин ще става това. Дотогава няма да се вършат обществени оценки. Дава се гратисен интервал, с цел да се подадат заявките.

- Каква ще е сумата?

- Различна, съгласно степента на неработоспособност. Първата група с 50-70,99% понижена продуктивност ще получава по 24,36 лева В идната група от 71-90%, има два разновидността. За хората от тази категория, които досега са получавали 22,50 лева, към тях се прибавят трансферираните от Национален осигурителен институт 31,08 лева и общият размер става 53,58 лева По същия метод за тези, които са взимали 33,75 лева, новият размер става 64,83 лева

Много хора се обаждат обезпокоени, че им се понижава сумата. Принципно изчислено, е по този начин - тъй като месечната финансова поддръжка е % от линията на беднотия, която за 2019 година е 348 лева Процентно в действителност за групата с 50-70% неработоспособност помощите понижават. Но дано хората са спокойни. Те

ще си получават сбора от досегашната добавка от Национален осигурителен институт и новата от АСП.

Никой няма да бъде ощетен. За тези хора сумата ще е същата. Разликата е, че ще се получава от „ Социално подкрепяне ”.

За мнозина сумите се завишават. Хората с над 90% понижена продуктивност се разделят на две - с непозната помощ и без. Тези без непозната помощ ще получават по 87 лв.. Другите се разделят на още 3 подгрупи. За тях сумите варират от 87 до 198,36 лева Най-висок размер ще получават хора, които взимат обществена пенсия за неработоспособност - така наречените младежи с увреждания без стаж и право на различен тип пенсия. За тях непознатата помощ остава и ще се изплаща от Национален осигурителен институт. А обществената пенсия от 150 лв. минава към нас и става 198, 36 лева

- Дайте образец.

- Човек със обществена пенсия за неработоспособност, със 100% неработоспособност и с непозната помощ влиза в групата, която ще получава най-вече. До момента това лице е взимало към 245 лева общо като персонална обществена пенсия (150, 70 лева.) и добавка за непозната помощ (94 лева.). Сега сумата 150,70 лева става 198,36 лева Като се прибави към нея добавката за непозната помощ, общо става 292,36 лева

Всички хора с увреждане над 90%, с непозната помощ, ще получават повече

За групата 50-70% важи същото, тъй като доста огромна част от нея до момента не е имала право на интеграционни добавки, а който е имал, е взимал едвам 11,25 лева От февруари всички лица с увреждания от тази група ще получават по 24,36 лева Следователно и за тях има нарастване. Само в групата 71-90% и над 90%, без непозната помощ, може да има понижение по новата методика, само че ние отново ще им начисляваме старите суми. Плащането отново ще е според дали са избрали банков път или пощата. Остава и вид носене до дома.

- Какво се договорихте с Търговско дружество на Национален осигурителен институт, ще ползвате ли тяхната база данни?

- Със сигурност, чакаме да ни бъдат трансферирани файловете. Имахме среща с тукашната конструкция на Национален осигурителен институт, с цел да си изясним детайлите от Кодекса за обществено обезпечаване и типовете пенсии за инвалиди. Искахме те да обяснят по какъв начин са изплащани досега. Има доста самостоятелни проблеми, с които ще се сблъскаме. Ние от своя страна им обяснихме типовете помощи, които ще заместят интеграционните добавки. Нужно е, тъй като и при тях постъпват ужасно доста въпроси. Дали сме информация в писмен тип, с цел да я сложат и те в своите приемни и да изясняват. Трудни проблеми ще се разискват и вземат решение взаимно от двете структури.

- 26 845 пловдивчани са с интеграционни добавки. А какъв брой са взимали надбавка от Национален осигурителен институт?

- 35 631, само че в региона. Разликата е съвсем 9000. Поне 60% от тези хора са от Пловдив. Това са инвалидите, които в този момент би трябвало да подадат заявление при нас. Вече има много постъпили, защото тече и акция за безплатните винетки. И когато сътрудниците одобряват заявките за тях и видят, че лицето не получава интеграционни добавки, го съветват и то подава документи и за тях. Към момента се внася единствено заявление и копие на решение на ТЕЛК, няма да се прави обществена оценка. След 1 април редът ще се промени, само че дано излезе методиката.

- Сумата към този момент ще е закрепена, без пера: телефон, превоз и
хранене?


- Да, ще е идентична за всички и ще се пресмята като % от линията на беднотия - от 7 до 30 на 100 за другите групи.

- Преизчисляването напълно ли ще е със програмен продукт, или и на ръка?

- Където новата методика дава по-ниска сума от до момента получаваната, сътрудниците ръчно ще начисляват по-високата и по-благоприятна за лицето. Ще се оправим в период.

Гарантирам, че хората ще си получат дължимото през февруари

- Към кого да се обърне човек, който е комплициран?

- Телефоните не стопират да звънят - в централата, персоналните на сътрудниците и моят, в медиите, в общините, дори в Бюрото по труда. Тук номерът е един - на централата, и непрекъснато е ангажиран. Гражданите се сърдят. Трябва да са упорити. В приемните има огромно скупчване и единствено да попита, не е рационално човек да чака.

- Натъкнахте ли се на въпроси без отговор?

- Това ще стане, когато стартираме да начисляваме. Засега единствено събираме заявки. В началото напрежение породи, тъй като хората са получили уведомление от Национален осигурителен институт, че им се стопира добавката към пенсията. Не са могли да разчетат какво значи посоченият член от КСО. За тях това значи просто, че няма да взимат парите. Мнозина даже не са наясно каква добавка получават от всички тези типове и подвидове - комплицирана е материята. За да им отговорим по телефона, би трябвало да знаем какъв тип е била тяхната пенсия или добавка. В 90% от случаите самите те не знаят. За да го разберем, би трябвало да влезем в базата данни, а още не ни е трансферирана от Национален осигурителен институт. Първо въпросите бяха: „ Вярно ли е, че ми се стопира пенсията? ”. След това: „ Аз какъв брой ще получавам в този момент? ”.

- Какви други промени следват от Закона за хората с увреждания?

- Много са, само че касаят последващи периоди. Освен месечната финансова помощ, от 1 януари влиза в действие и смяна по отношение на добавката за месечен наем. Тя става

целева помощ за наем на общинско жилище.

Право на нея имат хората с трайно увреждане, в случай че са самотни, и самотни родители с дете с увреждания. След като подадат заявление, ние би трябвало да осведомяваме кметовете кой има право на нея. Оттук нататък тези средства ще се дават от общините. Всички, които са получавали до момента такава добавка, би трябвало да подадат нова молба. Всеки месец до 3-то число ще пращаме лист на общините на кого е отпусната целева помощ за предходния месец. В общинските наеми постоянно попада и сума за битовите боклуци, само че тя не влиза в целевата помощ.

- Ще се трансферира ли отпущането на помощни средства и медицински произведения към здравното министерство?

- Дано това да се случи през 2020 година и да не се промени законът. Помощните средства са материя, която касае опазването на здравето и Агенцията за хората с увреждания. Фирмите, които ги дават, са под неин надзор.

Чакаме новата методика за обществените оценки, правилниците за приложение на Закона за персоналната помощ. Те разписват елементи от регламентите в закона. Социалната оценка ще е подробна, ние ще я вършим и тя ще обслужва и двата закона - за персоналната помощ и за хора с увреждания. Ще се прави от 1 април на хората, които тогава ще аплайват за подкрепяне. За тези при заварено състояние месечната финансова помощ ще се заплаща или до приключване на телковото решение, или на досегашната обществена оценка, която е със период 5 година

- Как ще се промени контролът на обществените домове? Правили ли сте инспекции в скандално нашумелия „ Хармония ”?

- Преди 2 година по сигнал, само че нямаме пълномощия да ревизираме повече от това има ли лиценз. Останалото се управлява от Инспектората към Агенцията за обществено подкрепяне. В бъдеще това ще се промени. По Закона за обществените услуги, който ще влезе в действие през 2020 година, ще се сътвори нова организация. Тя ще следи качеството на всички типове обществени услуги - от резидентен вид в институция, в центрове за настаняване от фамилен вид и други звена.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР