Френският президент Еманюел Макрон, каза, че вижда възможно придвижване напред

...
Френският президент Еманюел Макрон, каза, че вижда възможно придвижване напред
Коментари Харесай

Макрон вижда изход от ситуацията с Украйна, но той „може да отнеме месеци“

Френският президент Еманюел Макрон, сподели, че вижда допустимо напредване напред в дипломатическата рецесия, обвързвана с напрежението към Украйна, макар че то може да отнеме месеци. Това стана ясно във вторник след среща с украинския си сътрудник Володимир Зеленски в Киев.

Ден по-рано Макрон беседва и с съветския президент Владимир Путин. Тогава Путин загатна, че е реализиран прогрес на първата му среща със западен водач в Кремъл, откогато Русия струпа войски по границата с Украйна.

„ Сега имаме опцията да придвижим тези договаряния напред “, сподели Макрон, като добави, че вижда „ съответни, на практика решения “ за понижаване на напрежението сред Москва и Запада.

Въпреки това посочи, че никой въпреки всичко не би трябвало да бъде „ доверчив “ по отношение на скупчването на съветски войски по границата с Украйна.

„ С използването на това застрашително позициониране Русия взе решението да наложи напън върху интернационалната общественост “, сподели Макрон. „ Не може да подценяваме момента на напрежение, през който прекосяваме “.

Френският президент не даде детайлности по отношение на срещата. По-рано след срещата си с Путин той заяви, че е направил оферти за „ съответни гаранции за сигурност “, за които съветският президент го е уверил, че има „ подготвеност да се ангажира в този смисъл “, както и в „ желанието си да поддържа стабилността и териториалната самостоятелност на Украйна “.

От своя страна украинският президент заяви, че чака съответни стъпки от страна на Путин, които да покажат сериозността на желанието му да деескалира напрежението и да изтегли войските си от границата.

„ Откритостта постоянно е чудесна, в случай че е откровена, не игра “, сподели Зеленски и добави: „ Не се поверявам на думи, имам вяра, че всеки политик може да бъде отворен, като прави съответни стъпки “.

От френския президентския офис оповестиха, че и двете страни, Франция и Украйна, дават обещание да не подхващат нови военни дейности, като в това време започват стратегически разговор. Макрон и Путин ще приказват още веднъж след пътуването на френския президент до Киев.

Разговорите на Макрон с Путин и Зеленски са част от дълбока дипломатическа рецесия, която стартира в края на 2021 със скупчването на над 100 000 по границата с Украйна.

Западът споделя, че това е симптом за планувано нахлуване, като планува ако то се реализира. Москва отхвърля, че ще предприеме военни дейности, и упорства за гаранции, че Украйна няма да се причисли към Северноатлантическия алианс.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР