Футболът отдавна е само пари, а повечето мачове винаги са

...
Футболът отдавна е само пари, а повечето мачове винаги са
Коментари Харесай

Новото произведение на ФИФА - Световното клубно първенство с 32 отбора и напълно нов формат

Футболът от дълго време е единствено пари, а множеството мачове постоянно са бонус по тази причина. След тъкмо две години ФИФА ще направи голяма смяна, с която ще желае даже да засенчи Шампионска лига. Става въпрос за новото издание на Световното клубно състезание, което първо издание в новия формат ще бъде през 2025г. 
Прочетете още
В последните години Световното клубно състезание противопоставяше всички първенци от 6-те континетални шампионата еквивалентни на европейската Шампионска лига, както и домакинът на конкуренцията. През тази година в шампионата ще вземат участие Манчестър Сити, Флуминензе, Урава Ред Даймъндс, Ал Ахли, Леон, Оуклънд и домакинът Ал Итихад. 

Световното клубно състезание се появява като шампионат за първи път през 2000г. Но следва пауза от 5 години и от ФИФА взеха решение да го възобнови през 2005г. Тогава присъединяване вземат 6 отбора, както и през 2006г. От 2007-ма година тимовете към този момент са 7-а седмият отбор е домакинът на шампионата. Преди да се появи Световното клубно състезание се играеше дуел единствено сред спечелилият в Шампионска лига и Копа Америка, а мачът беше край за Междуконтинеталната купа. 

Все още не е ясно дали през 2024-та ще се организира последното издание на Световното клубно първентво или последното издание в този формат ще бъде през тази година. Всъщност се очакваше изобщо да няма издание на шампионата и през тази година, само че от ФИФА оповестиха, че ще има състезание. То стартира от идната седмица и ще се организира от 12 до 22 декември в Джеда, Саудитска Арабия.

Какво ще се промени?

От 2025-та година ФИФА вкарва чисто нов формат на шампионата, а точно Световно състезание, само че за клубни тимове. Ще вземат участие цели 32 тима - 12 от Европа, 6 от Южна Америка, по 4 от Африка, Азия, Северна и междинна Америка, един от Океания и домакинът на шампионата. Домакин на конкуренцията ще бъде Съединени американски щати. 32-та тима ще бъдат разграничени в 8 групи от по 4 тима, като първите два тима във всяка група ще се класират за етапа на елиминациите. Следват осминафинали, четвъртфинали, полуфинал и край. По същия формат се организират Световните шампионати от 1998г. насам. 

Кои тимове ще имат право да вземат участие и кои към този момент се класираха?

От ФИФА оповестиха и кои тимове ще имат право на присъединяване в шампионата. Любопитно е, че някои отбори към този момент са си обезпечили място за шампионата през 2025-та година. В изданието ще вземат участие спечелилите от Шампионската лига от 2021 до 2024, а измежду тях са Челси, Реал Мадрид, Манчестър Сити и спечелилият от сегашния сезон. Останалите отбори, които си осигуриха места също са печелили шампионатите за Азиатската, Африканската Конкакаф Шампионски лиги и Копа Америка. По една квота ще има първият тим, който е преди всичко в ранглистата Океания и на домакина, който ще е американски тим. До този миг за Копа Америка това са Палмейрас, Фламенго и Флуминензе, за Конкакаф Монтерей, Сиатъл Саундърс, Леон, от Азия са Ал Хилал и Урава Ред Даймъндс, а от Африка са Ал Ахли и Видад Казабланка. Квотите за Европа ще се раздават и на 8-те най-хубави тима в 4-годишната ранглиста на УЕФА. Ще бъдат разпределени и по една квота за двата най-хубави отбора от Южна Америка от ранглистата и по един за Африка, Азия и Северна Америка също, който е най-хубав в ранглистата. Ако даден тим е първи в ранглистата, само че е спечелил някои от шампионатите то вторият ще завоюва квотата. 

Имали смисъл от сходен шампионат? 

Целта на новия формат на Световното клубно състезание е ясна, а точно да запълни календара на футбола в годините, в които няма Световни и Европейски шампионати. Да бъдат увеличени срещите и да има още повече гледаемост, както и пари за реклама и така нататък. Турнирът е плануван за юни-юли 2025г. и ще се изиграе след края на сезон 2024-2025. ФИФА закри различен сходен шампионат, който беше на национално равнище - Купата на конфедерациите. Турнирът съществуваше в интервала от 1992 до 2017г., само че по този начин и не закупи нужния интерес. Той също се организираше в години, в които няма Световно и Европейско. Купата на конфедерациите ще остане в историята на футбола най-много с първия огромен драматичен ицидент с умрял футболист на терена, когато през 2003 по време на дуела Камерун - Колумбия на терена умря камерунецът Марк Вивиен Фо. Тогава за първи път се заприказва за натоварения календар на футболистите. 20 години по-късно обаче ФИФА усилва срещите и за клубните тимове със Световното състезание. Тук към този момент идва и главният въпрос, а точно дали сходен шампионат ще провокира чак подобен интерес от почитателите, които са привикнали да гледат контроли по това време на годината, а не публични срещи. ФИФА не бърза и с окончателното оставане на шампионата точно поради интереса. На този стадий е ясно, че ще има единствено едно издание на шампионата през 2025г. Оттам нататък не е ясно ще има ли шампионат през 2027г. и всичко зависи от интереса. 

Новият формат и в Шампионска лига

Освен Световното клубно състезание от следващата година ще има и цялостна смяна във формата на европейските клубни шампионати, които се трансформират напълно и ще забележим нов формат в Шампионска лига, Лига Европа и Лигата на конференциите. Много хора считат, че УЕФА направи новия формат най-много да угоди на клубовете, тъй като действително новият формат на шампионата си е напряко като Суперлига, която беше стартирана от най-силните тимове в света. След съществени закани и даже наказания най-много към Ювентус в кръга на Суперлигата останаха единствено Барселона и Реал Мадрид, които считат, че сходен формат към момента е вероятен и задачата е приходите да отиват в клубовете, а не в УЕФА. Това обаче надали ще стане и УЕФА ще задържи правата си върху клубовете и още веднъж ще получава същите доходи както и в този момент.  

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР