Френският президент Еманюел Макрон отбеляза Международния ден на жената с

...
Френският президент Еманюел Макрон отбеляза Международния ден на жената с
Коментари Харесай

Франция ще огласява и опозорява имената на компании, които плащат по-малко на жените

Френският президент Еманюел Макрон означи Международния ден на дамата с заричане да "огласява и опозорява " имената на компании, които заплащат на дамите по-малко, в сравнение с мъжете за една и съща работа, оповестява БГНЕС.

По време на посещаване във компания за ръководство на парцели в Париж, определяна като модел на тъждество сред половете, той разгласи проектите си за "драстично " увеличение на инспекциите на фирмите, с цел да се подсигурява спазването на закон, изискващ равно възнаграждение за идентичен труд.

"Ще въведем система "име и срам ", с цел да се огласяват (имената на) фирмите, които минимум съблюдават закона ", споделя Макрон, който е трансформирал битката против сексизма в основен приоритет.

"Никой не желае да бъде на дъното на класа по този въпрос ", сподели той.

Световният стопански конгрес предходната година класира Франция на 11-то място от 144 страни за тъждество сред половете, само че я сложи на нежеланото 129-то място за тъждество на заплатите за идентична работа. В сряда министър-председателят Едуард Филип разгласи проектите си да се бори за компании, които заплащат на дамите по-малко.

В рамките на пакета от промени на работното място, които ще бъдат финализирани идващия месец, софтуерът, следящ заплащането, ще бъде показан във всички компании с повече от 250 чиновници от 2019 година и във всички компании с над 50 чиновници до 2022 година, сподели Филип. Компаниите, за които е открито, че имат "неоправдани " несъответствия, ще имат три години, с цел да поправят обстановката или да платят санкции до 1% от тяхната ведомост за заплатите.

Сексизмът и насилието против дами - осезаемо облекчени от акцията #Metoo, стартирана след абсурда на Харви Уейнстейн - преобладаваха заглавията във Франция.На мъжете читатели на в. „ Либерасион “ е било поискано да платят с 25% повече за своя брой за деня, което е пропорцията на по-ниско възнаграждение за френските дами спрямо мъжете.

За една и съща работа на дамите се заплаща приблизително с 9% по-малко. „ Либерасион “ разгласява две издания в четвъртък с разнообразни корици, едното с надпис "за дами, 2 евро, естествена цена " със знак на жена, а другото маркирано "за мъже, 2,50 евро " със знак на мъж.

От вестника споделят, че се въодушевили от канадското месечно издание „ Maclean's “, което взе по-висока цена от мъжете за изданието си през март, с цел да балансира разликата в заплащането на мъжете и дамите.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР