Футболистите от Висшата лига на Англия повече няма да коленичат

...
Футболистите от Висшата лига на Англия повече няма да коленичат
Коментари Харесай

Футболистите в Англия спират да коленичат преди мачовете

Футболистите от Висшата лига на Англия повече няма да коленичат като антирасистки знак преди всеки мач. Играчите от Премиър лийг започнаха да извършват този жест в поддръжка на придвижването „ Животът на тъмнокожите има значение “, което доби необятна известност след гибелта на Джордж Флойд в Съединени американски щати през май 2020 година.

Първоначално капитаните на клубовете взеха решение след съвещания с футболистите.

Заставането на коляно в Англия обаче няма да бъде изцяло прекратено. То ще може да се извършва преди избрани кръгове от шампионата, включително дуелите към Коледа и на финалите на шампионатите.

Футболистите и щабовете на отборите ще застават на коляно преди първия и последния мач от акция 2022/23, която започва тази седмица. Ще се организират и дуели, които ще преминат под мотото „ Няма място за расизъм “ през октомври и март.

Миналата събота двата отбора на Ливърпул и на Манчестър Сити направиха жеста преди дуела от Къмюнити шийлд.

Според едно от обясненията за решението е фактът, че ненапълно колениченето към този момент няма толкоз огромно влияние. Според осведомени този път се търси резултатът „ по-малкото значи повече “.

„ Решихме да изберем значими моменти, в които да коленичим през сезона, с цел да подчертаем нашето единение против всички форми на расизъм и по този метод продължаваме да демонстрираме своята взаимност за общата ни идея “, се споделя в взаимно изказване на капитаните на тимовете във Висшата лига на Англия.

Символът на колениченето е въодушевен от играча на Националната футболна лига на Съединени американски щати Колин Каперник, който изрази своя митинг против расовата дискриминация, като коленичи по време на националния химн на Съединени американски щати.

Жестът обаче срещна и своите съперници.

Нападателят на Кристъл Палас Вилфред Заха спря да го извършва през февруари 2021 година, като показа, че „ няма значение дали коленичим, или стоим, някои от нас към момента не престават да бъдат измъчвани “.

Няколко клуба от Чемпиъншип, в това число Дарби, Брентфорд, Борнемут и Куинс Парк Рейнджърс, също стопираха да коленичат в този интервал. Суонзи Сити и Бристол Сити също неотдавна оповестиха, че играчите няма да застават на коляно.

Жестът обаче продължава да се извършва и от състезатели от други спортове в целия свят.

Борбата с расовата дискриминация във футболните среди в Англия е измежду целите на ръководителите на локалната централа, а и на самите клубове.





Намерете Българска национална телевизия в обществените мрежи:
Instagram:
Фейсбук:
LinkedIn:
TikTok:
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР