Френският президент Еманюел Макрон заяви, че ще посети Китай заедно

...
Френският президент Еманюел Макрон заяви, че ще посети Китай заедно
Коментари Харесай

Макрон и Фон дер Лайен ще посетят Пекин заради войната в Украйна

Френският президент Еманюел Макрон съобщи, че ще посети Китай дружно с председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, съобщи Агенция Франс Прес.

Макрон възнамерява да пътува до Пекин при започване на идващия месец за диалози с президента Си Дзинпин, защото западните водачи упорстват Китай да окаже напън върху Русия по отношение на войната в Украйна.

Френският президент заяви, че е отправил молба до Фон дер Лайен да го съпровожда за част от пътуването, откакто завърши срещата на върха на водачите на Европейския съюз в Брюксел. Целта на двамата ще бъде да показват единна позиция пред Китай.

Макрон прикани Пекин да помогне за убеждаването на Москва да приключи продължаващата към този момент година инвазия в Украйна.

Китай се пробва да се нарежда като неутрална страна в спора, макар че продължава да укрепва връзките си с Русия.

През февруари беше публикуван документ с позиция от 12 точки, в който китайският водач приканва за незабавни мирни договаряния и " политическо решение " за преустановяване на спора, без обаче да загатва за евакуиране на съветските войски.

Макрон съобщи, че напъните на Китай са позитивни, само че настоя, че мир може да бъде реализиран едвам откакто Русия изтегли войските си. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР