Г-жо Домусчиева, живеем във време на големи промени – трусове

...
Г-жо Домусчиева, живеем във време на големи промени – трусове
Коментари Харесай

Традицията ни дава увереност в бизнеса

Г-жо Домусчиева, живеем във време на огромни промени – земетресения на пазарите, инфлация, появяват се нови съперници... Как „ Балканвело “ съумява да издържи на тестванията и решително да върви напред?
Действително пазарната обстановка е доста комплицирана и ни слага пред голям брой провокации и проблеми за решение. От една страна, инфлацията и понижената покупателна дарба на потребителите свива продажбите. От друга, браншът в цяла Европа регистрира високи равнища на налична подготвена продукция в складовете по цялата верига: магазини, хранилища на едро, вносители и производители. Ситуацията е последица от пандемията – в интервала 2020 и 2021 година търсенето на колела в Европа се завиши съвсем двойно. За да отговорим на това, оптимално повишихме индустриалния си потенциал и планирахме доставките на части за по-дълъг интервал от време. В резултат разполагаме със обилни складови наличия както на подготвена продукция, по този начин и на заготовки и елементи, нужни за монтаж. Справяме се с помощта на дългогодишните ни клиенти и сътрудници в цяла Европа, които съумяват да преценяват риска и да осъществят създадената продукция. Основните ни сътрудници са от Скандинавските страни, работим дружно над 10 година и постоянно намираме решения при всеки проблем.
Вкусът на потребителите се мени бързо. Как вървите в крайник с тази смяна?
Младите хора наблюдават трендовете, търсят нови артикули и самостоятелни персонализирани решения. Но за „ Балканвело “ това е динамична наклонност от 10 година Оцеляват единствено производители, които откликват на потребителските условия. Затова с нашите сътрудници в чужбина създаваме голям брой нови модели и модификации, тъй че всеки клиент да може да избере подобаващия за него велосипед. Имаме личен конструкторен отдел, дизайн студио и отдел за изследвания и развиване, сътворяваме и внедряваме новаторски артикули и технологии за производството им. Така преодоляваме провокациите и продължаваме напред.
Дружеството е учредено като държавна самолетна фабрика, а през 1957 година се развива велосипедната продуктова линия. Какво е чувството за силата на традицията?
„ Балканвело “ като правоприемник на „ Балкан “ е най-старата в България фабрика за произвеждане на колела. Имаме над 65 година индустриална история. Гордеем се с това и пазим забележителен списък с данни и материали от минали интервали. Традицията ни дава убеденост да се усъвършенстваме и развиваме всеки ден.
В България велоеволюцията се движи напълно от частни компании. Какво е добре да знаем за този бранш, който някак тихомълком завоюва нови територии и пазари?
През последните години България е в Топ 5 на водещите производители на колела в Европа. Създадохме Асоциация на производителите на колела в България, която координира дейностите ни на национално и европейско равнище. Активни сме и в законодателните начинания в Европейската комисия, свързани със стандарти за сигурност, митнически режим при импорт, пътна сигурност, условия към техническите параметри на изделията. Работим координирано и целеустремено с сътрудниците от останалите заводи за реализиране и гарантиране на безвредни артикули и безвредни условия на колоездене в България. Имаме положително партньорство и визия за бъдещи цели.

Масовото нахлуване на пазара на електрическите колела слага нови провокации, като оптималната скорост, която е безопасна; екологични аспекти; възстановяване и удължение цикъла на прилагане на батериите; възстановяване информираността на крайния консуматор за вярна приложимост и поддражка. Тенденцията за увеличение на пазарния дял на електрическтите колела е трайна в цяла Европа, където е главният пазар на българските производители на колела.
В какво е силата на „ Балканвело “?
Отличава ни фокусът върху продукта и персонализираната връзка с клиента. Силата ни е в детайла и отношението. Компромис с качеството не е позволен под никаква форма. Предимство са надеждните ни партьори в Европа, които са изключителни експерти в условията на локалните им пазари, и дружно сътворяваме колела, предопределени за съответния район. Разчитаме на добре сработения и проведен индустриален и офис личен състав. И най-важното, което ни държи на пазара, е стремежът към развиване и рационализиране на продуктите и на индустриалната организация.
Имате ли чувството, че участвате в индустриално велосъстезание - по този начин бързо се менят условията и упованията към актуалния велосипед?
Всеки ден сме в съревнование с времето, трендовете и конкуренцията. Пазарното предписание, че или израстваш и се развиваш, или пропадаш и отпадаш, е годно за велосипедната промишленост. В бизнеса, както и в естествените науки, оцеляват и просперират единствено най-адаптивните към непрекъснато настъпващите промени.
Къде намирате най-хубав банкет на вашите произведения?
Около 90% от продукцията е за клиенти от Европейски Съюз, главните ни пазари са Финландия, Швеция, Полша, Германия, Италия. На вътрешния пазар реализираме10% - с марката REACTOR. В България работим с „ Технополис “ и „ Практикер “, имаме и личен фирмен магазин и склад в Пловдив, който обслужва крайни клиенти и търговци от Южна България.
Класиката остава ли съвременна при велосипедите?
Винаги има сантимент към типичен ретро модели. „ Балканвело “ създаде и пусна на пазара имитация на известното в България „ Балканче “, като запазихме визията, дизайна и марката, само че използвахме модерни съставни елементи. Моделът е доста известен и издирван, предлагаме го в класическа едноскоростна версия, както и трансформация с контра главина с вградени скорости.
Пандемията способства ли за повишаване на потребителския интерес към велосипеда?
Пандемията беше тестване, което в последните 3 година на два пъти безусловно направи поврат на 180 градуса за един ден. В началото на 2020 година, след всеобщото въвеждане на ограниченията за предварителна защита, 2 – 3 пъти набъбна търсенето на колела –  за самостоятелен спорт навън и като опция за напредване в градски условия. Това продължи и през 2021 година и сложи на тестване опцията ни да завишим индустриалния си потенциал и да набавим нужните за монтаж елементи. В началото на 2023 година наклонността се обърна в противоположна посока – занижено търсене поради заситения пазар, в допълнение влошено от хладната пролет, огромните складови наличия, инфлацията и войната в Украйна, която дава отражение на европейския пазар.
Новости в развиването и в проектите, които ще споделите?
През март 2022 година беше регистриран Индустриален парк „ Балкан “ в Ловеч, със притежател и оператор „ Балкан “ АД. Очакваме, че ще развива районната стопанска система, ще въздейства за ефикасното консумиране на ресурсите и ще подтиква процесите на учене и основаване на познания. С Индустриален парк „ Балкан “ се цели привличане на вложения с висока добавена стойност, в това число от експортно насочени компании, основаване на осъвременен високотехнологичен парк за произвеждане и услуги, което ще повлияе за възстановяване на виталния стандарт на хората. Ще бъде построена привлекателна логистика и съвременна съпътстваща инфраструктура, ще се концентрира активността на взаимосвързани производства в една локация, намаляващи себестойността на единица артикул.

Засега на територията на Индустриален парк „ Балкан “ се осъществят няколко плана:
„ Фотоволтаична Централа Ловеч “ ЕООД върху повърхност от 716 дка е построила фотоволтаичен парк с мощ 106 MWp;„ Балкан “АД построява за потребностите на индустриалния парк основна разпределителна електрическа подстанция 110/20 KV, кабелен електропровод 110 kV и оптични кабели сред основната разпределителна подстанция на Индустриален парк „ Балкан ” и подстанцията  на „ ЕСО ” ЕАД;„ Некст.е.ГО България “ АД има терен с повърхност от 173 дка, предопределен за цех за електрически автомобили.Ловеч е град с обичаи в самолето- и автомобилостроенето. Кога се чака първият Next.e.GO да излезе от завода?
В предишното в „ Балкан “ са сглобявани коли, като главно заводът се ориентира към производството на Москвич. Традициите са налице. Индустриален парк „ Балкан “ в наши дни може да се трансформира в център на електромобилното произвеждане в България.
Оттук насетне зелената сила ли ще дава по-голяма сигурност на индустриалния развой и предвидимост на разноските за енергоносители?
Все повече компании в България влагат в построяването на фотоволтаични централи, с цел да покрият личните си потребности от електрическа енергия, само че и да отговорят на условията за прекосяване към кръгова стопанска система и понижаване на въглеродния отпечатък. Чрез вложенията в зелена сила компаниите ще имат предвидимост на разноските. Високите цени на тока и природния  газ в последните 2 година прави тези вложения стопански обосновани.
България се помни като огромен производител на мотокари. Има ли по какъв начин и отсега нататък да сме фактор на този пазар?
През 1978 година България даже излиза преди всичко в света по общ размер на произвеждане и експорт на кари – 89 000 броя. „ Балкан “ АД също е произвеждал електро- и мотокари от 2000 г.  до 2006 година Благодарение на огромното количество продадени в предишното кари, през днешния ден България по-скоро може да е фактор в поддръжката, производството и снабдяването на аварийни елементи за тях.
Мъжка специалност ли е машиностроенето, или дамите съумяха да разбият този мит?
Съвременната професионална нравственос към този момент не дели специалностите на мъжки и дамски. За наслада, имаме дами на управителни позиции в политиката, във висшата финансова сфера, високите технологии, медицината и всички браншове, считани за мъжки в предишното. Днес фокусът е върху уменията и опциите. Разделението на специалностите на различен принцип е окончателно в предишното.
Не сте родом от Ловеч, само че към този момент сте крепко обвързвана с този град…
От доста години пребивавам и работя в града. Ловеч е прелестен град, с доброжелателни и сърдечни хора. Дава чувство за успокоение и непорочност. Развива се интензивно през последните години, посредством и на съответното и ангажирано локално ръководство. В процеса на създаване на Индустриален парк „ Балкан “ срещнахме огромна поддръжка и подпомагане от общинската администрация и от други институции. Без тази помощ нямаше да напредваме с мечтаните темпове. Сътрудничим си с представители на локалния бизнес, с благотворителни организации, поддържаме дела за подкрепяне на изявени гении и на хора в потребност.
Хората са главният мотор на всяко значимо начинание. Как ги притегляте и по какъв начин ги задържате?
Все по-трудно се намират квалифицирани фрагменти, изключително в дребен град като Ловеч. Голяма част от личния състав дълги години е работил в „ Балкан “ и продължава да работи. Формулата е оценяване на труда и развиване на личния състав. Налице е взаимно почитание и доверие.
Младите хора имат ли интерес към машиностроенето, към огромните производства, за които се желаят познания, умения, само че и дисциплинираност? Как се основава подобен интерес?
За страдание, те имат слаб интерес към машиностроенето. А то е в основата на доста други промишлености и сектори. Необходими са взаимни дейности сред институтите, междинните учебни заведения, бизнеса и страната за запознаване на младежите с модерните благоприятни условия, които предлага този бранш. Важно е да се провеждат училищен практики в машиностроителните компании и запознаване с нови машини и технологии.
В този интервал на висока инфлация и неустановеност, време ли е за обществени дела?
За да се развива бизнесът добре, от значително значение е развиването на човешкия фактор, на хората, които работят в съответната компания, както и на обществото като цяло. Да, би трябвало да има обществени дела по време на инфлация и неустановеност. Трябва да се усъвършенства средата, в която живеем.
Вашата житейска философия, която ви кара да продължавате да въртите педалите на все по-конкуриращия се бизнес?
Имай темперамент, бъди доста работлив, порядъчен, развивай умеенето да работиш в екип.
Фирмен профил
С името „ Балкан ” е известна една от най-старите машиностроителни компании в България. Началото ее слага през 1938 година когато управлението на Въздушните войски взема решение да сътвори нова самолетна фабрика. Дружеството е учредено през 1941 година с декрет на Н. В. Цар Борис ІІІ като държавна самолетна фабрика за произвеждане и ремонт на самолети. Тук са създавани българските самолети ЛАЗ и ДАР, правени са селскостопански машини, стругове, редосеялки, семепочистващи машини, а също електродвигатели и трансформатори. Тук е производството на колела „ Балкан ”, мотопеди „ Балкан ”, мотоциклети и монтажът на леки коли „ Фиат ” 850, „ Фиат ” 124, „ Москвич ” 408, „ Москвич ” 412 и „ Москвич ” 21412. През 70-те години сдружението се преориентира към произвеждане на възли и елементи за каростроенето. След 2000 година стартира и производството на мотокари с марката БД – лична разработка на „ Балкан “ АД. Дружеството  продължава традицията и създава хидродинамични предаватели, двигателни мостове и управляеми мостове за вграждане в електро- и мотокари, както и необятна гама от аварийни карни елементи. „ Балкан “ създава огромно многообразие от железни произведения, в това число и за военното произвеждане.
Текстът е част от бр. 115 на сп. „ Икономика “. Публикува се в Economic.bg по силата на партньорско съглашение сред двете медии.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР