Френският президент Еманюел Макрон, който днес започва първото държавно посещение

...
Френският президент Еманюел Макрон, който днес започва първото държавно посещение
Коментари Харесай

Защо Макрон носи дъбова фиданка за Тръмп

Френският президент Еманюел Макрон, който през днешния ден стартира първото държавно посещаване на международен водач, откогато Доналд Тръмп влезе в Белия дом, носи като подарък на американския си сътрудник дъбова фиданка. По този метод той по едно и също време отдава респект към починалите американци в Първата международна война и ухажва слабостта на Тръмп към славата на Съединени американски щати като най-голямата военна мощ в света.

Фиданката е от гората Бельо на към 100 км североизточно от Париж, където през юни 1918г. морските пехотинци на Съединени американски щати водят стълкновение с немската имперска войска, донесло прякора на този жанр войски - " дяволските кучета ".

Според разкази на участници в събитията откакто отблъскват немска атака пехотинците се събрали към шадраван, наименуван Teufelhunden. Самите германци били респектирани от героизма на съперника и почнали даго назовават с това име.

По-късно историци откриват, че към този епизод наподобява има по-скоро боен мит, в това число тъй като изразът не е присъщ за немския език. По-масово се използва Höllenhund, до момента в който Teufelhunden е и граматически погрешно - би трябвало да се изписва разграничено Teufel Hunden, а когато е слято сред двете думи има s - Teufelshunden. Освен това за морските пехотинци като " кучета от пъкъла " е писано в белгийската и американската преса два месеца преди сраженията в Бельо.

Изразът обаче е общопризнат от морската пехота и е употребен и в пропагандни материали при готовност.

Макрон не за пръв път прибягва до сходни алегорични жестове в дипломацията. При визитата си в Китай до подари на президента Си Цзинпин кон от елитната Републиканска армия на Франция. Причината е, че при визитата си в Париж през 2014г. Цзинпин споделил, че е впечатлен от ескорта от 104 конни гвардейци.

Друг подобен образец е жестът към Англия, с който да се показва, че и след напускането на Европейския съюз двете страни ще останат близки съдружници. Става дума за предлагането да бъде даден чартърен стенният гоблен от Байо - извънреден артефакт от 11 век, представящ в облици нахлуването на Уилям Завоевателя в Англия през 1066г. и покоряването на страната.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР