Фючърсите на холандския природен газ за следващия месец паднаха до

...
Фючърсите на холандския природен газ за следващия месец паднаха до
Коментари Харесай

Цената на газа в Европа е стабилна. В България ще остане под 200 лв.

Фючърсите на холандския природен газ за идващия месец паднаха до под 106 евро/MWh – най-ниското равнище от повече от месец. Газовите потоци към Европа не са наранени след вчерашната повреда на съветския водопровод.  

Експлозията е избухнала в газова връзка, която зарежда главен маршрут към Европа, пресичащ Украйна. TTF договорите доближиха до 115 евро по време на сесията, преди пазарът да се успокои след известията, че доставките остават постоянни през паралелни тръбопроводи, написа Traiding Economics.

Междувременно европейските складове на газ са запълнени на 83,8% от потенциала към 18 декември от рекордния импорт на полутечен природен газ по това време на годината, подсилен от увеличение на производството на вятърна сила в Германия и нуклеарния потенциал на Франция.



Експлозията в тръбопровода Уренгой-Помари-Ужгород, който влиза в Украйна през трансграничния измервателен пункт Суджа, е станала в централноруското село Калинино и провокира гибелта на трима души.

Газовият факел е сподавен незабавно, а газовите потоци през сектора са спрени незабавно.

Приблизително 43 млн.куб.м природен газ на ден минават през Суджа към Европа – единствената точка, през която газът към момента се доставя от Русия през Украйна. Тръбопроводът е основната артерия на Москва след подводните детонации на Северен поток през септември, написа POLITICO.

Газпром даде обещание, че ще продължи да доставя природен газ на засегнатите консуматори посредством паралелни тръбопроводи.

В същото време Булгаргаз разгласи, че цената на газа ще остане под 200 лева./ MWh. Изпълнителният шеф на сдружението Деница Златева чака цената да се усили под 35% през януари цената на природния газ да скочи с под 35%, защото през първите месеци на годината търсенето на природен газ е най-голямо.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР