Френският президент направи промени в правителството днес - след като

...
Френският президент направи промени в правителството днес - след като
Коментари Харесай

Макрон направи промени в правителството


Френският президент направи промени в държавното управление през днешния ден - откакто бе избран отново на поста предишния месец и преди основните парламентарни избори през юни, съобщи Българска телеграфна агенция.

Макрон назначи за нов министър на външните работи Катрин Колона. Опитен посланик, 66-годишната Колона до момента бе дипломат на Франция във Англия.

Новият министър на въоръжените сили е Себастиен Льокорню, който е доближен на президента.

Пап Ндиайе - историк, чийто татко е сенегалец - оглави министерството на националното обучение.

Новият министър на културата е Рима Абдул Малак. Тя е от ливански генезис и има двойно поданство.

Постовете си резервираха повече министри, в сравнение с се очакваше, откакто Макрон даде обещание една " по-силна Франция " и " нов способ " на ръководство, встъпвайки в служба за втория си президентски мандат по-рано този месец. На процедура Макрон обаче заложи повече на приемствеността, в сравнение с смяната, отбелязва Ройтерс.

Сред министрите, запазили своя пост, са тези на стопанската система и финансите Брюно Льо Мер и на вътрешните работи Жералд Дарманен.

Преди четири френският президент назначи технократката Елизабет Борн за втората жена министър председател в историята на страната.

Първото съвещание на новия френски кабинет ще се състои в понеделник в наличието на президента либерал, който победи на балотажа на 24 април лидерката на крайната десница Марин Льо Пен.

Парламентарните избори във Франция са планувани за 12 и 19 юни. След тях се чакат промени в кабинета. 

Ако Макрон си обезпечи ръководещо болшинство в Националното заседание, долната камара на френския парламент, той ще може да прокара своите политически цели, измежду които ограничения за подкрепяне на семействата да се оправят със скока на цените, промяна на пенсионната система и по-енергична битка против климатичните промени, отбелязва Ройтерс. Проучванията на публичното мнение демонстрират победа на съдружниците на президента, само че той е подложен на напън от съюз на леви партии и набралата подтик последна десница. Ако обаче Макрон загуби изборите, той ще би трябвало да назначи министър председател от новото ръководещо болшинство със задачата да образува държавно управление.

 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР