Френското предложение е единственият шанс РС Македония да започне преговори

...
Френското предложение е единственият шанс РС Македония да започне преговори
Коментари Харесай

Чешкият посланик: Френското предложение е най-полезният вариант, всичко зависи от РСМ

Френското предложение е единственият късмет районен съд Македония да стартира договаряния за присъединение към Европейски Съюз. Всичко е в ръцете на македонските политици. Това съобщи в особено изявление за БГНЕС посланикът на Чехия у нас Н.Пр. Лукаш Кауцки, чието страна поема председателството на Съвета на Европа през идващите шест месеца.

Посланик Кауцки откровено се надява новото предложение да бъде задоволително за политиците в Скопие и македонските представители.

„ Според мен това е единственият късмет да стартират договарянията за присъединение. В момента всичко е в ръцете на политиците в Северна Македония, не мога да предвидя какво ще преценяват, само че в действителност се надявам в идващите седмици тази история да завърши (за приемането на френското предложение) и да стартира нова, история за последователното присъединение на Албания и РСМ в Европейски Съюз “, съобщи чешкият дипломат.

Той съобщи също по този начин, че чешкото председателство не преглежда като вероятен разновидността, при който Албания и РСМ да бъдат разграничени по пътя за Европа. „ От началото на „ приказка “ Албания и РСМ се преглеждат дружно. Нашата задача и предпочитание е да стартираме договарянията дружно с двете страни “, добави дипломат Кауцки.

На 24 юни Народното събрание гласоподава проекторешение, което има за цел да урегулира разногласието сред София и Скопие и да отвори пътя за европейска интеграция на районен съд Македония. Проекторешението стъпва върху предлагането на френското председателство и го надгражда, тъй че да бъдат предпазени оптимално българските ползи. В него се удостоверяват изискванията, при които София може да поддържа процеса на евроинтеграция на РСМ. На 29-ти юни българското държавно управление утвърди това решение на българския парламент.

Френското предложение се състои от три самостоятелни детайла, които единствено в комплект могат да отговорят на въпроса дали РСМ е подготвена да стартира договаряния за участие в Европейски Съюз.

Първият документ, проектозаключенията на Съвета, ни споделя че тематиката " двустранни връзки Скопие-София " ще бъде част от преговорния развой. Този документ, както и вторият документ, преговорната рамка, реферират към трети, основен документ - двустранен протокол, в който няма нищо френско и е напълно артикул на договореност сред Външните министерства на двете страни. Това е в действителност пътната карта с съответни задължения и стадии, които Скопие би трябвало да извърши в подмяна на това ние да вдигнем ветото. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР