Фючърсите на пшеница в САЩ достигат в петък най-високите ценови

...
Фючърсите на пшеница в САЩ достигат в петък най-високите ценови
Коментари Харесай

Пшеницата продължава да поскъпва заради инвазията в Украйна

Фючърсите на пшеница в Съединени американски щати доближават в петък най-високите ценови равнища от близо 14 години, тези на царевицата се повишават към близо 8-месечен връх, като има и повишение на цените на соята, защото продължаващата и през днешния ден военната инвазия на Русия в Украйна провокира опасения от спиране на доставките на зърно от основния черноморски район, оповестява Ройтерс.

Дневните ценови предели за фючърсните контракти на пшеница на Чикагската стокова борса (CBOT) бяха разширени за петъчната сесия на търговия.

Украинските военни стопираха комерсиалното мореплаване в своите пристанища, а Москва спря придвижването на търговски кораби в Азовско море до последващо разпореждане, макар че остави съветските пристанища в Черно море отворени.

Водещият вносител на пшеница Египет се наложи да анулира последния си търг за закупуване, получавайки единствено една оферта след съветската инвазия в Украйна.

Украйна е главен експортьор на царевица, като Китай и Европейският съюз са измежду главните й купувачи. Русия, най-големият експортьор на пшеница в света, доставя главно зърното си от пристанища в Черно море.

Тъй като Русия и Украйна образуват към 29% от международния експорт на пшеница, 19% от международните доставки на царевица и 80% от международния експорт на слънчогледово масло, търговците на селскостопанска продукция се тормозят, че въоръженият спор сред тях може да повлияе на придвижването на реколтата и да провокира " всеобщ пердах " от страна на вносителите за заменяне на доставките от Черноморския район.
Най-активният контракт за пшеница с доставка през май на CBOT се покачва при започване на петъчната търговия с нови 0,9% към 9,43 $ за бушел, откакто през вчерашната сесия доближи връх от близо Щатски долар 9,60 - най-високо ценово равнище от юни 2008 година

Фючърсите на царевицата пък нарастват при започване на петъчната търговия на Чикагската стокова борса с 1,6% до нов 8-месечен връх от 7,01 $ за бушел, до момента в който фючърсите на соята нарастват с 0,9% до Щатски долар 16,68 за бушел, откакто по време на търговията в четвъртък удариха ценови връх от към 17,59 $ - най-високо равнище от септември 2021г., преди да върне обратно към 16,54 $.

Тунис, който разчита на Русия и Украйна за към половината от потребностите си от зърно, извърши нужните поръчки за покупка на зърно преди началото на офанзивите в Украйна, до момента в който Ирак съобщи, че разполага с задоволителни стратегически запаси от пшеница.

Но Египет, постоянно най-големият вносител на пшеница в света, анулира в четвъртък интернационалния си търг за закупуване вследствие на ниската интензивност на огромните експортьори.

Инвазията в Украйна също по този начин предизвика опасения по отношение на доставките на торове от Русия, като анализатори настояват, че бразилският селскостопански експорт може да загуби конкурентното си преимущество заради дефицит на основната суровина.

В четвъртък министърът на земеделието на Съединени американски щати Том Вилсак изрази вяра, че фирмите за доставка на торове и селскостопански артикули, наранени от съветската инвазия в Украйна, няма да се възползват незаслужено от обстановката на фона на към този момент високите цени на торовете и на посевите, показва Ройтерс.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР