Френският президент Еманюел Макрон заяви в четвъртък вечерта, че определя

...
Френският президент Еманюел Макрон заяви в четвъртък вечерта, че определя
Коментари Харесай

Макрон е първият европейски лидер, който се възпротиви на част от търговските договорки между Тръмп и Юнкер



Френският президент Еманюел Макрон съобщи в четвъртък вечерта, че дефинира като " потребни " договарянията сред американския президент Доналд Тръмп и шефа на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, само че в това време той е срещу концепцията за всеобхватно комерсиално съглашение сред Европейския съюз и Съединените щати.

" Европейците и в частност французите в никакъв случай не са желали комерсиална война, като диалозите във Вашингтон бяха потребни, доколкото те помогнаха да се понижи ненужното напрежение и да се работи за изглаждане на разликите ", съобщи френският президент водач след среща с испанския министър-председател Педро Санчес в Мадрид, оповестява Франс прес.

" Но добра комерсиална полемика може да се направи единствено на уравновесена, реципрочна основа и никога не предстои на някакви закани ", уточни той и добави: " В това отношение имаме редица въпроси и опасения, които ще би трябвало да си изясним ".

" Не е в наша изгода да стартираме договаряния за всеобхватно комерсиално съглашение по сходство на TTIP, тъй като актуалният подтекст в този момент не ни го разрешава ", съобщи Еманюел Макрон, визирайки Трансатлантическа договорка за свободна търговия (TTIP), чийто прогрес беше блокиран преди две години.

Той също по този начин удостовери френското противоречие за включване в сходна договорка на тематики, касаещи селското стопанство. " Вярвам, че никой европейски стандарт не би трябвало да бъде потискан или намаляван, да вземем за пример в региона на околната среда, опазването на здравето или храните ".

Макрон продължава да упорства, че Съединени американски щати би трябвало да покажат с ясни жестове, че са склонни на компромис, като анулират наложените мита върху вноса на европейска стомана и алуминий. " Това би представлявало за мен въведения към реализиране на по-нататъшен съответен прогрес във връзка с търговията ", акцентира той.

Икономисти и анализатори означават, че изявлението на Еманюел Макрон демонстрира, че той оспорва част от постигнатите единствено ден по-рано сделки сред Доналд Тръмп и Жан-Клод Юнкер.

Така да вземем за пример той оспорва желанието на Тръмп за реализиране на " огромна " комерсиална договорка сред Съединени американски щати и Европейски Съюз.

Искането на Макрон, идните договаряния да не засягат селскостопанската търговия, пък наподобява в несъгласие с изявлението на Тръмп, че Европейски Съюз би трябвало неотложно да стартира да купува масирано американска соя.

Френският президент също по този начин упорства Съединени американски щати да създадат явен жест, отказвайки се от " противозаконните ", съгласно Макрон, високи мита върху вноса на стомана и алуминий от Европа. Трябва да се има поради, че след диалозите се Юнкер, Доналд Тръмп фактически загатна, че ще бъде комплициран завършек на тези митнически цени. Само ден по-късно обаче американският търговски секретар Уилбър Рос даде ясно да се разбере, че митата върху вноса на стомана и алуминий ще останат в действие, до момента в който вървят комерсиалните договаряния сред Съединени американски щати и Европейски Съюз.

Уилбър Рос също по този начин уточни, че Тръмп е упътил Департамента по търговия да продължава да изследва опцията за въвеждане на мита върху вноса на коли от Европейски Съюз, само че без да се подхваща нищо съответно. Според него заключенията по този въпрос ще бъдат факт в границите на към месец. Това негово изявление пък наподобява в несъгласие с обещанието на Доналд Тръмп да не вкарва сходни мита върху вноса на европейски коли.

Всичко това единствено подсказва, че идните търговски договаряния сред Съединени американски щати и Европейски Съюз няма да бъдат по никакъв начин лесни и че надали постигнатите сделки сред Тръмп и Юнкер ще допринесат за трайно намаление на комерсиалното напрежение от двете страни на Океана.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР