Френският президент Еманюел Макрон каза на Владимир Путин, че Русия

...
Френският президент Еманюел Макрон каза на Владимир Путин, че Русия
Коментари Харесай

Какво се случи през седмицата

Френският президент Еманюел Макрон сподели на Владимир Путин, че Русия би трябвало да съблюдава главните демократични правила, и съобщи, че се надява двамата с съветския си сътрудник да реализират прогрес за спокойно споразумяване на рецесията в Украйна.

3.7% растеж на Брутният вътрешен продукт за тази година чака Българска народна банка, което е покачване от 0.1 прочие пункта по отношение на прогнозата им през декември. Вицепремиерът по икономическата и демографската политика Марияна Николова е избрана за ръководител на Съвета по киберсигурността със заповед на премиера Борисов. Тя незабавно разгласи, че ще предложи по-високи санкции за киберпрестъпленията – затвор от 10 до 15 години и възбрана за посещаване на страни от Европейски Съюз, каквито съгласно нея били насоките на Съвета на Европа. Николова зае мястото на Валери Симеонов в Министерски съвет, преди този момент беше шеф на кабинета му.

Архитектурна ирония за да провокира реакции - по този начин претендентът на " Демократична България " за кмет на София проектант Борислав Игнатов дефинира предлагането си за реорганизация на Паметника на руската войска.

Законопроект на Министерството на здравеопазването планува експлицитна възбрана здравно обезпечените лица да доплащат за обзор и лекуване в извънболничната помощ и в лечебните заведения. В болница ще се доплаща единствено за избор на екип и специфични битови условия.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Политологът Калоян Методиев е новият началник на кабинета на президента , както и ръководител на основания през март Стратегически съвет към президента на мястото на Иво Христов, който бе определен за евродепутат от листата на Българска социалистическа партия. Методиев стартира политическата си кариера в младежкото Съюз на демократичните сили, като напуща партията през 2005 година От 2015 година е основен анализатор на Института за тактики и разбори с изпълнителен шеф Валерия Велева и от този момент е постоянен създател в уеб страницата epicenter.bg.
Президентът Румен Радев сменя началника на НСО генерал-майор Данчо Дяков, който е изискал да бъде освободен по персонални аргументи. В сряда освобождението бе в съгласие с кабинета. Дяков бе назначен на поста през март м.г., преди този момент бе консултант на президента по военната сигурност.

Свят
Италианският министър председател Джузепе Конте подаде оставка след ерес в ръководещата коалиция , формирана от крайнодясната " Лига " и антисистемното Движение " Пет звезди ". Вицепремиерът и водач на " Лига " Матео Салвини реши да саботира държавното управление с искане за предварителни избори, надявайки се да се възползва от скок в известността съгласно социологическите изследвания. Лявоцентристката Демократическа партия към този момент съобщи, че е подготвена да организира диалози с " Пет звезди " за сформирането на ново ръководство. Ако не бъде открит вид за различно болшинство в границите на този парламент, президентът Серджо Матарела ще свика избори.

Германският финансов министър Олаф Шолц загатна, че държавното управление е готово на 50 милиарда евро спомагателни разноски при положение на икономическа рецесия. Той прецизира, че това не е неизбежно, само че ръководещите са под напън да прекратят политиката на уравновесен бюджет. Бизнес водачи от дълго време приканват за разхлабване на разноските и за занемаряване на правилото за нулев недостиг.

Атентатор самоубиец се взриви на женитба в Кабул и лиши живота на над 60 души, а ранените са повече от 180. Нападението бе осъществено в шиитски квартал в афганистанската столица.

Бразилската амазонска гора е жертва на рекорден брой пожари тази година , предизвестява Националният институт за галактически проучвания. Негови сателитни фотоси демонстрират покачване с 84% на пожарите в съпоставяне със същия интервал през 2018 година Активисти упрекват президента Жаир Болсонаро, че окуражава дървосекачи и фермери да разчистват терена за земеделие и пасища, поради което обезлесяването рисково се форсира.

Икономика

Държавата възнамерява да продаде ДЦК за още 200 млн. лева На аукцион на 26 август Министерството на финансите ще преотвори 20-годишна емисия облигации, от която в началото предложи бумаги през юни тази година. Това е петият аукцион в границите на малко повече от два месеца, като общият размер стихотворец нов дълг все още доближава 700.6 млн. лева Финансовият министър Владислав Горанов преди време съобщи, че държавното управление възнамерява да доближи заложения в бюджета за 2019 година предел за нов дълг от 1 милиарда лева, т.е. не е изключено до края на годината да има още излъчвания.

България е в топ 20 на най-замърсените със серен диоксид страни. Това е един от изводите от отчет на Greenpeace, който употребява данни от спътник на НАСА за мониторинг на качеството на въздуха. Основната причина за замърсяването е неприятният надзор върху въглищните централи, като в изследването са посочени 423 " горещи точки " на замърсяване по света. Маришкият басейн край Стара Загора е в първите 50, а Топлоелектрическа централа " Бобов дол " и централата на Ахмед Доган във Варна са в топ 150.

Арбитражният съд във Вашингтон реши дефинитивно разногласието сред България и Оманския фонд в интерес на страната ни, заяви Министерството на финансите. Държавният авариен фонд на Оман, който притежаваше към 30% от банкрутиралата КТБ, твърдеше, че дейностите на българската страна и Българска народна банка по отношение на слагането на банката под необикновен контрол, отнемането на лиценза и оповестяването й в неплатежоспособност, както и отводът й да бъде предоставена ликвидна поддръжка или избавителен проект под друга форма съставляват нарушавания на Договора за взаимно поощряване и отбрана на вложенията сред България и Оман. След като са показани доказателства и мнения от българска страна, оманският фонд се е отказал от исковете си без право да ги предяви още веднъж.

Бизнес
Airbnb записва годишно нарастване на резервациите си с 31% през първото тримесечие на годинатa, като през платформата са минали заплащания за 9.4 милиарда $. Това е добър знак за ръководената от Браян Чески компания, която желае да притегли вложители, защото възнамерява да излезе на борсата, показва Reuters.

Държавата предлага периодите по Наредба Н-18 да бъдат удължени до следващата година. Това излиза наяве от оповестени от Министерството на финансите нова доза оферти за промени на нормативния акт. С тях се предлага да се удължи с четири месеца срокът, в който ползващите програмен продукт за ръководство на продажбите (СУПТО) компании би трябвало да отговорят на новите условия. Така новата дата за тях, без значение дали са регистрирани по Данък добавена стойност, става 31 януари 2020 година За онлайн търговците, които не употребяват различен програмен продукт за ръководство на продажбите с изключение на този на онлайн магазина, срокът се измества до 31 март на идната година.

" Струма " в посока Гърция ще остане затворена повече от месец. Поне до края на септември ще бъде затворен секторът от автомагистрала " Струма ", където се намира мостът, потърпевш от пожара на нерегламентирано струпани под него боклуци. Работна група от УАСГ е открила, че бетонът и армировъчната стомана на няколко колони на моста са наранени неприятно и ремонтът ще отнеме най-малко месец и половина, а до тогава придвижването е отбито по остарелия път сред Дупница и Бобошево. Сделки и планове

Paysafe открива втори офис в София, в който ще работят 200 души. От компанията за мобилни разплащания разясниха, че новите им чиновници ще бъдат " ангажирани главно с осведомителните технологии, сигурността и финансовите действия на компанията ", а новият им офис ще е в в една от постройките на Garitage Park. Дружеството към този момент има 1200 чиновници в България.

София ще реставрира античния пантеон край Южния парк с близо 1 млн. лева В момента теренът, на който се намира, е зарязан и обраснал с плевели, до момента в който проектът на общината е да го трансформира в туристическа атракция. Това ще стане по Програмата за трансгранично съдействие Interreg - ИПП - България - Сърбия, в която Столичната община е сътрудник. Получената безплатна финансова помощ по нея е на стойност 430 хиляди лева, а останалите 560 хиляди лева са от бюджета на общината.

В Габрово ще има нова частна болница. Компанията, притежател на частната болница " Св. София " в София, съумя да преодолее мораториума от две години за градеж на нови клиники и ще отвори ново частно лечебно заведение " Свети Иван Рилски Габрово ", което ще разполага със 47 кревати. Собствениците са фамилията лекари Христо и Валентина Мазнейкови. " Спиди " ще употребява електрически триколки за доставки в София, Варна и Пловдив. В първата фаза на плана те ще се употребяват единствено за доставка на колета в централните градски елементи, само че е допустимо в идващите 3 години да влязат и в по-широкия център.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР