Френският президент Еманюел Макрон вероятно се надяваше да покаже, че

...
Френският президент Еманюел Макрон вероятно се надяваше да покаже, че
Коментари Харесай

Дебатът как да изглежда стреловидната кула на "Нотр Дам" раздели французите

Френският президент Еманюел Макрон евентуално се надяваше да покаже, че е съвременен и отворен към света, когато разгласи интернационален конкурс за дизайн на нова стреловидна кула на катедралата " Нотр Дам ", само че може би сътвори една изпълнена с проблеми обстановка.

Вече се водеше спор дали задачата на Макрон да ремонтира църквата до 2024 година, когато Париж ще е хазаин на Олимпийските игри, не е прекомерно амбициозна, само че в този момент президентът предизвика паника измежду хората, които избират националният знак да бъде възобновен в досегашния си тип.

" Тъй като стреловидната кула не е била част от първичния тип на катедралата, президентът на републиката се надява да се намерения по въпроса и да се откри модерно архитектурно решение ", съобщи Елисейският замък в изказване от сряда.

Компютърно генерираните изображения онлайн включват хрумвания над " Нотр Дам " да се извисява стъклена кула, която да замести 91-метровата изгоряла кула, добавена към катедралата в средата на 19 век, заменила на собствен ред средновековната кула на църквата, отстранена през 1786 година. Това обаче наподобява е прекомерно за мнозина французи, изключително за тези с традиционалистки и католически възгледи.

Според онлайн изследване на консервативния вестник " Фигаро " над 70 % от 35-те хиляди интервюирани са срещу дизайн в актуален жанр.

Франсоа-Ксавие Белами, 33-годишният мъдрец, който ще оглави листата на дясната партия " Републиканците " на изборите за Европейски парламент идващия месец, съобщи, че държавното управление на Макрон е демонстрирало липса на невзискателност с предлагането си за възобновяване на кулата в напредничав жанр.

" Ние сме наследници на културното завещание, то не ни принадлежи и затова е значимо да го предадем (на бъдещите поколения) такова, каквото сме го получили. Във Франция има правила за отбрана на културното завещание. Президентът не е над закона. Не е негова работа да взема решение дали да бъде построена съвременна кула, съобщи Белами пред " Ройтерс ".

Въпреки че Белами е закостенял католик и от него може да се чака да упорства за възобновяване на 850-годишния готически шедьовър във формата му тъкмо отпреди пожара, мнението му се споделя от някои историци на архитектурата.

Фотогалерия: Архивни фотоси на "Нотр Дам " >

Патрик Демуи, професор емеритус по средновековна история, експерт по катедралата " Нотр Дам " в Реймс, съобщи, че ще е доста мъчно да си представим нещо толкоз друго от стреловидната кула от 19 век, макар че архитектът на кулата Йожен Виоле-ле-Дюк е показал нововъведение с дизайна си.

" Лично аз съм последовател на това тя да бъде възобновена във типа си отпреди пожара, защото това е кулата, която се е наложила в груповата памет. Би било мъчно да си представим кула в актуален тип, тъй като към този момент няма да възприемаме постройката като " Нотр Дам ", сподели Демюи пред " Ройтерс ".

Френският министър на културата Франк Ристер съобщи, че е значимо в страната да има спор по въпроса и да се генерират хрумвания. Вероятно ще минат месеци, а може би и години на полемика преди да бъде определен дизайн, бил той в актуален жанр или не.

" Шедьовърът, който ни остави Виоле-ле-Дюк, е извънреден, само че не трябва догматично да настояваме възобновената катедрала да бъде идентична. Трябва да има спор, да забележим какви хрумвания ще бъдат препоръчани и тогава да решим ", сподели Ристер пред телевизия Бе Еф Ем.

 Дебатът по какъв начин да наподобява стреловидната кула на
© Reuters

Париж в предишното е правил опити с архитектурата си, без значение дали със здания като центъра " Помпиду " или стъклената пирамида в сърцето на Лувъра, която смесва модернизма с типичен линии. Други здания, като да вземем за пример 210-метровата кула Монпарнас или големия площад на Голямата арка, станаха обект на рецензии, макар че имат и почитатели.

Според Жан-Мишел Ленио, експерт по историята на изкуството в Националния институт за история на изкуството, " Нотр Дам " е специфична, защото е по едно и също време произведение на изкуството, един от най-големите френски монументи и източник на единение за жителите в тежки времена.

" Възстановяването на " Нотр Дам " не трябва да се трансформира във опция за изобретателни архитекти да показват новаторството си. Трябва да възпроизведем оригинала, кулата на Виоле-ле-Дюк. Най-добрият и най-консенсусен метод да преодолеем тази ужасна злополука е да я върнем в първичното й положение ", сподели Ленио пред " Ройтерс ". /БТА

Всичко, което би трябвало да знаете за: Пожарът в Нотр Дам (21)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР