Френският президент Еманюел Макрон потвърди в интервю, публикувано от вестник

...
Френският президент Еманюел Макрон потвърди в интервю, публикувано от вестник
Коментари Харесай

Макрон: Сухопътни операции в Украйна с участието на Запада може би ще са нужни в някакъв момент

Френският президент Еманюел Макрон удостовери в изявление, оповестено от вестник „ Паризиен “, че сухопътни интервенции в Украйна с присъединяване на Запада може би ще са нужни " в някакъв миг ", съобщи Франс прес.

" Може би в даден миг – не го желая, няма да поема самодейността за това – ще се наложи да има интервенции на терен, каквито и да са те, с цел да се противопоставим на съветските сили ", сподели Макрон.

Той е дал това изявление в петък, след завръщането му от Берлин, където се срещна с водачите на Германия и Полша.

„ Силата на Франция е в това, че можем да го създадем “, добави президентът.

В немската столица Макрон се срещна с канцлера Олаф Шолц и полския министър председател Доналд Туск в проява на единение сред трите страни.

Многократните заявления на Макрон, който отхвърля да изключи изпращането на сухопътни войски в Украйна, всяха ужас измежду съдружниците на Париж отпред с Германия и провокираха съвсем единомислещото отрицание на опозицията във Франция.

В изявлението си за „ Паризиен “ президентът отхвърля всевъзможни различия във френско-германския тандем по този въпрос. „ Исках да дойда в Германия доста бързо, с цел да не провокирам спор за стратегическите разлики, които може да съществуват: те не съществуват “, изяснява Макрон.

" Никога не е имало различия сред канцлера и мен. Имаме доста общи възгледи за задачите и обстановката. Различен е методът на използването им ", продължава той, наблягайки " стратегическата просвета " на двете страни.

„ Германия има стратегическа просвета на огромна нерешителност, на невмешателство и се държи на разстояние от нуклеарната сила “, изяснява той. „ Модел, който е прекомерно друг от този на Франция, оборудвана с нуклеарни оръжия запазила и укрепила професионална войска “, сподели още веднъж Макрон.

Френският президент прибавя, че се е отказал от пътешестване до Киев, с цел да отиде в Берлин в петък и да се срещне там с Олаф Шолц и Доналд Туск. Той увери, че ще се срещне с президента Володимир Зеленски в Украйна преди средата на този месец.Това пътешестване към този момент един път беше планувано за февруари и по-късно отсрочено. Сега Макрон споделя, че визитата му ще се състои през идващите седмици. Той също по този начин акцентира допълващия се темперамент на помощта, която Франция и Германия могат да дават.

" Германия харчи повече от Франция, има повече бюджетно пространство, това е опция. Франция може да прави неща, които Германия не може ", съобщи той пред „ Паризиен “.

Макрон споделя още, че " Не би трябвало да се оставяме да бъдем сплашени, ние не сме изправени пред велика мощ. Русия е междинна мощ с нуклеарни оръжия, чийто Брутният вътрешен продукт е доста по-нисък от този на европейците, по-нисък от този на Германия, на Франция ", акцентира Макрон, предава Българска телеграфна агенция.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР