- Г-жо Димитрова, в самото начало на 2023 година -

...
- Г-жо Димитрова, в самото начало на 2023 година -
Коментари Харесай

Анна Димитрова: Авантюристичният пазар приключи, купувачите...

- Г-жо Димитрова, в самото начало на 2023 година - какви се обрисуват да бъдат трендовете на пазара на парцели?

- Очакванията ни са за продължение на наклонността от последните месеци на отминалата към този момент година на закъснение на темповете и затвърждаване на един уравновесен пазар на недвижими парцели. Прогнозата не е изненада. Този развой стартира преди половин година и се следи резистентност при измененията, които ще са по-видими след втората половина на 2023 година, а точно:

- По-дълъг период при затваряне на покупко-продажбите и надлежно по-малък брой.

- Лимитиране на участниците на пазара - съществени ще останат купувачи на парцел за персонално прилагане, със постоянни трудови приходи, и с по-малък дял - купувачи с капиталова цел с стеснен бюджет. Мисля, че инвестицията в неподвижен парцел е минимум рисков инструмент за трансформиране на „ спящи “ спестявания в актив, която при дейно ръководство носи удовлетворяваща рентабилност.

- Все по-осезаемо се следи превръщане на тренда на пазара - в търсене-предлагане купувачът ще бъде преобладаващ.

- Очакваме да има  леки корекции на офертни цени, което също няма да е изненада, тъй като се случва в процеса на договаряния при намиране на задоволително решение и за двете страни.   

- Кои фактори ще контролират имотния пазар тази година?

- С оптимизъм бих желала да отбележа, че не се следят фактори, които да водят до фрапантни промени и разтърсвания на имотния пазар. Очакванията са за един спокоен пазар. Интензивното му засищане с подготвени планове е причина за равновесие на ценовите равнища, без огромни отклонения от сегашните.

Инфлацията въздейства двуполюсно на пазара. От една страна тя продължава да предизвика хора да търсят решение за предпазване на спестяванията си посредством покупка на неподвижен парцел. А в другия полюс увеличи разноските за бита на семействата, което повлия на решението на немалка част от купувачите да се отдръпват от пазара на парцели.  

Ипотечните заеми са с дълъг небосвод и наклонността за увеличение на лихвените равнища, смяна в условия за кредитиране накараха купувачите да преразгледат желанията си. Икономическата и политическа неустойчивост и неустановеност в страната ще промени пазара за един по-дълъг интервал и ще предизвика към нерешителност в дейностите на всички участници на пазара на недвижими парцели.

- Жилищата ли ще останат водещи на имотния пазар и т.г. или очаквате някой различен сегмент да вземе превес?

- Движението на хора и капитали към Пловдив основават удобна среда за вложения. Силно изразената миграция от места с липса на занаят е основен фактор за развиване на жилищния сегмент. Така че наклонността да се строят жилища е трайна и водеща, и се осъществя главно в периферията на града.

Еднофамилни къщи, които се построяват в селата в Родопската яка, остават измежду най-предпочитаната опция за бягство от Пловдив. Пандемията подхрани желанието на хората да се реалокират в региони с по-ниска компактност на застрояване, с опция за повече пространство и зелени площи. Очакваме в тези зони да следим ново развиване, подбудено от демографските данни и смяната в модела на живот.

- Каква е равносметката ви за 2022-ра, добра ли беше годината за строители и брокери?

- 2022 година я стартирахме с оптимизъм и с ясното схващане за постигане на плато и усмиряване както на цените, по този начин и на покупко-продажбите с недвижими парцели. Наличието на толкоз интензивно строителство е причина пазарът на парцели да застане в равновесно състояние, изключително след няколкото доста мощни години. Нестабилност и смяна се усети незабавно след началото на военните дейности в Украйна. Това е друг развой от естествената икономическа логичност за гладко прекосяване към един спокоен пазар. Войната размести пластовете, част от главните движещи субекти в имотния пазар се отдръпнаха. Инвеститорите стопираха да продават или покачиха цените заради прекъсване или повишаване на доставки на първични материали, на материали, на електрическа енергия, газ и така нататък Тенденцията при предложение и търсене върви в посока на равнопоставеност. Възможността за избор на парцел при по-добри условия предизвика купувачите по-дълго да обмислят покупката и по-бавно да вземат решение. С задоволство отчитаме приемливо и платежоспособно търсене на парцели, както за жилищни потребности, по този начин и със стопанско предопределение. Оптимизъм имаше и в края на годината, тъй като ние сме готови за провокациите на пазара на недвижими парцели през 2023 година

- Експерти показват, че България изпреварва редица страни по повишаване на парцелите - обикновено ли е това? Жилищата ни са все по-скъпи, даже от тези в прилежаща Турция - по какъв начин ще коментирате този факт?

- Лично аз, не споделям сходно мнение. В България цените на парцелите са едни от най-ниските, съпоставени с Европа. Малко информация от източник, на който може да се има доверие: междинните цени са по-високи от тези в София в градове като Белград - междинна стойност 2172 евро/кв.м; Букурещ - 1573 евро/кв. м; Будапеща - 2566 евро/кв. м; Любляна - 3393 евро/ кв. м; Братислава - 3490 евро/кв. м; Варшава - 2406 евро/кв. м; Рига - 1903 евро/кв. м; Загреб -  1950 евро/кв. м; Прага - 4353 евро/кв. м; Брюксел - 3869 евро/кв. м; Мадрид - 5073 евро/кв. м, и други. Нямам данни за междинни цени на парцелите в някои от по-големите градове в Турция, само че имотните уеб сайтове демонстрират ценови равнища много над равнищата в България. Според мен се спекулира по тематиката.

- Наскоро съобщихме за жилища в центъра на Пловдив, които слагат безспорен връх с галактическите 4800 евро/ кв. м. Според Вас до къде могат да стигнат „ нервностите “ на пазара?

- Авантюристичният пазар завърши, бих споделила. Отрезвяване има и то се усеща от всички. Купувачите доста ясно демонстрираха, че могат да въздействат на тези процеси. Продавачите, с цел да бъдат съответни в новата икономическата среда, ще трансформират държанието си според от целите им. Всички участници на пазара на недвижими парцели ще имаме опция да посрещнем едно ново предизвикателство. Такива интервали са потребни за хигиенизиране на пазара. Нека да не забравяме, че „ Възможностите не се случват. Ние ги сътворяваме “.

Визитка:

Анна Димитрова управлява една от водещите организации за парцели в Пловдив - „ Омега-А ”.

Два мандата е ръководител на Национално съдружие недвижими парцели (НСНИ) - Пловдив. Три мандата е член на УС на НСНИ. Национално съдружие недвижими парцели (НСНИ) сплотява брокери и сътрудници за недвижими парцели, които желаят да упражняват по законен и професионален метод своята специалност. НСНИ съставлява техните ползи пред обществото, институциите, потребителите и сектора.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР