Френският президент Еманюел Макрон и съпругата му Брижит посетиха Забранения

...
Френският президент Еманюел Макрон и съпругата му Брижит посетиха Забранения
Коментари Харесай

Макрон посети Забранения град в Пекин

Френският президент Еманюел Макрон и брачната половинка му Брижит посетиха Забранения град в Пекин във вторник, втория ден от визитата им в Китай, съобщи Франс прес.

Двамата обиколиха някогашния императорски замък в сърцето на столицата, където френският президент ще се срещне публично следобяд с китайския си сътрудник Си Цзинпин.

Придружени от възпитаници от Френската гимназия в Пекин, Еманюел и Брижит Макрон позираха за фотоси пред алените павилиони с покриви от жълти керемиди, от които е формиран големия замък. В Павилиона на цялостната естетика Макрон изиска да му преведат надпис от четири йероглифа над трона.

" Справедливо да се ръководи от центъра ", гласеше преводът.

" Дошли сме тук със примирение и ученолюбивост ", заключи Макрон. " Смирение, тъй като не може да претендираме, че сме схванали всичко за толкоз малко време. Това посещаване ни разрешава да научим нещо за духа на това място и дълбочината на китайската цивилизация ", добави той.

Макрон получи бърз урок по мандарински на първото си посещаване в Китай преди да произнесе изречение на китайски в своя тирада.

" Да създадем планетата си още веднъж велика и красива ", сподели Макрон първо на френски, а след това на китайски, в тирада в северния град Сиан, откъдето стартира тридневната му аудиенция в Китай.

Във видеозапис, който самият той пусна онлайн, се вижда по какъв начин френският президент се упражнява да произнесе изречението под насоките на преводача на френското посолство.

" Жан - дицю - цзайцъ - вейда ", произнася Макрон преди да попита: " А по кое време си поемам мирис? "

Изречението е нещо като подигравателен отзвук на лозунга на Доналд Тръмп " Да създадем Америка още веднъж велика ". Президентът на Съединени американски щати реши да отдръпна страната си от Парижкото съглашение за ограничение на световното стопляне, което е една от главните тематики на визитата на Макрон в Китай. В речта си френският президент изрази подготвеност да предложи на китайския си сътрудник Си Цзинпин " да се възобнови битката за климата ".
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР