Футболът не може да бъде оазис, той е отражение на

...
Футболът не може да бъде оазис, той е отражение на
Коментари Харесай

Михов "свали" вината за състоянието на родния футбол от "гърба" на БФС и клубовете

" Футболът не може да бъде оазис, той е отражение на това, което става в страна ни ", това съобщи в изявление пред " БГНЕС " някогашният президент на , Първа лига и - Валентин Михов. Той направи коментар и по отношение на редица тематики касаещи футбола в родината ни:
Г-н Михов, по времето, когато вие оглавявахте БФС националният ни отбор беше измежду най-силните в света. Сега националите ни са предпоследни в една от квалификационните групи за Мондиал 2022 в Катар. Явно към този момент сме надалеч от водещите представителни селекции, вашият коментар?
Аз съм казвал доста пъти, че тогава имаше футболисти, които са ги построили, фактически хора, които могат да основават гении. Прекъсна се връзката в производството на такива гении. Тогавашното потомство оказа помощ и това, че по-рано излязоха играчите в топ задгранични клубове, промени се манталитета на националния ни отбор. Разликата е огромна, постоянно споделям, че тези, които едно време търсиха и по села, и по махали футболни гении и върху тях работеха, в този момент наподобява ги няма. Мисля, че би трябвало да се върнем малко обратно и по учебни заведения, и по места, където се създаваха играчи. Според мен, липсват хората, които градяха очакванията.
Няма задоволителен брой треньори ли, вашето мнение?
Според мен, треньори, които фактически са разнообразни от днешните. Наставници, които търсят, които остават и след тренировките. Но тогава напълно друга беше политиката. Не се търсеха шампионски трофеи, а фактически да се работи върху момчетата, върху тима. Пък първенец се ставаше по-късно. Футболната ни база - игрища, съблекални, възстановителни центрове и подготвителни стадиони, наподобява като цяло не е измежду най-хубавите в Европа.
Къде е главната причина, съгласно вас, в БФС или по-скоро в страната?
Българският футболен съюз в какво да е отговорен, другите футболни централи те ли строят стадионите? Просто тактиката на страната трябваше да бъде напълно друга, съгласно мен. Защото приказват за предишното. Но пък демокрацията в последните години, в случай че се беше направила тактика - можеше да се построят най-малко 10 стадиона, с които да се гордеем. Защото като виждам всички към нас страни, да не ги изброявам, какви бижута направиха. Така, че тук не са отговорни нито клубовете, нито БФС. Мисля си, че е до тактика на страната. И както се прави по Европа, в края на годината, откакто се построи едно оборудване може да се удържа по някой % от прехвърляния, от телевизионни права, от приходите от публиката. Така, че да се изплаща на страната някакъв %. Но малко са клубовете в международен мащаб, които имат лични игрища издигнати. Всичко друго е на страната.
Без изключително значение кой е президент на БФС, не е ли време от централата да подхващат по-решителни стъпки по отношение на насърчаване на налагането на млади родни играчи в елитния ни футбол, а и по някакъв метод и в аматьорския подобен?
За Футболния ни съюз аз съм си забранил да приказвам. За млади играчи, вършиха се разнообразни наредби. Почваха млади състезатели, след това на полувремето ги сменяха. Мисля, че тук не е до закони, а до произвеждане. Според мен всеки един клуб, би трябвало да си милее за детско-юношеската школа. Да си основава футболисти и да ги постанова - това е бъдещето. Иначе с наредби, със отговорности нищо не става.

Не сме играли на Мондиал от 1998-а. Въпреки това - може ли да кажем, че футболът въпреки всичко е спорт номер 1 в България като общ интерес в страната?
Футболът не може да бъде оазис. Той е отражение на това, което става. Ние виждаме какво става в нашата страна. Но не сме на най-ниското равнище. Има хубави мачове. Трябва да сме оптимисти. Но е нужно да се тръгне отнякъде. От тактика за детско-юношески футбол. Много са нещата, които пропуснахме от едно време.
За да имаме още веднъж по-големи триумфи във футбола е нужно едно чудесно съдействие сред министерството на спорта, министерството на образованието и БФС и една по-скоро обща тактика?
Министерството на образованието - би трябвало ни и във футбола. Защото Националната спортна академия създава треньори, само че едно време имаше наставници и без академия, и без Висш институт за физкултура и спорт. Но имаше треньори, които природата им беше дала висше обучение и създаваха гении. Не знам дали тъкмо треньорската школа, практиката учи. Вече съвсем няма и от кой да се учат в България. Едно време имаше огромни имена, огромни треньори, които градяха доста и към тях можеше да се учат и други наставници. Сега стана доста комерсиално, съгласно мен, категории треньори, а виждаме, че не се основават задоволително доста гении. Навремето имаше футболисти, поради които ходеха по 10-15 хиляди аудитория на мач единствено поради даден състезател, приказвам за преди 40-50 години. Сега гениите не липсват може би, само че не ги откриваме.

Все отново при една отлична идея и общ взор на клубовете, на футболната федерация, страната да оказва помощ повече, и сега имаме обособени положителни резултати, може ли българският футбол обаче да ни радва по-често?
Какво да ви кажа? Стратегия взаимна с страната, съгласно мен, става въпрос за базите. Защото, когато се построят спортни уреди, те възпитават. Хубавата база възпитава децата и юношите. Екипировката също е значима, до неотдавна някъде се играеше и на поляни. Според мен - 30 години се проспаха от 1990-а насам, приказвам за строителство и основаване на освен футболни, само че като цяло спортни бази. Мисля, че тук е главният проблем, а в бъдеще е нужно - строителство, строителство и върху него да се основават гении. Треньорите, които би трябвало да учат нашите деца, нашите внуци, би трябвало да вървят да се учат от огромни имена. Защото тук огромните футболни експерти посвършиха.
Преди броени дни един именит български футболист с прякор и не се съгласи с един съответен коментар на Борислав Михайлов!
Източник: sportlive.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР