Футболистите от националния отбор на Иран се надяват да спечелят

...
Футболистите от националния отбор на Иран се надяват да спечелят
Коментари Харесай

Защитник на Иран: Ще бъдем гласът на нашите сънародници

Футболистите от националния тим на Иран се надяват да завоюват уважението на своите сънародници с представянето си на Световното състезание, а също по този начин и да бъдат техният глас. Защитникът Ехсан Хаджсафи приказва на конференция преди мача с Англия от група В на Мондиал 2022, само че с изключение на за футбола, трябваше да опише и за сложните условия за елементарните хора.

Повече от два месеца не престават митингите в Иран, провокирани от гибелта на 22-годишна жена, която беше арестувана от нравствената полиция на страната и по-късно умря. Тези митинги сътвориха едно от най-сериозните провокации към локалните духовни водачи от Ислямската гражданска война през 1979-а година насам.

Според Хаджсафи, който играе за гръцкия гранд АЕК (Атина), несъмнено обстановката в Иран не е добра и се надява националният тим да победи Англия и да донесе малко благополучие на хората. Но самият той, националите, а и други спортисти от тази страна, към този момент показаха поддръжката си за елементарните хора, които страдат.

" Трябва да приемем, че изискванията в нашата страна не са подобаващи и нашите хора не са щастливи ", сподели той на конференцията преди мача c англичаните. " Ние сме тук, само че това не значи, че не би трябвало да сме техният глас. И не трябва да се приказва, че не ги почитаме. И тъкмо това е значимото – би трябвало да се борим, да вкарваме голове и да обърнем внимание върху Иран. И доста се надявам, че изискванията ще се трансформират съгласно упованията на хората ".

Върховният политически и набожен водач на страната аятолах Али Каменей съобщи през вчерашния ден, че " враговете " на Иран до момента не са съумели да смъкват държавното управление, само че имат нови номера и могат да активизират нови свои поддръжници. Което се виждало и в университетите, където митингите не престават.

Иранският народен тим, прочут с прозвището Team Melli, беше под светлината на медийното отразяване тъкмо преди началото на Световното състезание. Очакваше се самите футболисти да употребяват огромния състезателен конгрес като платформа, на която да показват взаимност с митингите.

Причината за митингите избухнаха откакто Махса Амини – иранска гражданка от кюрдска народност, беше арестувана от нравствената полиция за носене на несъответствуващи облекла. Правителството на Иран твърди, че задгранични сътрудници подклаждат митингите.

Според активистката новинарска организация HRANA 402 протестиращи са били убити по време на безредиците към петък, в това число 58 малолетни. HRANA заяви, че 54 членове на силите за сигурност също са били убити и повече от 16 800 души са задържани.

Снимки: Imago
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР