Френският президент Еманюел Макрон представя трудовата си реформа, която се

...
Френският президент Еманюел Макрон представя трудовата си реформа, която се
Коментари Харесай

"Майката на всички реформи" - Макрон представя спорна трудова реформа

Френският президент Еманюел Макрон показва трудовата си промяна, която се счита за най-голямото му тестване, откогато влезе в Елисейския замък напролет, означават " Ройтерс " и Би Би Си. " Това е майката на всички промени, осъзнаваме го, " сподели финансовият министър Брюно льо Мер пред най-голямата работодателска организация в страната на среща в сряда.

Това е вторият опит за огромни промени в трудовото законодателство, откакто предходната промяна на предшественика на Макрон, Франсоа Оланд, се провали поради опозиция от крайнолявата съпротива на фона на всеобщи митинги. По това време самият Макрон беше министър на стопанската система.

Сред плануваните ограничения са стъпки, които ще дадат на бизнеса еластичност в договарянията със синдикатите, изключително за компании с по-малко от 50 чиновници, и благоприятни условия за по-лесно наемане и уволнение на чиновници и договаряне на изискванията за работа. Според френски медии се чака и въвеждане на таван за обещетенията, които могат да получават съкратени чиновници, само че цената му ще е по-висока от в началото мечтаната от президента и екипа му. Очаква се и да се удължи описът от въпроси, които управлението на фирмите може да договаря непосредствено със чиновниците си без посредничеството на синдикатите.

Документът от 200 страници ще бъде показан на синдикатите в 11 ч. българско време, а по-късно ще бъде разгласен и от премиера Едуар Филип. За френското общество това е доста мъчителен въпрос. По време на ръководството на предходния президент Франсоа Оланд първият стадий от промяната провокира напролет на 2016 година редица всеобщи общонационални стачки, които сковаха страната. В резултат планът бе доста омекотен.

" Не промени, а промяна "

На посещаване в Румъния предходната седмица Макрон сподели, че Франция е страна, която " не предстои на реформиране... тъй като французите ненавиждат промени, " по тази причина тя се нуждае от " промяна ", а не от промени. С измененията в трудовото законодателство и други начинания той се надява да понижи безработицата от 9.5 на 7 % до 2022 година

Рейтингът на Макрон обаче понижа трагично, откогато той пое президентския пост през май. Проучване от 27 август сподели, че утвърждението за него е към 40%, до момента в който през юли беше близо 57 на 100.

Междувременно изследване на института за обществени проучвания " Елаб " за телевизионния канал Бе Еф Ем сподели, че 60 на 100 от респондентите са обезпокоени от желанията на президента да реформира трудовото законодателство. От друга страна девет от 10 запитани са се съгласили, че то би трябвало да се реформира.

От интервюираните 25 на 100 са показали, че имат вяра в изгодата за трудещите се от промяната на трудовия кодекс, а 15 на 100 са изразили равнодушие по въпроса. Според " Елаб " 52 на 100 от последователите на концепцията за законодателни промени са на мнение, че те би трябвало да обиден единствено няколко пункта. В същото време 40 на 100 от участвалите в допитването са се оповестили за цялостна смяна на нормите на трудовия кодекс на Франция. Останалите се въздържат от мнения.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР