Фурмите са удивителен плод, който в много страни се препоръчва

...
Фурмите са удивителен плод, който в много страни се препоръчва
Коментари Харесай

Фурмите - храната на дълголетниците, която укрепва здравето

Фурмите са изумителен плод, който в доста страни се предлага за подсилване на здравето и удължение на живота. Твърди се, че в Китай има дълголетници, чиято съществена храна са фурмите.
При всички случаи това е доста потребен плод, който диетолозите предлагат да се употребява вместо разнообразни сладки произведения. Освен това фурмите от антични времена са известни със своите лечебни свойства.
Учените са открили, че ниското наличие на захар в кръвта постоянно води до чувството за апетит. Ако изядете няколко фурми, това възприятие ще изчезне.
Фурмите съдържат 23 типа аминокиселини, които липсват в огромна част от останалите плодове.
Плодът е богат на жизненоважната аминокиселина триптофан, нужна за оптималното действие на мозъка и опазване на естественото психическо положение, изключително в по-късна възраст. Триптофанът забавя стареенето – задоволително количество от него в храната разрешава да се прекрати процесът на стареене на клетките. Благодарение на съдържащия се в тях триптофан, фурмите имат леко успокояващо и сънотворно влияние.
Друга аминокиселина, съдържаща се във фурмите, е глутаминът, който потиска образуването на стомашни киселини. Селенът пък понижава риска от ракова болести, укрепва имунната система и снижава риска от сърдечно-съдови заболявания.
Благодарение на съчетанието на огромното количество захари (глюкоза и фруктоза), които се усвояват бързо от организма и витамин В5, плодовете на финиковата палма имат свойството освен бързо да утоляват глада, само че и да възвръщат физическата мощ, сила, свежестта на мозъка и нервите.
Енергийната стойност на 100 g от ядливата част на плода е 142-274 калории, а на сушените фурми - 340 калории. Плодовете съдържат от 40 до 77,5% изсъхнало вещество. Фурмите са нискокалорични, тъй че не се колебайте да ги употребявате вместо сладкиши и да поддържате обикновено тегло.
Учените считат, че 10 фурми дневно са задоволителни да обезпечат дневната норма за човешкия организъм от манган, мед, сяра, половината належащо количество желязо и една четвърт калция.
Съвременната медицина е разкрила, че фурмите не придвижват никакви рискови за човешкото здраве бактерии, микроби и паразити и са уместно средство за битка против амебата. Съдържащите се в плода субстанции могат да унищожат болестотворните бактерии в човешкия организъм.
Благодарение на витамините А и В, фурмите са потребни за подсилване на зрението и мускулатурата. Сушените фурми имат удобно влияние върху мозъка, като усилват продуктивността му с 20%.
Заради високото наличие на калий, те подтикват сърдечната активност и могат да послужат като тонизиращо и укрепващо средство, изключително след дълготрайно боледуване.
Накратко, фурмите са по едно и също време плод, храна и лекарство, без които човек може да живее, само че въпреки всичко е целесъобразно да имате на разположение от този извънредно потребен плод.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР