Френският президент Еманюел Макрон заяви, че започнатите след избирането му

...
Френският президент Еманюел Макрон заяви, че започнатите след избирането му
Коментари Харесай

Макрон представи мерките за укротяване на „жълтите жилетки”. Втвърдява тона към имиграцията и ислямизма

Френският президент Еманюел Макрон съобщи, че започнатите след избирането му промени би трябвало да продължат макар рецесията, предизвикана от демонстрациите на " жълтите жилетки ", съобщи Франс прес.

На конференция от Елисейския замък, предавана по малкия екран, Макрон показа предложенията си, образувани въз основа на националния спор, почнал след антиправителствените митинги. Демонстрациите на " жълтите жилетки " не престават от месеци, като стачкуващите упорстват държавното управление да промени икономическата си политика. Обръщението му към французите по тези въпроси бе планувано за предходната седмица, само че бе отсрочено поради пожара в парижката катедрала " Нотр Дам ".

Макрон разгласи, че желае доста понижаване на налога върху прихода за французите и изключително за представителите на междинната класа. " Не желая увеличение на налозите, желая понижаване на налога върху прихода на работещите ", посочи френският президент и сподели, че това ще стане допустимо посредством по-добро събиране на налозите, понижаване на публичните разноски, а също по този начин с повече работа от страна на французите.

Френският водач разгласи и желанието на държавното управление още веднъж да обвърже размера на най-ниските пенсии с инфлацията.

Въпреки оповестените нови ограничения съгласно Макрон досегашните промени на държавното управление в забележителна степен дават отговор на стремежите на френския народ. " Мисля, че настоящите и бъдещите промени в нашата страна не би трябвало да стопират, защото те в доста огромна степен дават отговор на стремежите на нашите съграждани. Предприетите ограничения през тези първи две години в доста връзки бяха обективни ", макар че евентуално не всеки път бяха " задоволително бързи, радикални и хуманни ", означи френският президент.

Макрон изрази страдание, че е основал у французите усещането, че е непоколебим и даже неправдив, и призна, че е бил припрян и придирчив.

Той заяви, че предлага понижаване на броя на депутатите и смяна на метода, по който се избират народните представители. Целта е по-добре да бъде показано разнообразието на френските политически партии, съобщи Асошиейтед прес. Съгласно настоящата изборна система партията победител на парламентарните избори печели мощно болшинство в Народното събрание и по този метод се слагат в по-неблагоприятно състояние по-малките партии. Макрон желае част от депутатите в долната камара на Народното събрание да се избират по пропорционална система.

Френският водач съобщи, че желае французите да се усещат по-ангажирани с демократичния развой и по тази причина счита, че би трябвало да бъдат опростени разпоредбите за иницииране на референдуми. Предвижданата смяна се състои в понижаване на един милион на броя подписи, нужен за организирането на такива допитвания. Сега за осъществяване на референдум са нужни подписите на 10 % от имащите право на глас.

Макрон възприе корав звук към имиграцията и политическия ислям.

Границите са една от опорите на нацията, съобщи френският президент, наблягайки, че има вяра твърдо в правото на леговище, само че " с цел да приемате хора, би трябвало да имате дом ".

Макрон повдигна и въпроса за френския принцип за светското начало на страната, заявявайки, че казусът е в устрема на някои малцинства да се отделят от останалата част на страната.

" Говорим за едно обособяване, което тук-там се е случило тайно, тъй като Републиката не е спазила своите обещания, приказваме за хора, които в името на една вяра следват политически план, този на политическия ислям, който желае да се отдели от нашата Република. И по този въпрос желаех от държавното управление да бъде неотстъпчиво ", добави Макрон, представен от Франс прес, отбелязвайки, че във Франция се води спор за мястото и организацията на исляма на територията на страната. Това е сложен въпрос за френското общество, който постоянно се подхранва от съответни случаи като носенето на ислямско покривало в учебните заведения или някои образователни стратегии. От 1905 година Франция има закон за делене на Църквата и страната, създавайки световна република.

" В последно време засилихме приложението (на закона от 1905 година - бел. АФП) ", в това число посредством затваряне на учебни заведения, културни центрове и асоциации, които не съблюдават разпоредбите на републиката, акцентира френският държавен глава.

От ноември държавното управление организира съвещания с религиозните представители, с цел да завърши плана си за промяна на закона от 1905 година, целяща най-вече да се усъвършенства прозрачността при финансирането на религиите и да се подсигурява спазването на публичния ред, напомня Агенция Франс Прес.

В речта си френският президент дефинира ислямския екстремизъм като опасност за френската република и акцентира, че желае държавното управление да работи по-усилено, с цел да попречи на екстремистите да навредят, отбелязва Асошиейтед прес.

Френският президент даде обещание и децентрализация на системата, заявявайки, че жителите явно желаят решенията да се вземат по-близо до тях и Франция би трябвало да промени метода на организация на републиката, отбелязва ДПА. Различните функционалности на другите нива на властта би трябвало да бъдат по-ясни, с цел да може хората да знаят защо гласоподават на локални и национални избори.

Освен това жителите би трябвало да могат да включва тематики в дневния ред на общинските препоръки посредством петиция, добави Макрон.

Френски реакционер и водачи на протестиращите отхвърлиха изказванията на президента

Консервативният френски опозиционен водач Лоран Вокие насочи рецензии към предложенията на президента Еманюел Макрон в отговор на митингите на " жълтите жилетки ", съобщи ДПА.

" Опасявам се, че днешните дарове, финансирани посредством бюджетен недостиг, ще се окажат налози на следващия ден ", съобщи Вокие пред телевизия Франс 2. Той акцентира, че предложенията на Макрон няма да оказват помощ на доста пенсионери, нито на тези, които зависят от колите си - група, която постави основите на митингите на " жълтите жилетки ", отбелязва ДПА.

Влиятелната лидерка на протестното придвижване Присия Людоски насочи рецензии към предложенията на президента Макрон и насочи във Facebook апел за нови митинги в цялата страна на 27 април, 1-и, 4-и, 8-и, 11-и, 18-и и 25-и май, макар че той отстъпи пред някои от настояванията на протестиращите.

Людоски акцентира, че Макрон е отхвърлил настояванията на " жълтите жилетки " за унищожаване на Данък добавена стойност за стоките от първа нужда и желае от французите да работят по-дълго, с цел да финансират неговите отстъпки. Според нея те могат да бъдат финансирани посредством битка с данъчните измами.

Макрон прикани за увеличение на периода на заплащане на пенсионни осигуровки. " Трябва да работим повече, тъй като живеем по-дълго ", съобщи френският президент, представен от ТАСС. Той акцентира, че не възнамерява промени на пенсионната възраст, а да се удължи продължителността на погашение на пенсионните вноски и работещите сами да могат да избират по кое време да излязат в пенсия.

Според Макрон това би решило казуса с промяната на пенсионната система.

Освен това Присия Людоски порица изявлението на Макрон, че протестното придвижване е било завладяно от склонни към принуждение радикали. " Нито дума за ранените и за злоупотребите на силите за сигурност ", акцентира лидерката на протестиращите, представена от ДПА.

След излъчването на речта на Макрон нощес деятелят на " жълтите жилетки " Тиери Пол Валет съобщи, че президентът " приказва като главнокомандващ и не схваща, че би трябвало да прояви невзискателност ". Движението възнамерява да провежда 24-ите си следващи митинги този уикенд, отбелязва Асошиейтед прес.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР