Фючърсите на портокалов сок достигат рекордни стойности. Ето защо и какво означава това за потребителите

...
Фючърсите на портокаловия сок достигат рекордни стойности заради лошото време
Коментари Харесай

Фючърсите на портокаловия сок достигат рекордни стойности заради лошото време и неприятната болест по цитрусите. Това може да означава по-високи цени в магазина за хранителни стоки.

През последните седмици цените на фючърсния пазар на OJ надхвърлиха $3 за паунд. Миналата година по това време цените се движеха около 1,81 долара за паунд.

Увеличението на цените се дължи главно на недостатъчното предлагане на цитрусови плодове по целия свят.

„Това наистина е тъжна и съвършена буря от това, което връхлита индустрията“, каза Били Робъртс, старши анализатор за храни и напитки в CoBank.

Във Флорида, която обикновено произвежда по-голямата част от портокаловия сок, консумиран в Америка, ураганите Иън и Никол през есента на 2022 г., плюс късно замръзване по-късно същата година, опустошиха културите, които вече бяха разредени от зелени цитрусови плодове, което< силно> отрязва ключови хранителни вещества за портокаловите дървета. Дърветата, заразени с болестта, произвеждат по-малко портокали с по-ниско качество и в крайна сметка умират.

„Портокалите Портокалите се събират в количка в овощна градина във Флорида, където овощните градини страдат от раззеленяването на цитрусовите плодове. Chandan Khanna/AFP/Getty Images

В края на миналата година Министерството на земеделието на САЩ прогнозира, че през сезон 2022-2023 Флорида се очаква да произведе 20 милиона кутии портокали - 51% спад от предходната година и най-малкото произведено количество от сезон 1936-1937.

До юли прогнозата падна още повече. Миналия месец USDA заяви, че очаква Флорида да произведе 15,9 милиона кутии през 2022-2023 г.

Озеленяването на цитрусови плодове „се доказа като най-голямото предизвикателство за производителите на цитрусови плодове“, каза Матю Джойнър, главен изпълнителен директор на Florida Citrus Mutual, търговска асоциация, който добави с обнадеждаваща нотка, че „новите методи за лечение за борба с озеленяването на цитрусови плодове се оказват ефективни“.

Междувременно Бразилия и Мексико, големи международни износители, имат свои проблеми поради лошото време.

„Самата бразилска портокалова реколта се очаква да бъде малко по-ниска“, каза Робъртс. „Тези цифри на бразилските култури, които идват, мисля, че предизвикаха известно безпокойство в индустрията.“

Тъй като ситуацията остана лоша или дори се влоши тази година, търговците се примиряват с ниското предлагане, добави Робъртс. Ръстът на цените е „отчасти осъзнаване на това колко са повлияни условията“, каза той, в допълнение към другите производствени разходи.

Тъй като доставките са засегнати от буря и болести, Съединените щати все повече внасят от международни пазари като Бразилия, пише Андрес Падила, старши анализатор в Rabobank, в доклад на Rabobank през април.

„Рекордно високите цени на портокаловия сок през 2023 г. са следствие от много стеснен пазар, с по-малко от очакваното производство и ниски запаси“, добави той.

01 Консумация на сладолед в САЩ Андрю Бъртън/Ройтерс

„Много ниските запаси от две последователни малки реколти през 2020/21 и 2021/22, плюс влошаващите се новини за текущия сезон 2022/23, създадоха перфектната среда за покачване на цените на OJ тази година“, пише той.

Производството в Мексико пострада през последните години поради сушата, каза Джак Сковил, анализатор на селскостопански продукти, който е вицепрезидент на Price Futures Group, брокерска фирма.

Ръстът на цените на фючърсите може да означава по-високи цени в хранителния магазин, каза той. На уебсайта на Walmart бутилка от 52 унции портокалов сок Tropicana Original в момента струва около $4.

„Може да има още повишения на цените [в] търговията на дребно“, каза той, отбелязвайки, че винаги има изоставане между цените на едро и дребно.

Но ценообразуването зависи и от потребителското търсене, а не само от предлагането.

Въпреки че имаше скок в интереса към портокаловия сок в първите дни на пандемията от Covid, потребителите от години се отклоняват от напитката.

Купувачите може да не търпят повишаване на цените, особено когато не виждат портокаловия сок като основен продукт.

През годината до юни цената на незамразените, негазирани сокове и напитки е скочила с 8,2%, според данни, публикувани миналия месец от Бюрото по трудова статистика.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР