Френското предложение за разрешаване на спорните проблеми между България и

...
Френското предложение за разрешаване на спорните проблеми между България и
Коментари Харесай

Малески: Френското предложение може да обедини България и РСМ

Френското предложение за разрешаване на противоречивите проблеми сред България и районен съд Македония би трябвало да се поддържа. Това съобщи професорът по интернационалните връзки Денко Малески, някогашен министър на външните работи на Македония във връзка на решението на водача на ГЕРБ Бойко Борисов, депутатите от ПГ на партията да поддържат плана на Париж.

Според него френското предложение, отправено от президента Еманюел Макрон, може да сплоти двете страни към намирането на решение. Той уточни, че в РСМ са изчаквали да се обясни позицията на България по него. „ Ако стане известно, че предлагането се приема, у нас ще се отвори полемика, чийто излаз не мога да предвидя “, акцентира първият посланик №1 на самостоятелна Македония.

Според него сега времето е доста малко, с цел да се създадат някакви нови бележки по текста на предлагането. Той дефинира включването на Европа в разрешаването на нашите противоречиви тематики като положително.

„ В интернационалната политика е доста значимо огромна мощ да застане зад решаването на един проблем. Това го знаем от опита, който имахме със разногласието с Гърция за името. Проблемите на Балканите доста мъчно се вземат решение, в случай че бъдат оставени като двустранен въпрос “, предизвести Малески.

Той оцени като позитивно френското присъединяване при разрешаването на настоящия спор.

„ Включването на велика мощ, каквато е Франция, е гаранция за това, че нещата ще се движат напред и ще намерим решение през идващите години и по едно и също време с това ще придвижим процеса на приближаване на РСМ до участие в Европейски Съюз “, сподели още пред БГНЕС някогашният външен министър Денко Малески.

Френското предложение се състои от три самостоятелни детайла, които единствено в комплект могат да отговорят на въпроса дали РСМ е подготвена да стартира договаряния за участие в Европейски Съюз.

Първият документ, проектозаключенията на Съвета, ни споделя че тематиката " двустранни връзки Скопие-София " ще бъде част от преговорния развой. Този документ, както и вторият документ, преговорната рамка, реферират към трети, основен документ - двустранен протокол, в който няма нищо френско и е напълно артикул на договореност сред Външните министерства на двете страни. Това е в действителност пътната карта с съответни задължения и стадии, които Скопие би трябвало да извърши в подмяна на това ние да вдигнем ветото. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР