Френският президент Еманюел Макрон избра Елизабет Борн да ръководи новото

...
Френският президент Еманюел Макрон избра Елизабет Борн да ръководи новото
Коментари Харесай

Макрон назначи 61-годишната Елизабет Борн за премиер

Френският президент Еманюел Макрон избра Елизабет Борн да управлява новото държавно управление , поставяйки завършек на седмиците на спекулации след президентските избори през април, оповестява " Политико ".

Борн бе определена за новия министър-председател на Франция след оставката на Жан Кастекс. Борн, чието предопределение е вторият път, когато Франция има жена министър-председател , ще дава отговор за ръководството на противоречивата пенсионна промяна на Макрон.

Съобщава се, че Макрон е желал да назначи жена и е споделил, че желае да назначи " някой, който е мощен по обществени въпроси, екологични и индустриални въпроси ".

Напускането на Кастекс бе дълго планувано след успеха на Макрон на президентските избори през април. " Пътешествието ми в националната политика завърши ", сподели той пред Le Monde в публикация, оповестена предходната събота.

След като назначи двама консервативни министър-председатели по време на първия си мандат, Макрон избра Борн - някогашен началник на мрежата на парижкото метро, която исторически е покрай Социалистическата партия.

61-годишната Борн е била министър на превоза и министър на екологията при Макрон и сполучливо управлява промените, свързани с професионалното образование и френската железопътна компания SNCF.

" Тя има доста добър опит и в случай че желаеме да реализираме цялостна претовареност , назначението на министър на труда е рационален ход ", сподели министър, поискал анонимност, преди назначението.

Борн също се кандидатира на идните парламентарни избори за партията La République en Marche на Макрон. Името й бе публикувано малко откакто Макрон завоюва президентските избори, което породи спекулации за какво на президента му лиши толкоз време, с цел да я назначи.

Социалистката Едит Кресон бе първата жена министър-председател на Франция при започване на 90-те години на предишния век.
 Френският министър председател Жан Кастекс подаде оставка
Френският министър председател Жан Кастекс подаде оставка

Във Франция е всекидневно президентите да имат повече от един министър председател по време на мандата си
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР