Frontier на база AMD е най-бързият суперкомпютър с резултат 1,2

...
Frontier на база AMD е най-бързият суперкомпютър с резултат 1,2
Коментари Харесай

AMD увеличи с близо 30% дела си в То500 суперкомпютри


Frontier на база AMD е най-бързият суперкомпютър с резултат 1,2 екзафлопа в теста HPL
(снимка: Oak Ridge National Laboratory)

За трета поредна година суперкомпютърът Frontier, намиращ се в Националната лаборатория в Оук Ридж, основан на процесори AMD EPYC и графични процесори AMD Instinct, остава най-бързият в света с High-Performance Linpack (HPL) резултат от 1,2 екзафлопа, съгласно последния лист Top500, обявиха от AMD на годишната Конференция за суперкомпютри (ISC High Performance 2024) в Санта Клара, Калифорния.

Списъкът Top500 включва и три нови системи  от Националната лаборатория Лорънс Ливърмор – El Capitan Early Delivery System (EDS), RZAdams и Tuolumne, които са надлежно на номер 46, 47 и 48, с ранни резултати от един конфигуриран долап – 19,65 петафлопа. Тези три системи са първите суперкомпютри в листата Top500, снабдени с AMD Instinct MI300A APU, пуснати през декември 2023 година
още по темата
Сега с AMD хардуер са 156 суперкомпютри в последния лист Top500, което е 29% нарастване по отношение на миналата година, и 157 системи в листата Green500 на най-ефективните във връзка с енергопотреблението суперкомпютри в света.

AMD и Hewlett Packard Enterprise (HPE) си сътрудничат в построяването на El Capitan за LLNL, продължавайки софтуерното партньорство, открито при създаването на Frontier. Дебютирайки в листата Top500, El Capitan EDS е на път да се трансформира във втория суперкомпютър с AMD технологии, който надминава ексафлоп бариерата.

Междувременно AMD пусна Alveo V80 Compute Accelerator Card за създаване на хардуерно-оптимизирани ускорени системи, пригодени за необятен набор от интензивни изчислителни натоварвания. Модулът за ускорение на изчисленията преодолява тесните места в продуктивността при интензивни изчислителни натоварвания с огромни размери от данни, каквито са присъщи за HPC средите.

Базирана на AMD Versal HBM серията адаптивни системи на чип (SoC), ускорителната карта Alveo V80 предлага до 2 пъти нарастване на пропускателна дарба с паметта и логическата компактност и до 4 пъти по-голяма пропускателна дарба на мрежата спрямо предходното потомство. Тя обезпечава огромен хардуерен паралелизъм и 820GB/s пропускателна дарба при работа с паметта.

В същото време хардуерната еластичност разрешава ускорение в действително време на разнообразни и персонализирани работни натоварвания и видове данни за приложения като геномно секвениране, молекулярна динамичност, обработка на датчици, блокчейн и защитни стени от последващо потомство. Supermicro към този момент интегрира ускорителя Alveo V80 в сървърите с AMD EPYC процесори.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР