Френският президент Еманюел Макрон може да е прокарал непопулярната си

...
Френският президент Еманюел Макрон може да е прокарал непопулярната си
Коментари Харесай

Пенсионната реформа на Макрон просто слага край на френското изключение

Френският президент Еманюел Макрон може да е прокарал непопулярната си пенсионна промяна, само че единствено с висока цена за политическия си капитал, който в този момент се пробва да поправи, като предлага диалози със синдикатите по други въпроси, написа " Ройтерс ".

Като се има поради, че неговият пенсионен проект, който покачва законоустановената възраст за пенсиониране от 62 на 64 години, просто слага Франция в по-голяма степен до нейните съседи от Европейския съюз, някои задгранични коментатори се чудеха защо са всички митинги и публичен яд.

Но това не съумява да разбере освен за какво французите гледат на 62-годишната пенсионна възраст като на скъпа обществена облага, само че също по този начин и на опасенията на доста служащи, чието персонално състояние значи, че са били изключени от нея и в този момент са изправени пред по-късно пенсиониране.

Могат ли французите да се пенсионират по-рано от другите в Европа?

На доктрина да. Заедно с Гърция, Франция сега има най-ниската законоустановена възраст за пенсиониране в Европейския съюз, където междинната възраст в 27-членния блок е 64,8 години.

Сравнително по-ниското пенсиониране и високата дълготрайност на живота значат, че французите в действителност прекарват повече време в пенсия от доста други страни, съгласно данни на Организацията за икономическо съдействие и развиване.

Организацията за икономическо сътрудничество и раз пресмята, че французинът нормално прекарва 23,5 години в пенсия, на второ място след 24-те години в Люксембург и много над 20-те години, които мъжете във Англия и Германия прекарват в пенсия.

По-добре ли са другите пенсионери?

Френските пенсионни заплащания като дял от приходите преди пенсиониране са комфортно по-високи, в сравнение с другаде. Пенсионният приход на френския пенсионер след облагане с налози е съвсем три четвърти от приходите му преди пенсиониране спрямо 58% във Англия и близо 53% в Германия, съгласно OECD.

Такава благотворителност си има цена. Франция харчи близо 14% от стопанската система си за пенсионната си система. Това е съвсем двойно повече от междинното за Организацията за икономическо сътрудничество и раз от 7,7%, като единствено Италия и Гърция харчат повече от Франция.

Но такива високи разноски оказват помощ за запазването на нивото на беднотия на пенсионираните хора във Франция измежду най-ниските в развития свят - единствено 4% от популацията в съпоставяне със приблизително за Организацията за икономическо сътрудничество и раз от 13%, до момента в който равнищата на неравноправие също са по-ниски от междинните.

Всички ли се употребяват от това? 

Не тъкмо. Докато Франция се откроява с ниската си общоприета възраст за пенсиониране, картината не е толкоз ясна, в сравнение с наподобява на пръв взор, тъй като по кое време един служащ се пенсионира също зависи от това какъв брой дълго е правил вноски в пенсионната система.

Периодът, който служащите би трябвало да заплащат, последователно се усилва от 42 на 43 години, а промяната на Макрон измества задачата от 43 години до 2027 година от 2035 година преди.

Повече от една трета от френските служащи към този момент напущат работната мощ след 62 години, съгласно Conseil d`Orientation des Retraites, самостоятелен панел, който дава разбор на пенсиите за държавното управление.

Често хората, които са почнали да работят до късно заради по-високо обучение или са отделили време от кариерата си, с цел да отгледат деца, би трябвало да работят много след 62 години. Сега и след промяната на Макрон всеки може да се пенсионира на 67 години с цялостна пенсия, без значение какъв брой дълго заплаща.

Организацията за икономическо сътрудничество и раз пресмята, че естествената възраст за пенсиониране за французин, почнал работа на 22 години, е 64,5 години, малко по-висока от междинната за Европейски Съюз от 64,3 години, но под 65,7 години в Германия.

Въпреки това, защото доста страни разрешават изключения за ранно пенсиониране и някои хора се пенсионират преди да получат цялостна пенсия, междинната ефикасна възраст в доста страни е по-ниска от общоприетата законова възраст.

Във Франция междинната ефикасна възраст на хората, които напущат пазара на труда, е 60,4 години, много под междинната за Организацията за икономическо сътрудничество и раз от 63,8 години.

А в този момент какво? 

В телевизионно послание в най-гледаното време в понеделник вечер Макрон изясни на французите, че " да работим малко по-дълго, както направиха нашите европейски съседи ", ще сътвори повече благосъстояние за стопанската система и ще разреши по-големи равнища на вложения.

Опозиционните партии и синдикатите споделят, че проектите на Макрон са брутална офанзива против обществения модел на страната, където солидни налози и пенсионни вноски финансират великодушни обществени услуги.

Правителството на Макрон споделя, че повишението на възрастта за пенсиониране ще запуши дефицит от 13,5 милиарда евро, който пенсионната система другояче би изпълнила до 2030 година

Въпреки това, изследване, оповестено във вторник от икономическия мозъчен концерн Rexecode, допуска, че предстоящите облаги на държавното управление са прекомерно оптимистични и дефицитът евентуално ще остане.
 И след обръщението на Макрон: Пожари и погроми в Париж
И след обръщението на Макрон: Пожари и погроми в Париж

Синдикатите: Президентът не схваща гнева на работещите
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР