Футболът предлага какви ли не аномалии, забавни случки, парадокси. Толкова

...
Футболът предлага какви ли не аномалии, забавни случки, парадокси. Толкова
Коментари Харесай

10 учудващи факти за футбола, които са истина

Футболът предлага какви ли не аномалии, занимателни случки, парадокси. Толкова доста хора наблюдават играта, че в наши дни е съвсем невероятно да избягаш от статистиката - корнери, тъчове, голове, поредици от загуби, серии от равенства, върхове, провали, мачове, уволнения, назначения. Можеш да провериш всичко за всички.

И въпреки всичко – толкоз необятният свят на футбола крие ужасяващо доста любопитни обстоятелства, с част от които ще се опитваме от време на време да ви срещаме. Така че – запознайте се с първите 10 учудващи обстоятелства. Които са самата истина.

Невероятни обстоятелства:

1. Червеният цвят е измежду най-разпространените на клубно равнище. Но можем ли да твърдим същото и за националните тимове? Може и да ви звучи невероятно, само че единствено един състав е международен първенец, носейки червени екипи във финалния мач. Това е Англия през 1996. Очевидно шансът в оня ден е бил със сър Джеф Хърст, който вкарва хеттрик във вратата на Германия при триумфа с 4:2. До напълно скоро Хърст беше единственият футболист с сходно достижение. Ах, ти, Килиан Мбапе...

2. Джузепе Бергоми е играл на удивителните 4 международни шампионати за Италия. Но още по-удивителното е, че легендата на Интер в никакъв случай не е играл в международна подготовка. Нито един път. Ще попитате по какъв начин е допустимо това – ето по какъв начин: през 1982 година Бергоми е едвам на 18 години е извикан в последния миг за Мондиала в Испания, който неговата Италия печели. И по този начин след 4 години " Скуадра Адзура " не би трябвало да играе квалификации по пътя към Мексико, тъй като по право пази купата си. И през 1986 Бергоми отпрашва към Северна Америка още веднъж без присъединяване в подготовка. Този път Италия не печели. Но това няма значение, тъй като през 1990 шампионата е... на Ботуша и " адзурите " още един път не би трябвало да минават през досадното решето. През 1998, към този момент в залеза на кариерата си, Бергоми получава повиквателна за Мондиала във Франция още веднъж в последния миг по заменяне и по този начин отива на четвърто международно състезание. Без нито една подготовка.

3. Много играчи си мечтаят да получат покана за националния тим на родината си. Обикновено това става на база показване в клубния отбор, триумфи, титли, неизменност. Не и в случай че се казвате Хавиер Масчерано. През 2003 славният халф изиграва първия формален мач в кариерата си... за Аржентина. До този миг той няма нито един мач на клубно равнище, само че толкоз доста изпъква в юношеските обединения, че явно в лагера на " Албиселесте " нямат потребност от в допълнение увещание.

4. Дейвид Бекъм и Дейвид Мойс имат нещо между тях. Не, не е дребното име, знаем, че са съименници. Не, не е Манчестър Юнайтед, където Мойс имаше несполучлив интервал като управител преди едно десетилетие. Двамата са били съотборници в средата на 90-те. Тогава Мойс пази цветовете на Престън Норт Енд, където през 1994/1995 се подвизава и Бекъм, който е преотстъпен чартърен от Манчестър Юнайтед.

5. Кратък факт. И немного футболен. Но въпреки всичко факт. Алекс Сонг има 17 сестри и 10 братя. Представете си фамилната колекция по празниците.

6. Бишенте Лизаразу е първият състезател, който е собственик едновременно на международната и европейската купа с народен тим, европейската и международната купа с клубен тим. През 1998 бранителят става първенец на света с Франция, с " петлите " печели европейската купа през 2000. А през 2001 печели трофеите на клубно ниво с Байерн Мюнхен. Човек би си споделил, че визитката му внезапно се е обогатила доста.

7. Челси пък е единственият тим, който едновременно е притежател и на Шампионската лига (преди КЕШ) и на Лига Европа (преди Купа на УЕФА). През май 2012 " сините " печелят първата в историята си Шампионската лига. На идващия сезон с Рафаел Бенитес отпред лондончани печелят Лига Европа на 15 май. Тогава обаче финалът в Шампионската лига към момента не се е изиграл и по този начин за период от 10 дни Челси може да се похвали с нещо привидно изцяло невероятно.

8. Мат Бъзби. Феновете на Манчестър Юнайтед изпитват единствено благоговение към емблематичния управител на отбора, който води " алените дяволи " до първия им трофей в КЕШ. Малко хора обаче към този момент помнят, че Бъзби има над 300 мача като футболист за най-големия противник на Юнайтед – Ливърпул.

9. Портсмут е печелил единствено два пъти в историята си най-стария футболен шампионат – Купата на Футболната Асоциация в Англия. Но по подигравка на ориста Помпи е имал купата най-дълго без спиране. Причината още веднъж е неповторима – отборът от южния бряг победи в конкуренцията през 1939. В идващите 7 години трофеят остава при тях, тъй като по време на Втората международна война не се играят мачове.

10. Испания стана международен първенец през 2010. Но единственият непобеден отбор на Мондиала в Република Южна Африка е... Нова Зеландия. Ла Фурия Роха отстъпи в първия си мач против Швейцария, само че след това благодарение на великата си тики-така и шума на вувузелите от трибуните стигна до първата си купа на света. За сметка на това " кивитата " не излязоха от групата си, само че в последна сметка си потеглиха с високо вдигната глава след три равенства, в това число и против настоящия тогава отличник Италия.

Автор: Стефан Георгиев
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР