Функционери на дяснопопулистката партия Алтернатива за Германия (АзГ) са участвали

...
Функционери на дяснопопулистката партия Алтернатива за Германия (АзГ) са участвали
Коментари Харесай

Крайнодесни в Германия обсъждат тайно с неонацисти как да изгонят милиони мигранти

Функционери на дяснопопулистката партия " Алтернатива за Германия " (АзГ) са взели участие в загадка среща в Потсдам с неонацисти, на която са обсъждали по какъв начин да бъдат експулсирани милиони чужденци и немски жители с мигрантски корени, разкри следствие на уеб страницата Correctiv.

Германската общност не е трябвало изобщо да научава за тази среща, провела се на 25 ноември 2023 година в хотел край Потсдам. Журналистите от Correctiv обаче са съумели да обхванат в постройката и да проследят от близко проявата, оповестява радио " Дойче веле ".

В нея са взели участие десни екстремисти, представители на популистката партия „ Алтернатива за Германия " и редица крупни бизнесмени, чиито имена са посочени в следствието. Сред присъстващите е имало политици, адвокати, лекари и предприемачи. Двама от участниците са били от Християн-демократическия съюз (ХДС). Техните имена обаче не се загатват в обявата на Correctiv.

Според следствието основатели на тайната среща са 60-годишният Гернот Мьориг, някогашен ортодонт от Дюселдорф, от дълго време прочут в дясноекстремистките среди като един от членовете на " Дюселдорфската група ", и Ханс-Кристиан Лимер, огромен вложител в региона на гастрономията, създател на пекарните Backwerk и на веригата от заведения за хранене за бургери „ Hans im Glück ". Самият Лимер обаче не е участвал на срещата, а пред публицистите той е декларирал, че се дистанцира от всичко, обвързвано с тази демонстрация.

Обсъждано е " всеобщото експулсиране на чужденци от страната " – и на такива, които живеят отдавна в Германия, имат немски паспорти или разрешителни за престояване, както и на пристигнали неотдавна в страната хора, търсещи леговище. На срещата е бил показан съответен „ проект за реемиграция ". „

Всеки участник в събитието е получил лична покана и е бил помолен да направи персонално подаяние от най-малко 5000 евро – в брой или по банков път.

Основен оратор е бил Мартин Зелнер, водач на неонацисткото придвижване Neue Rechte (Нова десница). Именно той е показал пред аудиторията по този начин наречения " проект за реемиграция ", който от Correctiv дефинират като искрено расистки и опровержителен на Конституцията на страната. В него се показва по какъв начин и кои категории хора би трябвало да бъдат експулсирани от Германия. Назована е даже съответна страна от Северна Африка, в която съгласно проекта на Зелнер би трябвало да бъдат изпратени над два милиона души от Германия, както и всички, които оказват помощ на мигрантите и бежанците.

Основно три групи чужденци визира проектът: търсещи леговище в Германия, хора, които имат право да останат в Германия, и такива, които не са задоволително " асимилирани " – евентуално става въпрос за хора с мигрантски корени. Според проверяващите публицисти никой от участниците в срещата не е разкритикувал проекта, само че е имало изявления, че могат да зародят компликации при осъществяването на ограниченията – и най-много при експулсирането на чужденците с двойно, в това число немско поданство.

От пресцентъра на " Алтернатива за Германия " са отрекли партията да е уредник на срещата край Потсдам и са подчертали, че АзГ се придържа към декларираната си позиция във връзка с миграцията.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР