Футболът през 2022г. се завърна в най-пълния си смисъл, а

...
Футболът през 2022г. се завърна в най-пълния си смисъл, а
Коментари Харесай

Меси най-накрая спечели световната титла, Реал Мадрид отново е господар в Шампионската лига

Футболът през 2022г. се завърна в най-пълния си смисъл, а точно цялостните трибуни и завръщането на почитателите. През 2020-а и 2021-а година поради коронавирусът имаше доста мачове пред празни трибуни или ограничавания от 10% до 50% потенциал от стадионите.
Прочетете още
Годината мина под знака на Мондиала в Катар . Световното състезание беше доста необичайно, тъй като за първи път в историята то се организира през зимата в дребна страна, в която дистанцията сред стадионите не беше по никакъв начин доста. За първи път се стигна и до това много почитатели, а и самият президент на ФИФА Джани Инфантино да посетят четири мача от Мондиала в границите на един ден. В Катар видяхме първият напълно разглобяем стадион на Световно, много ограничавания за почитателите и доста други странности.

Лионел Меси извърши фантазията си и съумя да стане международен първенец с Аржентина . Финалът против Франция ще остане в историята като може би най-великият край за всички времена. Мачът приключи 2:2 след постоянно време, 3:3 след продължения, а при дузпите аржентинците победиха със международната купа за трети път и за първи от 1986г. Във финала Меси стана играчът с най-вече мачове на Световни шампионати, а Мбапе стана първият с хеттрик във край на Мондиал.



В Шампионската лига властелинът на шампионата Реал Мадрид отново победи с купата . Мадричани завоюваха трофея, откакто се оправиха във финала против Ливърпул с 1:0 след гол на бразилеца Винисиус.

Карим Бензема обаче беше в най-голямата основа на Реал да вдигне трофея през този сезон. Французинът справедливо завоюва и Златната топка. Бензема измъкна Реал Мадрид в най-тежките моменти и вкара цели два хеттрика на елиминации в Шампионска лига, а Реал в профил преди финала тимове като ПСЖ, Челси и Манчестър Сити.

Финалът в Лига Европа беше може би един от най-изненадващите в последните години. За трофея се бориха немския Айнтрахт Франкфурт и шотландския Рейнджърс. Немците завоюваха след осъществяване на дузпи и играха през есента и в групите на Шампионската лига и се класира даже за осминафиналите в шампионата.

Суперкупата на Европа беше извоювана от Реал Мадрид против Айнтрахт Франкфурт след 2:0.

В новия шампионат Лигата на конференциите първият победител се оказа тимът на италианския гранд Рома. Воденият от Жозе Моуриньо тим завоюва с 1:0 против нидерландския Фейенорд на финала в Тирана и по този начин Моу завоюва като треньор всички настоящи клубни евротурнири.



През тази година ненапълно изненадващо нямаше 100-милионен трансфер , само че съществени пари се дадоха за няколко играчи – Антъни мина за 95 млн. евро от Аякс в Манчестър Юнайтед, Уесли Фофана беше продаден от Лестър на Челси за 80.5 млн. евро, а Аурелиан Чуамени мина от Монако в Реал Мадрид за 70 млн. евро.

В евротурнирите от българските тимове най-добре се показа първенецът Лудогорец. Тимът не съумя да влезе в групите на Шампионска лига, само че доближи до групите на Лига Европа и игра директна борба против Рома за класиране на елиминациите. Тимът загуби, само че продължи към елиминациите в Лигата на конференциите, където през новата година ще срещне бегийския Андерлехт. Ботев също взе участие в евротурнирите след 5-годишна пауза, само че отборът отпадна във втория прелиминарен кръг на Лигата на конференциите от кипърския АПОЕЛ. Левски доближи до третия прелиминарен кръг на Лигата на конференциите, само че отпадна изненадващо от малтийския Хамрун Спартанс. ЦСКА стигна до плейофа за влизане в групите на Лигата на конференциите, само че завърши присъединяване си, откакто беше отстранен от Базел.



В Италия първенец стана Милан, който завоюва купата след 11-годишна суша . Интер сграбчи Купата и Суперкупата на страната.

В Англия още веднъж първенец стана Манчестър Сити, а ФА Къп, Купата на лигата и Къмюнити шийлд завоюва Ливърпул.

В Германия хегемонът Байерн Мюнхен още веднъж беше първенец, а Суперкупата също отиде при баварците. Република България Лайпциг, който се утвърди в тройката на Германия най-сетне съумя да завоюва и първия си трофей в историята – Купата на Германия.

Реал Мадрид стана първенец в Испания, Бетис взе Купата на страната, а Суперкупата отиде също при Реал Мадрид.

Във Франция ПСЖ нямаше проблеми да стане първенец, само че изненадващо Купата беше извоювана от Нант. Суперкупата на страната също отиде при ПСЖ.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР