Френският президент Еманюел Макрон пристига във Вашингтон на тридневна визита.

...
Френският президент Еманюел Макрон пристига във Вашингтон на тридневна визита.
Коментари Харесай

Френският президент Макрон ще се срещне с американския си колега Доналд Тръмп

Френският президент Еманюел Макрон идва във Вашингтон на тридневна аудиенция. Макрон е първият задграничен водач, който Доналд Тръмп ще одобри с всички почести на държавно посещаване. Двамата ще имат частна вечеря в историческата резиденция на Джордж Вашингтон " Маунт Върнън ", последвана от гала в градината на Белия дом и вечерен банкет в неговите салони.

Двамата ръководители обаче имат диаметрално противоположни позиции по редица въпроси - от климата през свободната търговия до Иран. Затова тридневната аудиенция на Макрон в Съединените щати ще подложи на тестване положителното му отношение към президента Доналд Тръмп, означават наблюдаващи, които чакат от френския държавен глава да се опита да повлияе на американския си сътрудник по редица основни въпроси. Сред главните тематики ще бъдат Сирия и Северна Корея, връзките с Русия, иранската нуклеарна стратегия и митата, наложени от Съединените щати на страни от Европейския съюз.
Тръмп даде на Европейски Съюз период до 1 май да контракти непрекъснато изключване от новите мита на артикули от стомана и алуминий, а на Франция, Англия и Германия - до 12 май " да поправят " съглашението за иранската нуклеарна стратегия.

Двамата президенти ще беседват във вторник сутринта в Белия дом. След това Макрон ще отиде в Държавния департамент на обяд с вицепрезидента Майк Пенс. В сряда Макрон ще държи тирада на британски език пред общо съвещание на двете камари на Конгреса, което е рядко оказвана чест на непознат държавен водач.

Срещата идва малко повече от седмица след взаимните удари на Вашингтон, Париж и Лондон в Сирия поради хипотетичната химическа офанзива в град Дума. /bnr.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР