Френският вестник Монд бе принуден да поднесе на читателите извинения

...
Френският вестник Монд бе принуден да поднесе на читателите извинения
Коментари Харесай

„Монд” се извини заради корица с Макрон, напомнящ на Хитлер

Френският вестник " Монд " бе заставен да сервира на читателите извинения за корицата на седмичното си списание, откакто някои съзряха в черно-бяла фотография на президента Еманюел Макрон подобие с фотографии на Адолф Хитлер, лидера на нацистка Германия, съобщи ТАСС.
 
Корицата на вчерашния брой на седмичника " провокира сериозни реакции " от страна на някои читатели, призна в послание, оповестено от " Монд ", шефът на редакцията Люк Бронер. " Поднасяме извинения на хората, шокирани от графични замисли, които естествено нямат нищо общо с упреците, адресирани към нас ", написа той.
Sérieusement,?
— Anne-Elisabeth Moutet (@moutet)  
Според Бронер дизайнерите са черпили ентусиазъм от творчеството на съветските конструктивисти. Той напомни, че художникът Линкълн Агню към този момент е оформял в сходен жанр няколко корици на списанието.
 
Критичните мнения, появили се през вчерашния ден в обществените мрежи, бяха съпроводени със съпоставения сред две илюстрации. Едната съставлява черно-бяла фотография на Хитлер, застанал пред червено-бялото знаме на Третия райх с черен пречупен кръст, а другата - корицата на списанието. Художникът е разположил черно-бял портрет на френския президент на червено-бял декор, а тъкмо зад тила му се вижда изписана с черен готически шрифт писмен знак М - това е името на седмичника.
   
На същия колаж - в контурите на сакото на Макрон, дизайнерът е поставил и черно-бял кадър от митинг на Елисейските полета - единственият пъстър детайл не са жълтите жилетки на участниците, а алената линия на френското знаме.-->
 
Като един от най-популярните постове в Туитър на тази тематика ТАСС откроява коментар на Ришар Феран, ръководителя на френското Национално заседание (долната камара на парламента). " Нетърпеливи сме да разберем към какви графични и иконографични облици прави препратка " М ". Ако това не е случайност, какво е тогава? Търсим скрития смисъл ", написа той.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР