Fugaku на база ARM процесори е проектиран за 400 петафлопаСуперкомпютрите

...
Fugaku на база ARM процесори е проектиран за 400 петафлопаСуперкомпютрите
Коментари Харесай

Най-мощният японски суперкомпютър ще бори Covid-19

Fugaku на база ARM процесори е планиран за 400 петафлопа

Суперкомпютрите по света бяха впергнати в битката против ковид
(снимка: RIKEN)

Все повече и повече изчислителни мощности се включват в битката против ковид. Сега и японският суперкомпютър Fugaku, който е в развой на създаване, също ще бъде употребен за противопоставяне на C ovid-19.

С приоритет на суперкомпютъра ще се правят проучвания, определени от Министерството на образованието, културата, спорта, науката и технологиите на Япония, заяви HPC Wire.

Изграждането на суперкомпютъра Fugaku стартира през декември 2019 година, а цялостното въвеждане в употреба е планувано за 2021 година. Вече наличната изчислителна мощност на системата ще се употребява в интерес на цялото човечество.

По-конкретно, суперкомпютърът ще се употребява за проучвания, ориентирани към:

По-рано бе решено Fugaku да се употребява за решение на значими научни и обществени проблеми въз основа на тактиката „ Общество 5.0 ”, призната от японското държавно управление. Впрягането на машината за битка с новия вирус се вписва идеално в тази идея.

„ Една от най-важните задания на Fugaku, като водещ суперкомпютър на Япония, е да пази благосъстоянието на жителите, употребявайки голямата си изчислителна мощност ”, сподели Сатоши Мацуока, шеф на Центъра за компютърни науки RIKEN (R-CCS).

„ За да се борим с световната пандемия на вируса Covid-19, ние бързо ще осигурим достъп до опциите на Fugaku, като форсираме подготовката му, с цел да ускорим научния развой на диагностика, лекуване и обща предварителна защита на разпространяването на инфекцията и да помогнем за допустимо най-бързото преустановяване на пандемията ”, добави Мацоука.

Fugaku се обрисува като най-производителният суперкомпютър в Япония и евентуално най-екологичният в света. Проектната му изчислителна мощ е 400 петафлопа. Системата е основана на сървърни ARM процесори Fujitsu A64FX.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР