Френският президент Еманюел Макрон призова начело на ЕС да бъдат

...
Френският президент Еманюел Макрон призова начело на ЕС да бъдат
Коментари Харесай

Макрон: Главните постове в ЕС да се заемат от хора с опит

Френският президент Еманюел Макрон прикани отпред на Европейски Съюз да бъдат определени хора, които да имат опит и да пораждат доверие, предадоха международните организации. Той насочи този апел в Брюксел, където дойде за присъединяване в срещата на върха на Европейски Съюз. Според Макрон, " с цел да се построи европейската упоритост за идните пет години, отпред на Европейски Съюз би трябвало да бъдат определени дами и мъже, които имат опит и пораждат доверие, което им разрешава да се посветят напълно на задачите си ".

Макрон добави, че основните критерии към претендентите за водещите постове е те да са потвърдили своите качества на високо ниво в техните родни страни или в Европейски Съюз. Това както наподобява в действителност изключва Манфред Вебер, претендентът за ръководител на Европейска комисия, желан от немския канцлер Ангела Меркел, защото той в никакъв случай не е заемал държавен пост, предава Народоосвободителна въстаническа армия.

Президентът загатна имената на датчанката Маргрете Вестагер, която е сегашен еврокомисар за конкуренцията, на французина Мишел Барние, който е еврокомисар, отговарящ за Brexit и на холандеца Франс Тимерманс, който е заместник-председател на Европейска комисия и сподели, че те са част от хората, които имат пълномощия да бъдат отпред на Европейски Съюз.

Макрон акцентира, че целите за Европейски Съюз за идващите години включват намирането на решения на климатичните въпроси и на икономическите провокации, както и създаване на Европа, която пази своите жители. Президентът напомни, че за първи път откогато съществува Европейският парламент, в него няма болшинство от две партии - десницата и левицата. Следователно е належащо да се построи " друго нещо, нов план, който да е по сходство на това, което европейският народ е избрал ", добави той.

Макрон сподели, че не желае през днешния ден да се водят диспути за имена на хората, които ще заемат водещите европейски постове, а " диспути за плановете, за целите и за критериите ".

Същевременно немският канцлер Меркел съобщи, че изцяло поддържа системата за избор на правоприемник на Жан-Клод Юнкер, която се базира на претенденти, препоръчани от групите в Екологичен потенциал. Тя изрази още веднъж мощна поддръжка за Манфред Вебер.

Днес преди срещата на върха на европейските водачи в Брюксел има редица срещи в други формати. Белгийският министър председател Шарл Мишел бе поканил на обяд Макрон, испанския министър председател Педро Санчес, португалския министър председател Антониу Коща и холандския министър председател Марк Рюте. Макрон ще има срещи и с водачите на Вишеградската група, а след това с Доналд Туск и с Меркел.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР