Френският президент Еманюел Макрон обяви, че създава нов консултативен комитет,

...
Френският президент Еманюел Макрон обяви, че създава нов консултативен комитет,
Коментари Харесай

Макрон създаде дългоочаквания консултативен комитет

Френският президент Еманюел Макрон разгласи, че основава нов съвещателен комитет, в чийто състав ще влязат политици, бизнес водачи и представители на гражданското общество .

Той ще дава своето мнение по най-различни въпроси - от обучение, през климатични политики до евтаназия. На база изразената позиция някои от въпросите ще могат да бъдат поставяни на референдум.

Поканени са 52-ма души, представляващи обособените политически сили, синдикатите и високопоставени служители, които ще би трябвало да си кажат мнението, с цел да не се усещат подценени и да не настояват, че решенията, които те би трябвало да извършват, се взимат единствено отвесно.

Сред членовете на комитета са президентът на Висшия съвет по климатичните политики Корин льо Кере, първият ръководител на Сметната палата Пиер Московиси и шефът на Централната банка - Франсоа Вилерой дьо Гало.

" През идващите седмици ще обмислим промени в учебната система и в опазването на здравето, като ще изградим и пътни карти за тяхното въвеждане " - уточни президентът.

Той разгласи и че ще бъде основан уеб страница, където гласоподавателите да могат да кажат мнението си по значими въпроси, тъй че д а се почувстват по-ангажирани с неговото ръководство .

Президентът разгласи проектите си за този съвещателен комитет още предходната година - преди парламентарните избори, когато неговата центристка партия загуби болшинството в Народното събрание.

След оповестяването на основаването на новия комитет водачът на крайнодесните - Марин Льо Пен разгласи, че това е трик . Лидерът на социалистите Оливие Форе го дефинира като " незанимателен ход ".

От своя страна Макрон разяснява: " Трябва да измислим нещо ново, нов метод на спор. Не нова институция ".

Един от основните въпроси, който вълнува цялото общество, а изключително синдикатите, е промяната в пенсионната система . Опитите на Макрон да увеличи възрастта за пенсиониране от 62 на 65-годишна възраст.

Откакто през 2017 година Макрон бе определен за президент, той постоянно е упрекван във могъщ жанр на ръководство , при който единствено спуска заповеди от горната страна надолу. Това чувство оказа помощ за разпалването на продължителните митинги на  през 2018 и 2019 година .

След тях Макрон даде обещание решенията да се взимат след диспути с гласоподаватели и с представители на локалните управляващи.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР