Френският президент Еманюел Макрон използва речта си по случай Деня

...
Френският президент Еманюел Макрон използва речта си по случай Деня
Коментари Харесай

Макрон предлага европейска "общност", отворена за Украйна и Обединеното кралство

Френският президент Еманюел Макрон употребява речта си по случай Деня на Европа, с цел да показа огромно, авангардно, само че безинтересно предложение за преначертаване на политическата карта на континента с нова организация, която ще даде на Украйна по-близки връзки с Европейски Съюз, само че не и участие, и може да включи даже Обединеното кралство, оповестява Политико.

В понеделник в Европейския парламент в Страсбург Макрон предложи нова " европейска политическа общественост ", която да включва както членове, по този начин и нечленове на Европейски Съюз.

Събитието беше по едно и също време честване на Деня на Европа - годишнина от Декларацията на Шуман, която проправя пътя към днешния Европейски Съюз - и гала по закриване на Конференцията за бъдещето на Европа - едногодишен развой на самокритика на Европейски Съюз, който включваше поредност от срещи с жители.

 

 

Макрон, който в събота встъпи в служба за втория си мандат, не показа съвсем никаква конкретика по отношение на предлагането. Елисейският замък не даде никакви осведомителни листове или други къси политически материали, както се е случвало в предходни случаи, когато Макрон е излагал смели предписания за Европа. Вместо това новоизбраният президент изглеждаше значително импровизиращ, като явно даже изненада някои от личните си съветници.

Френският водач изглеждаше въодушевен от желанието си да откри решение за разкъсваната от война Украйна, която през месеците след бруталното навлизане на Русия обезверено моли за ускорено участие в Европейски Съюз.

 

 

 

Макрон съобщи, че " законният блян " на народа на Украйна, " сходно на този на Молдова и Грузия, да се причисли към Европейския съюз, ни приканва да преосмислим географията и организацията на нашия континент.

 

 

 

" Украйна, с помощта на своята борбеност и храброст, през днешния ден към този момент е член на сърцето на нашата Европа, на нашето семейство, на нашия Съюз ", съобщи той.

Но даже когато Макрон изрази страстите си към Украйна, която се надява да получи формален статут на претендент за участие в Европейски Съюз на срещата на върха на Европейския съвет през юни, френският водач в същото време изглеждаше, че попарва най-големите очаквания на Киев.

" Дори в случай че на следващия ден им дадем статут на претендент за участие в нашия Европейски съюз... всички знаем доста добре, че процесът, който ще им разреши да се причислят, ще отнеме няколко години - в действителност евентуално няколко десетилетия. И това е истина, в случай че не решим да понижим стандартите на това участие и затова да преосмислим напълно единството на нашата Европа. "
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР