ФСБ има много силно влияние върху българските спецслужби, в правоохранителните

...
ФСБ има много силно влияние върху българските спецслужби, в правоохранителните
Коментари Харесай

Генадий Гудков в ексклузивно интервю за Faktor.bg: Огромна част от българския естаблишмент се намира под влиянието на Путин

ФСБ има доста мощно въздействие върху българските спецслужби, в правоохранителните органи

Хората би трябвало да схванат, че путинският режим нанася голяма щета освен на съветския народ, само че и на българския, споделя някогашният съветски народен представител и опозиционен политик

Интервю на Анелия Димитрова

- Господин Гудков, с какво може да се изясни новата ескалация на напрежение в Европа, провокирана от Владимир Путин и за какво точно в този момент се случва всичко това?

- Не е занапред. Западната, европейската общност не схваща до дъно какво се случва сред Русия и Украйна. Путин носи тази концепция, фикс-идея, с която той желае да влезе в международната история: да възвърне съюзната страна, да влезе в историята като " обединител на съветските земи " и ключът, основната роля в този план е отредена на Украйна.
През 2004 година господин Путин на среща на Г-8 декларирал в неофициална конюнктура: " Ние сме подготвени на съдействие, да почитаме сътрудниците, да изслушваме рецензията, само че не ни пречете на нашето постсъветско пространство да влияем и да откриваме връзки. Както ми описа един от участниците в тази среща нито един от присъстващите водачи не е възразил тогава - някой се позасмял, някой се пошегувал, различен го потупал по рамото, само че нито един от тях не е възразил и Путин възприел това като индулгенция за желанието да откри цялостен надзор и въздействие върху постсъветското пространство.

До 2014 година Путин смяташе, че Украйна ще стане част от съюзната страна и, когато се случи Майданът и Виктор Янукович не използва мощ, а напусна поста си и в Украйна пристигнаха на власт прозападните сили, Путин възприе това като персонално огорчение, като персонално предизвикателство, вероломство, пестник.
И в дейностите на Кремъл по отношение на Украйна има прекалено много страсти, персонални страсти на Владимир Путин и по тази причина дейностите постоянно не носят прагматичен темперамент, тъй като почиват на желанието на Путин да " даде да се разбере " на Украйна, да я накаже, да не разреши на украинците да живеят обикновено и да се развиват.
И точно тук е огромната заплаха - персоналната засегнатост на Путин.

- Каква е прогнозата Ви за развиването на рецесията? Как ще приключи това дрънчене оръжие?

- Не изключвам въоръжен спор. Ударите против Украйна може да са отдалечени, да няма широкомащабно навлизане, окупация и така нататък Но считам, че тези огромни учения по границата с Украйна, а би трябвало да знаете, че в тях са въвлечени войски от Далечния Изток, Сибир, Урал, Тихоокеанската ескадра минава Босфора, с цел да влезе в Черно море. Това се случва за първи път в историята, Балтийският флот, Северния флот е в Черно море. Затова аз считам, че вероятността от въоръжен спор е задоволително висока, без значение от заканите от Запада, на салдото на съответствие на силите и анализите на военните. Смятам, че е водеща силата на неадекватността на Путин при оценката на следствията, а ние виждаме, че той, за жалост, обитава в личен, измамлив свят. Това също е доста рисково, диктаторите в последна сметка стартират да виждат света напълно друго от действителността.

- Какво е въздействието в Русия на запасните офицери и сподвижници на военачалник Леонид Ивашов, който прикани Путин да се отдръпна и съобщи, че той неизбежно ще бъде изправен пред интернационален арбитражен съд поради нападателната му политика?

-Леонид Ивашов, който персонално познавам, е боен с доста сериозен престиж измежду ветераните. Но той от дълго време не е на работа, само че престижът му е измежду офицерския корпус, който към този момент не е в армията. Затова не е вероятен никакъв боен протест или прелом. Но Ивашов отразява мнението на стотици хиляди хора, които са били в армията. Кремъл би трябвало да се вслуша в неговата позиция, тъй като тя отразява позициите на хората, които, нагледно казано, през вчерашния ден го приветстваха за Крим, през вчерашния ден го приветстваха за новите оръжия, за големия боен бюджет. Това са същите хора, които през днешния ден го приканват да подаде оставка.
Те схващат какъв брой рискова и пагубна за Русия би станала една война. Те схващат заплахата освен от братоубийствена война с Украйна, в която ще загинат голям брой хора, само че и заплахата от една огромна война. Точно по тази причина те в този момент заемат тази позиция.

- Как оценявате обстановката със сигурността в Черноморския район?

-Смятам, че сега въобще няма такова нещо като " сигурност " в черноморския район. Особено, когато се вършат военни мерки, когато се струпва голямо количество военни кораби, организират се огромни военни учения, когато съществува недовършен боен спор, имам предвид Крим, Донбас, Луганск - това е доста рисково.
Турция също интензивно взе участие в този спор, не директно, само че като оказва военна помощ на Украйна, дружно с Британия, Полша и други страни. Напрежението в Черно море се нагнетява и във всеки един миг там могат да избухнат военни дейности. Затова считам, че черноморската сигурност е мит, тя не съществува.
Приветствам позицията на вашия президент, който съобщи, че в България ще има съюзни военни от НАТО, които да подсигуряват сигурността.

- Защо, съгласно Вас, Русия загатна категорично България, когато сложи настояването НАТО да се отдръпна до позициите си от 1997 година?

-Независимо, че политическото управление движи страната ви към Европа, голямата част от българския естаблишмент се намира под въздействието на Путин. В България има голям брой хора, които са сътрудници на путинското въздействие и точно по тази причина Путин преглежда България като страна, която се намира под кремълско въздействие и по тази причина е длъжна да се държи по съответния метод. Тоест, той не признава до дъно суверенитета на България в правото и на избор на съдружници, форма на сигурност и така нататък Путин счита България за своя " зона на въздействие ". И той има право, тъй като голям брой хора, в това число естаблишмента, са сътрудници на въздействие на Путин.
А забележителна част от българите, за жалост, не вършат разлика сред тази Русия и съветския народ, който е подготвен да бъде другар на българите и путинския режим, който всъщност е рисков и нездравословен за България.

- В този подтекст можете ли да кажете в кои сфери са проникнали тези " сътрудници на въздействие ", за които говорите, и това единствено кремълските пари ли са?

- О, да, става дума за съществено въздействие. На първо място - в случай че приказваме за съветски пари, капитали и въздействие, това е сферата на сигурността. ФСБ има доста мощно влияние върху българските спецслужби, в правоохранителните органи. И това го знам, не от казано от различен, а от съответни обстоятелства. Моят наследник Дмитрий Гудков, който е прочут съветски опозиционен политик, народен представител от Думата, беше заставен да напусне Русия поради опасността от политическа кавга. През юни предходната година той се обърна към българските управляващи за виза, защото имаше опция да стартира работа като представител на една съветска компания и два пъти му беше отказано. Казаха ни, че информацията, която пристигнала за него от ФСБ в българските спецслужби е, че той е упрекнат в някакви престъпни каузи. Значи, когато имаше репресии срещу него българското общество му съчувстваше, когато го вкараха в пандиза, българските медии отразиха това, само че му отхвърлиха два пъти виза. Отказаха му, без значение, че имаше заричане от Министерство на външните работи по време на служебното държавно управление. Това не е единственият случай. Виза беше отказана на информаторите на Христо Грозев, които разобличиха мъченията в съветските затвори и трудови колонии, те с големи старания получиха туристически визи за България. По каква причина? Изключително поради въздействието на ФСБ върху българските спецслужби.
Друга сфера на въздействие е енергетиката. Господин Михаил Крутихин, прочут специалист, непосредствено упрекна българските енергийни компании, че са корумпирани от съветските управляващи и от газпромските структури, че подписват неизгодни за България контракти, само че преференциални за " Газпром " и другите съветски компании. Знам, че сега в българския парламент има скандал по този мотив и напълно вярно, тъй като въздействието на Русия, на путинския режим в българската енергетика е голямо.
В туризма ситуацията е напълно същото. Има доста огромни вложения в туризма. Ние прелестно знаем в кои райони има съмнителни вложения, които се свързват с престъпни групировки, близо до Варна, да вземем за пример.

В страната работи съветската мафия, това ми го споделиха хора от вашите служби за сигурност.
Аз мисля, че съветското въздействие като спирачка за придвижването ви към Европа е доста мощно.
В българския парламент има политици, пропутински насочени, които даже не го крият.
Хората би трябвало да схванат, че путинският режим нанася голяма щета освен на съветския народ, само че и на българския. Спомнете си гърмежите в оръжейните фабрики, отравянето на татко и наследник Гебреви.

- На 19 февруари опозиционери на Путин учредяват в София Движение „ За свободна Русия “, вие сте негов координатор. Какви са задачите на организацията, към кого са ориентирани посланията Ви?

-Нашето придвижване ще се назовава " За свободна Русия " (България). Ние желаеме да обединим хора съидейници, които ще са в положение да изясняват на българския политически истаблишмент, на българското общество заплахата от путинския курс, разликата сред тази Русия, която ние представляваме, която е другарска към България и тази съветска политическа власт, която, всъщност, не е доброжелателна към България. Ние желаеме в България да има различна, правилна позиция към събитията в Русия и към Русия.

Искаме да влияем върху публичното мнение, върху гледната точка на политиците и жителите.
Освен това разбираме, какъв брой е мъчно през днешния ден на новата миграция от Русия. Например, Флора Ахметова, която беше принудена да напусне страната не тъй като се е занимавала с политика, а се е борила против мошеници, корупционери. Да се бориш с корупцията в България се приравнява с екстремизъм. Тя дълго време беше изцяло безправна, даже и в този момент няма правото да работи, живее в лагер, в тежки условия. И такива хора, които по разнообразни аргументи не могат да остават повече в Русия са доста и ние желаеме да притеглим внимание към техните проблеми и да търсим способи за тяхното решение. Да облекчим участта на политическите мигранти и на тези мигранти, които са били принудени да изоставен страната, тъй като се опасяват за своя живот и здраве.

Третата ни задача е, да опитаме да покажем на България другата Русия. В Русия има хора, които в този момент са водачи на публично мнение и които са непознати тук - Виктор Шендерович, или великият шахматист Гари Каспаров. Те са принудени да изоставен Русия. Ние ще каним тези хора в България, ще организираме срещи с тях, с цел да схващат българите, че има и друга Русия.

В нашата организация каним освен руснаци, а украинци, белоруси, българи - всички, които са на тези позиции, които желаят Русия да стане свободна и демократична и цивилизова страна и живеят на територията на България.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР